Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Americe žije 1,4 milionu Čechů. Každý dvoustý Američan se hlásí k českým kořenům

Jedním z měst, jejíž obyvatelé se ve velkém hlásí k českým kořenům, je Praha v americkém Texasu.
profimedia.cz
 ČTK

Nejvíce lidí se k českým kořenům ve sčítání lidu z roku 2020 hlásilo v Texasu, v Illinois a v Kalifornii. Ukazují to údaje, které zveřejnil federální úřad Census Bureau, který má sčítání na starost. Mezi bělošskými etniky tak byla česká identita šestnáctá nejčastěji zmíněná.

Reklama

V americkém sčítání lidu se respondenti hlásí k rase a v rámci ní mohli v roce 2020 specifikovat svou etnickou identitu či komunitu. Těch mohou označit i více. Lidé, kteří se hlásí k bělošské či černošské rase, takovou možnost dostali podle stanice NPR poprvé. Úřad zaznamenal zhruba 300 etnických komunit a 1200 kmenů či jiných označení původu u domorodého obyvatelstva.

Vedou Angličané, Němci a Irové

Samostatně či v kombinaci s jinými identitami označilo tu českou 1,4 milionu respondentů, tedy každý 237. obyvatel USA. Jednalo se o 16. nejčastěji zmiňovanou komunitu v kategorii bělochů. Podobný údaj zaznamenali ve sčítání lidu Maďarsko, Portugalsko či Dánsko. V bělošské kategorii se nejvíce lidí hlásilo k anglickým (46,6 milionu lidí), německým (bezmála 45 milionů lidí) či irským (38,6 milionu lidí) kořenům.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prováděl začátkem 90. let kontrarozvědné vyšetřování Ivany Trumpové.

FBI prověřovala Trumpovou kvůli jejím vazbám v Československu

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prováděl začátkem 90. let kontrarozvědné vyšetřování Ivany Trumpové. Prověřoval informace o možných vazbách první manželky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v jejím rodném Československu. Informovala o tom agentura Bloomberg, která získala výňatek vyšetřovacího spisu.

Přečíst článek

Největší mimoevropskou etnickou skupinou byli Mexičané, ke kterým se přihlásilo skoro 36 milionů lidí. Další velkou skupinou byli Afroameričané, které ve formulářích označilo 24,6 milionu lidí.

Census Bureau uvedl, že na otázky ohledně příslušnosti k rase a etnické skupině dostal přes 350 milionů odpovědí. To je šestkrát více než při sčítání v roce 2010. Velký rozdíl je dán odlišností ve způsobu sčítání, a proto údaje z let 2010 a 2020 nejsou zcela srovnatelné. Podle výsledku sčítání v USA v roce 2020 žilo 331 milionů lidí.

Češi smýšlejí podobně jako Irové. A vždy jsme se navzájem podporovali, říká irská velvyslankyně

Jaké společenské události mohou přivést člověka na dráhu diplomatky? Která žena jí byla velkou inspirací? A jak se proměnila irská společnost a nerovné postavení irských žen za posledních šedesát let? Nejen o tom jsme si povídaly s Clionou Manahan, velvyslankyní Irska pro Českou republiku před setkáním Innovative Women Shaping the Future, které spolupořádají Velvyslanectví Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen. 

Přečíst článek

Nejdražším městem pro expaty se stal New York. Skokanem roku je Istanbul

Nejdražším městem pro expaty se stal New York. Skokanem roku je Istanbul

Rapidní růst nájemného a inflace jsou důvodem, proč se letos New York ocitl v čele žebříčku životních nákladů ECA International pro rok 2023. Tradiční vítěz Hongkong je letos druhý. Skokanem roku je Istanbul, jenž doplatil na svéráznou hospodářskou politiku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme