Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: V Družstvu byl klid, jako živnostník jsem se nadřel mnohem víc, říká zámečník

Obyčejný byznys: V Družstvu byl klid, jako živnostník jsem se nadřel mnohem víc, říká zámečník
iStock
Michal Nosek

Josef Kučera se vyučil zámečníkem koncem sedmdesátých let a řemeslu se stále věnuje. „Po zhruba 45 letech práce se železem mám na co vzpomínat,” říká s tím, že teď už živnost postupně utlumuje. Přinášíme další díl seriálu Obyčejný byznys.

Reklama

Na své začátky v osmdesátých letech vzpomíná Josef rád. Po vojně jsem u nás na vsi nastoupil do JZD, kde jsem svařoval ohrady, opravoval techniku, a vlastně dělal všechnu práci se železem,” popisuje profesní start. 

V té době se také oženil a s pomocí družstevní půjčky a materiálu postavil rodinný domek. Čas ubíhal až přišel rok 1989 a následné změny. „Začátkem devadesátých let se poměry v JZD výrazně změnily, přišly restituce a družstvo se výrazně zmenšilo,” vykresluje porevoluční dobu a její dopady na vesnici. Družstvo začalo zeštíhlovat i personálně, nejdřív dle něj skončila truhlárna a pak přišli na řadu zámečníci a další profese. „JZD už dál řemeslníky nemohlo udržet, protože se snížily výnosy a tím i přísun peněz,“ vypráví.  

S hledáním nové práce to bylo na vsi i v okresních městech špatné. Všude byla naopak nervozita z propouštění. Navíc nemám řidičák, tak by bylo těžké někam dojíždět,” popisuje Josef divoká devadesátá léta.

Na vlastních nohou

Rozhodování o tom, kam se vrtnout měl o to jednodušší. Zaměstnat v oboru se prakticky nemohl, a tak se pustil na cestu drobného živnostníka. Od družstva si pronajal nevyužitou stodolu a začal zařizovat dílnu. Štěstí v začátcích měl i v tom, že JZD mu za zůstatkovou cenu odprodalo vybavení ze svého zrušeného zámečnictví. Mašiny tak měl, prostor taky a teď začala nejdůležitější část podnikání. Musel sehnat zákazníky. „Nejdřív jsem v podstatě pokračoval v práci pro družstvo a nová hospodářství, pak se začali obracet i další klienti a živnost se začala rozbíhat,” pokračuje ve svém vyprávění. 

Největší posun živnostenské kariéry zažil v půli devadesátých let, kdy získal dlouhodobou zakázku pro nedalekou designovou firmu, která na export vyrábí kovový nábytek a bytové doplňky. „To byl opravdu zlom. Pravidelně vozili kamion kovových polotovarů a já je kompletoval. Opakovalo se to v intervalu zhruba dvou týdnů a spolupráce trvá v podstatě dodneška, ale už ji utlumuji a velké zakázky musím odmítat,” hovoří o současném pracovním vytížení.

Důvodů k tomu má několik. Družstvo neúnosně zvedlo nájemné, zdražily energie, s blížící se sedmdesátkou ubývá sil, a hlavně si vybudoval menší dílnu u svého domu, kde má veškeré potřebné vybavení včetně kovářské výhně. „Celý život jsem si chtěl vyzkoušet technologické postupy při kování nožů. Na to mám teď konečně čas. K tomu vykovávám drobné doplňky, které pak vnučka prodává na poutích, či trzích,” říká o své zábavě i přivýdělku na hospodu k důchodu.

Na peníze si zámečník nestěžuje. „Nepotřebuju auto, všude si zajedu na kole, nekouřím a tady ve vsi si seženu co potřebuju, k doktorovi mě hodí jednou za čas dcera a žijeme s manželkou skromně,” říká Josef, který za svou jedinou neřest považuje pivo. „Obden s kamarády chodíme do hospody u hřiště, probereme novinky dáme tak pět piv a jdeme spát. Tady na vsi, a navíc v penzi je život jednoduchý, hlavně nikam nespěcháme,” popisuje zámečník, který je zároveň vášnivým holubářem

Tomáš Vávra, houslař

Obyčejný byznys: Housle z Číny nejsou nástroj, ale spíš nábytek, říká mistr houslař

Na rohu Lublaňské ulice a náměstí I.P. Pavlova, které představuje jednu z nejrušnějších lokalit hlavního města, má houslařský ateliér Tomáš Vávra. Z ruchu velkoměsta se zde rázem přenesete do jiného století. Tomáš je totiž již čtvrtou generací houslařského rodu, který zde svůj ateliér provozuje od roku 1967 a od té doby se zde příliš nezměnilo, protože výroba a opravy houslí nepodléhá módním trendům a je velice konzervativní. Co se nástrojů i vybavení dílny týká, je stejné jako před stovkami let.

Přečíst článek

Hodinářskou tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká muž, který dává nový život starobylým strojkům

Obyčejný byznys: Tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká hodinář, který dává nový život starobylým strojkům

V Česku je mnoho zajímavých provozů, podniků, obchodů či dílen, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme do tradičního hodinářství.

Přečíst článek

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hodinářskou tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká muž, který dává nový život starobylým strojkům

Obyčejný byznys: Tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká hodinář, který dává nový život starobylým strojkům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme