Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vila v Římě bude nejdráž prodanou rezidenční nemovitostí. Petice tlačí na premiéra, aby prodej zarazil

Casino dell’Aurora,
ČTK/AP
Petra Jansová

Již za několik dnů proběhne dražba známé italské vily, která se pyšní stropní freskou od Caravaggia. Cena římské vily Casina dell’Aurora se odhaduje na 471 milionů eur (asi 11,5 miliardy korun). V aukci, která se koná 18. ledna, se ale konečná cena zřejmě vyšplhá ještě výše. Mohlo by tak jít o nejdráže prodanou rezidenční nemovitost v historii. Část italské veřejnosti vystoupila proti jejímu prodeji a vyzývá premiéra k jejímu znárodnění.

Reklama

Prvenstí zatím patří pozemku k rezidenčnímu developmentu Zahrady Ho Tung v Hongkongu prodanému v roce 2015 za v přepočtu přibližně 14 miliard korun. Villa Ludovisi, která je jedním „z největších architektonických skvostů Říma”, postavena byla v roce 1570 a od počátku 17. století patří italské aristokratické rodině Ludovisiby, by se ale mohla prodat ještě dráž.

Do dražby nařízené soudem se dostala kvůli dědickým sporům mezi potomky Nicola Boncompagni Ludovisi z prvního manželství a jeho třetí ženou, upozornil již dříve server agentury Bloomberg.

Nejhodnotnějším prvkem celé vily je bezpochyby strop jedné z místností, která v minulosti fungovala jako alchymistická dílna. Olejomalba o šířce 2,75 metru zobrazující bohy Jupitera, Pluta a Neptuna je dílem malíře Caravaggia. Jde o jedinou známou stropní nástěnnou malbu tohoto malíře. Jenom cena fresky samotné činí v přepočtu nejméně 7,3 miliardy korun.

Vilu obklopuje téměř tři tisíce metrů čtverečních zahrad přiléhajících k jedné z nejznámějších římských ulic Via Veneto vyhlášené i díky freskám Il Guercina, italského barokního malíře.

Otázkou však je, zda k převodu nemovitosti do rukou nového soukromého vlastníka nakonec dojde. Část italské veřejnosti, včetně politiků či akademiků, totiž tlačí na premiéra Maria Draghiho, aby aukci „zarazil“. Online petice, kterou během několika dní podepsalo přes 30 tisíc lidí, vyzývá italskou vládu, aby použila evropské peníze k nákupu vily do státního majetku. Podle italského zákona vláda může uplatnit právo odmítnutí transakce mezi soukromými subjekty během 60 dní od jejího data.

„Jedná se o monumentální nemovitost o šesti podlažích, se třemi garážemi, dvěma střešními terasami a krásnou zahradou,” popisuje aukční web. A zároveň potenciálním kupcům odhaluje i negativa, která by z vlastnictví vily mohla plynout.  Aby nemovitost odpovídala současným standardům bydlení, budou potřeba investice ve výši 11 milionů eur

Nestačí být milionář

„Na to, abyste mohl vlastnit podobný dům, nestačí být milionář, musíte být rovnou miliardář. K takto výjimečně cenné nemovitosti totiž musíte přistupovat s maximálním respektem. A na to potřebujete hodně peněz,” uvedla během prohlídky vdova po jejím posledním majiteli.

Než se v roce 2009 provdala za Boncompagni Ludovisi, vila značně chátrala. O rok později se manželé rozhodli vilu otevřít veřejnosti, aby alespoň částečně získali finance na údržbu a renovace domu. 

čerpací stanice, ilustrační foto

Čeští pumpaři zlevňují paliva, letos vůbec poprvé a pouze o haléře

Ceny pohonných hmot v Česku začaly v uplynulém týdnu prakticky poprvé v tomto roce klesat. Benzín zlevnil o 17 haléřů na 37,03 koruny za litr, zatímco nafta dokonce o 26 haléřů na 35,79. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích, k němuž dochází v posledních dnech v obavě z dopadu šíření nové varianty covidu, omikronu.

Přečíst článek

Vila odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích se prodala v dražbě. Na osmý pokus.

Krejčířova vila se prodala za zlomek původního odhadu, v podstatě za cenu pozemku

Černošická vila odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře se v úterý vydražila za 21,4 milionu korun, tedy nominálně za zhruba dvacetinu nákladů její výstavby, které jsou odhadovány na více než 400 milionů korun.  

Přečíst článek

Nové kanceláře vzniknou v Port7 v pražských Holešovicích.

Porada na lodi a výhled na Prahu slibují nové kanceláře v Holešovicích

Zážitková kuchyně, soukromý vstup na terasu nebo kotviště na Vltavě. V pražských Holešovicích vznikne již desáté coworkingové centrum společnosti Scott.Weber Workspace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích se prodal v aukci. Nový majitel za něj dal přes 106 milionů korun

Přečíst článek
Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích jde do dražby s cenovkou 106 milionů. Prodej přitáhne spekulanty, bouří se místní

Přečíst článek
Menší ostrovy u Kanady mohou stát stejně jako garsonka v Praze.

Vlastní ostrov není jen pro miliardáře. Stát může i tolik co garsonka na Proseku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme