Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Od cibuláku k 3D tisku. Proměny českého designu mapuje výstava v Bruselu

Design a transformace. Příběhy českého designu 1990–2020, výstava
ČTK
 ČTK

Ukázat zdařilé české výrobky, ale i historické a společenské pozadí, na kterém vznikaly. Takový je hlavní cíl výstavy o proměnách českého designu, která tento týden začíná v bruselském Design Museum Brussels při příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie. Návštěvníci na ní uvidí například historický závodní vůz značky Škoda či výrobky ze skla a porcelánu. Vyzkoušet si budou moci také počítačovou hru brněnského studia Amanita Designs.

Reklama

Výstava s názvem „Design a transformace. Příběhy českého designu 1990–2020” se oficiálně otevře veřejnosti ve středu a v prostorách nedaleko slavné stavby Atomium bude k vidění do začátku příštího roku. Za podpory české vlády ji společně s bruselským muzeem pořádají Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) a Moravská galerie v Brně.

„Hlavní myšlenkou výstavy bylo ukázat nejenom krásné předměty, ale nějakým způsobem je zakotvit v historickém a politickém kontextu,” uvedla kurátorka expozice Daniela Kramerová. „Vybrali jsme si 14 českých firem od těch největších, jako je Škodovka, po docela malé studentské projekty,” dodala. Svým výběrem chtěli organizátoři zachytit pestrost českého designu a projektů, které jej reprezentují.

Kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Jen letos se podílela na mimořádných výstavách Anselma Reyleho či Jiřího Petrboka a zároveň se Karolína Juřicová stala spolumajitelkou vlivné pražské DSC Gallery. Jak umění mění sociální sítě? Co obnáší spolupráce s impulsivními umělci? A jak složité je jednání se sběrateli z řad tuzemských miliardářů? „Je zajímavé, co vám na sebe lidé prozradí při sledování obrazu,“ popisuje Karolína Juřicová v rozhovoru pro newstream.cz , který proběhl v neveřejných prostorách DSC Gallery plných děl těch nejzvučnějších jmen českého i evropského umění.

Přečíst článek

Vedle produktů větších a starších firem, jakou je třeba i výrobce nemocničních lůžek LINET, jsou tak k vidění tenisky relativně nové značky PÁR, skleněná svítidla dodaná firmou Bomma nebo variace na motivy tradičního cibulového porcelánu z dílny studentů UMPRUM. Exponáty doplňuje časová osa přibližující významné momenty českých dějin a také šestice krátkých filmů, které ukazují příběhy vybraných firem.

Některé sekce výstavy jsou interaktivní, například zákoutí, kde si mohou návštěvníci zahrát videohru Samorost 3 od studia Amanita Design. Sedět přitom budou na zahradním nábytku firmy Egoé sídlící v jihomoravských Bílovicích. Představitelem moderních technologií je pak také společnost Prusa Research, která na svých 3D tiskárnách pro výstavu vytvořila prototyp stavebnice.

Ředitel Design Museum Brussels Arnaud Bozzini označil začínající expozici za „jedinečné představení”. „Můžete vidět tu rozmanitost a to, jak je spojená s tradicí a historií designu,” dodal.

Výstava je součástí série kulturních akcí, které doprovází v Bruselu i jinde půlroční předsednictví Česka v Radě EU. Tento týden doprovodný program pokračuje mimo jiné dvěma představeními hry Elegance molekuly v podání Dejvického divadla nebo Koncertem pro Ukrajinu, který se ve čtvrtek uskuteční před budovou Evropského parlamentu.

Rony Plesl
video

Umění je jako každý byznys. Musíte investovat, jinak se neprosadíte, říká Rony Plesl

V dalším z dílů pořadu Victory Club na newstream.cz se představí Rony Plesl. Jedna z nejvýraznějších osobností českého designu se v posledních letech stále více soustředí na volnou tvorbu a chce s ní uspět v globální konkurenci.

Přečíst článek

Kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato

Tomoko Sato: Svět Muchu dlouho obdivoval, ale vůbec jej nechápal. Naše výstava to mění

Komplexní pohled na osobnost a dílo Alfonse Muchy nabízí aktuální výstava Mucha, rodinná sbírka ve Valdštejnské jízdárně. Vedle vnuka Alfonse Muchy Johna a architektky Evy Jiřičné za mimořádnou výstavou stojí kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato. „Mucha je umělcem, kterého musíte číst. Ne se na jeho dílo jen tak koukat a prohlašovat, jak je krásné. Vždy tam najdete spousty symbolů, myšlenek, sdělení,“ vysvětluje kurátorka, která slávu Alfonse Muchy šíří po celém světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Designové domy v prémiové lokalitě. Bydlení v top‘ rezidenci Pomezí je jedinečné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme