Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurský park měl premiéru před 30 lety. Spielberg jím změnil filmovou zábavu

Stanislav Šulc

Rok 1993 byl jednoznačně rokem amerického filmaře Stevena Spielberga. Ten rok totiž uvedl na plátna kin hned dva snímky, díky nimž se stal nesmrtelným. Větších poct se mu dostalo za Schindlerův seznam, za nějž později sklidil sedm Oscarů. Přitom snímek, který navždy změnil možnosti kinematografie byl až ten druhý. Jurský park. Od jeho premiéry dnes uplynulo třicet let. A tady je pár důvodů, proč jde o jeden z nejlépe zrežírovaných filmů všech dob. Kde jej můžete dnes vidět zdarma?

Reklama

Filmová zábava po premiéře Jurského parku už nikdy nebyla taková jako do 9. června roku 1993. Premiéra slavného blockbusteru Stevena Spielberga ukázala, že film dokáže velmi realisticky vyprávět téměř jakýkoli příběh. A technika už v tom nekladla žádné překážky. Digitální triky v tomto filmu dosáhly úrovně naprosté realističnosti. A tak mohli diváci fascinovaně sledovat příběh několika hrdinů, kteří se snaží přežít průchod ostrovem, kde nefungují žádná bezpečnostní opatření a kde vedle sebe žije Tyranosaurus Rex, Velociraptor a další pravěká havěť, která jde po krku všemu, co se jen pohne.

Vedle triků to však byla hlavně obratná Spielbergova režie. Kdo snímek viděl, nikdy již nezapomene na ikonické scény, v nichž například T-Rex zafuní okénko terénního vozu, fantastická je hororová scéna v kuchyni, kde velociraptoři nahánějí děti, nepočitatelněkrát byl citován už samotný přílet na ostrov Isla Nublar.

Henry THOMAS dětský herec USA role natáčení E.T. Mimozemšťan

Model mimozemšťana E.T. se prodal za těžko uvěřitelnou částku

Model postavičky E. T. ze slavného sci-fi filmu režiséra Stevena Spielberga E.T. - Mimozemšťan se v aukci v Beverly Hills prodal za 2,56 milionu dolarů (skoro 58,4 milionu korun). Podle agentury DPA o tom v noci na dnešek informoval aukční dům Julien´s Auctions.

Přečíst článek

Šest miliard dolarů

Jurský park, založený na stejnojmenném románu Michaela Crichtona, se stal ohromným fenoménem, který změnil průmysl filmové zábavy a zanechal trvalý otisk v popkultuře. Příběh o bohatém průmyslníkovi Johnu Hammondovi, který vytvořil tematický park plný živých dinosaurů, upoutal diváky po celém světě.

Snímek k dnešnímu dni v kinech utržil téměř miliardu dolarů, ačkoli jeho rozpočet byl z dnešního pohledu směšných 63 milionů dolarů. Co však je důležitější, Spielbergovi se podařilo vytvořit klasický popkulturní fenomén, který se dočkal několika pokračování a samozřejmě díky němu existují nejrůznější dinoparky po celém světě.

V roce 2015 se Jurský park vrátil na plátna kin s filmem Jurský svět, který přinesl nové postavy a ještě vzrušující dobrodružství. Tato série filmů pokračuje a fanoušci se mohou těšit na další epizody, které rozšíří jeho bohatý svět.

Celkové kino tržby celé filmové série překročily hranici šesti miliard dolarů, což Jurský park řadí mezi nejúspěšnější filmové ságy všech dob.

Pokračování Avatara v Česku viděl milion diváků.

Avatar pořád táhne, měsíc od premiéry ho v Česku viděl milion diváků

Nejvíce diváků přišlo do tuzemských kin o uplynulém víkendu opět na pokračování filmu Avatar režiséra James Camerona s podtitulem The Way of Water. Více než tříhodinový snímek o víkendu vidělo dalších přibližně 132 tisíc diváků, kteří za vstupenky zaplatili 27,2 milionu korun. Na druhém místě s velkým odstupem stejně jako před týdnem skončil snímek Kocour v botách: Poslední přání.

Přečíst článek

Zdarma na Netflixu a SkyShowtime

V současnosti najdete Jurský park včetně některých pokračování hned na několika streamovacích platformách. K vidění je na Netflixu, ale také na SkyShowtime, která nabízí většinu filmů z dílny studia Universal.

Amazon Prime

Netflix, Disney+ a teď už i Amazon Prime sází na levnější předplatné s reklamami

Americká společnost Amazon plánuje nabízet svou streamovací službu Prime Video také ve verzi s reklamami. Chce dále budovat reklamní podnikání a generovat více příjmů ze zábavy. Píše o tom s odkazem na své zdroje deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

ilustrační foto

Srovnání streamovacích služeb. Co nabízí Netflix, Disney+, HBO Max, Apple a Amazon

Čeští diváci mají od poloviny června k dispozici téměř všechny hlavní streamovací služby světa. Co mohou na jednotlivých videotékách zhlédnout? A jak se jednotlivé služby profilují? Zde je stručný přehled v Česku dostupných videoték, jejich profilace, ceny a hlavní lákadla. Letos by pak měla přibýt ještě SkyShowtime, která nabídne zároveň obsah několika služeb včetně Paramount+ a Peacock.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme