Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Designblok ukazuje možnosti studentského upcyclingu

Designblok ukazuje možnosti studentského upcyclingu
Reborn Design, užito se svolením
 nst
nst

Největší přehlídka designu a módy ve střední Evropě probíhá ve dnech od 4. do. 8. října 2023 ve třech výstavních domech v Praze. Tématem a koncepčním pojítkem celého festivalu je Cesta. Expozice úspěšných studentských ekodesignů z výzvy Reborn Design 2023 ve Veletržním paláci naznačí možnosti reinkarnace odpadu. Nese název „Cesta materiálu“.

Reklama

Ačkoliv nastupuje digitální věk, stále žijeme v materiálním světě. Stroje, objekty a předměty, které nás na této cestě čím dál více digitálním životem obklopují, musí fyzicky z nějakého materiálu existovat. Každý materiál slouží ve své podobě svému účelu omezenou dobu. Následně nastupuje cestu proměny: drcení, tavení, znovuvyužití, recyklace.

Výzva Reborn Design 2023 probíhala od března do června. Přizvala designéry, architekty a kreativce z českých univerzit, aby navrhli inovativní řešení pro udržitelnou budoucnost. Smyslem výzvy je upcycling, tedy zvýšení přidané hodnoty odpadního materiálu prostřednictvím designu.

Vystavené projekty od studentů ČVUT

Vystavené projekty pochází v první řadě od studentů Ústavu designu Fakulty architektury ČVUT. Vítězné práce vznikly v Ateliéru Fišer-Nezpěváková. FA ČVUT také expozici na Designbloku zaštiťuje. Výstava je doplněna o úspěšná díla studentů z Mendelovy univerzity v Brně, Ústav designu a nábytku.

Účastníci Reborn Design měli tři měsíce na navržení udržitelných designových řešení s využitím minimálně 95 procent materiálu, který by skončil jako odpad na skládce. Smyslem výzvy je snižování množství odpadu, šetření zdrojů a minimalizace uhlíkové stopy výrobků. Zároveň se jedná o praktické vzdělávání studentů. Své nápady mohli soutěžící realizovat ve 4 kategoriích designů dle 4 materiálových výzev: odpadní plast z 3D tisku, recyklované PET fólie, recyklovaný sádrokarton a experimentální design mycelia.

Radim Pařík, profesionální vyjednavač

Navarro, Pařík, Vohralíková. Experti na komunikaci představí své umění vyjednávat

Komunikační dovednosti ovlivňují každodenní život lidí, přesto jsou významně podceňovány, a to v soukromém i v byznysovém světě. Nad tím, jak zlepšit lidské životy zvládnutou komunikací a vzájemnou interakcí budou diskutovat špičky komunikace, diplomacie a vyjednávání na Pražském hradě ve čtvrtek 12. října. Konference s názvem „Klíč komunikace“ má podtitul „Tajemství naděje, které odemyká lepší výsledky, emoce i byznys“. Pořadateli netradičního C-level setkání jsou Asociace vyjednavačů, Expertní Board 21 a Agentura Bubnovi.

Přečíst článek

Porota byla složena ze zástupců akademické sféry, byznysu a odborníků na cirkulární ekonomiku. Kritéria hodnocení jsou nejen design, ale i potenciál pro uvedení produktu na trh a technologická realizovatelnost. Vítězové v jednotlivých kategoriích získali peněžní odměny i možnost pokračovat v rozvoji své práce u některého z partnerů. Níže zmíněné a další exponáty  uvidíte v rámci expozice Openstudia ve Veletržním paláci.

Mycelium: Materiál budoucnosti 

Prakticky zaměřený je festivalový stolek od výherkyně Karoliny Petřekové v kategorii Recyklovaný PET. Díky výhře získala možnost vyrobit limitovanou sérii stolků pro BAT (partner British American Tobacco) na letošní letní festivaly Colours of Ostrava a Lovestream. Ve festivalové zóně BAT byly k vidění i sedací vaky od Terezy Cvrčkové. 

Mycelium (podhoubí) je materiál budoucnosti. Vojtěch Vydržel zvítězil v hlasování veřejnosti i v kategorii Experimentální design s návrhem rakví a uren pro uhynutá zvířata Mykofin. Rakve připomínající sarkofág umožňují důstojné, šetrné a ekologicky udržitelné rozloučení s domácími mazlíčky. Vojtěch nyní dál pracuje na svém projektu a zakládá start-up. 

Druhý ročník Women´s Findependence Day

Změní AI svět investování? Na to odpoví druhý ročník Women´s Findependence Day

Jsme na prahu další technologické revoluce? Změní umělá inteligence (AI) svět investování? A je dobrý čas na nákup akcií firem spojených s AI? Na to odpoví již druhý ročník Women´s Findependence Day, který se koná již zítra.

Přečíst článek

Odpad z 3D tisku

Odpad z 3D tisku trápí komunitu uživatelů okolo 3D tiskařského giganta Prusa Research. Studentky Tereza Johnová a Antonie Varju doslova přetavily odpadní výtisky v barevný ping-pongový set. V této kategorii si skvěle vedl také Vojtěch Vydržel s deskou pro osoby se sníženou mobilitou. 

Barbara Rakovská získala první místo v kategorii Recyklovaný stavební materiál. Akustické a pohledové panely Wavy Pebble kombinují mycelium a zbytkovou sádru z odpadního sádrokartonu. K vidění bude náznak akustické příčky od Tadeáše Rulíka.  

Udržitelné podnikání začíná být samozřejmostí a povinností, podporují ho i pojišťovny

Udržitelné podnikání začíná být samozřejmostí a povinností, podporují ho i pojišťovny

Udržitelnost hraje čím dál větší roli v řadě oblastí. Přístup malých a středních podniků i velkých korporací přitom není žádnou výjimkou. Stupeň udržitelnosti začíná být důležitým faktorem nejen pro potenciální zákazníky nebo zaměstnance firem, ale také pro mnohé instituce. „Jako zodpovědný pojistitel hledáme cesty, jak vycházet vstříc klientům, kteří aktivně řeší rizika spojená s klimatickou změnou, mobilitou nebo třeba obnovitelnými zdroji,“ upřesňuje Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny.

Přečíst článek



 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výstava Tima Burtona nabídne v Praze skoro 600 jeho skic, loutek nebo fotografií

OBRAZEM: Tim Burton po dekádě opět v Praze. Jeho výstava nabízí stovky děl, fotografií a skic

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Banky nemají řešit klima, zní od šéfa Fedu. A vytáčí tím evropské kolegy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme