Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš nebývale zchudl. Klesl v žebříčku miliardářů

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK

Premiér Andrej Babiš během svých premiérských přišel o 43 miliard korun. V žebříčku miliardářů sestavovaným týdeníkem Euro se propadl až na 6. místo.

Reklama

Takřka čtyřleté působení Andreje Babiše v roli premiéra se v rámci stávajícího mandátu chýlí ke konci. Podle žebříčku tuzemských miliardářů, který sestavil týdeník Euro, disponuje Babiš majetkem čítajícím 68 miliard korun. Náleží mu tak šestá příčka.  

Týdeník Euro započítává do Babišova majetku holding Agrofert, jehož formálním vlastníkem jsou dva svěřenské fondy Babišovy rodiny.   

V době Babišova nástupu do premiérské funkce, v druhé polovině roku 2017, týdeník vyčíslil jeho majetek na 111 miliard korun. I tehdy do Babišova majetku započítával holding Agrofert a zdůvodnil to tak, že převod akcií na svěřenské fondy je podle magazínu „účelovka” a za reálného vlastníka Agrofertu nadále považuje Andreje Babiše osobně. Pokles ziskovosti Agrofertu je klíčovým důvodem letošního premiérova zchudnutí, jehož meziroční rozsah představuje tři miliardy korun.

Během svého působení v roli premiéra ale Babiš celkově zchudnul o 43 miliard korun, tedy o částku mezi podobně situovanými miliardáři v daném období nebývalou a nadprůměrnou. O její nadprůměrnosti svědčí to, že se v letech 2017 až 2021 propadl ze 2. na 6. místo žebříčku tuzemských miliardářů.  

Bitcoin, ilustrační foto

Nejbohatší Američané se dívají po kryptoměnách

Miliardáři a institucionální investoři se zajímají o investice do kryptoměn, nehledě na pokles trhu. Má to být ochrana před inflací i spekulace pro budoucnost.

Přečíst článek

Žena v čele

Žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků letos poprvé vládne žena - Renáta Kellnerová. Ta v roli správkyně pozůstalosti a očekávané hlavní dědičky nahradila v čele přehledu svého manžela, tragicky zesnulého majitele finanční skupiny PPF Petra Kellnera. Na druhém místě žebříčku je realitní magnát Radovan Vítek a třetí Daniel Křetínský, podnikající především v energetice. 

Hodnotu majetku Renáty Kellnerové a její rodiny odhaduje Euro na 250 miliard korun. Ve srovnání s předchozím žebříčkem, sestavovaným v roce 2019, to znamená pokles o 20 miliard korun. Důvodem je především pokles hodnoty splátkové společnosti Home Credit a také tragické úmrtí šéfa PPF letos v březnu. 

Majetek realitního magnáta Vítka, který ovládá realitní skupinu CPI Property Group, má podle časopisu hodnotu 98 miliard korun. Proti předchozímu hodnocení týdeníku si Vítek polepšil o devět miliard korun.

Třetím nejbohatším byznysmenem v česko-slovenském prostoru se poprvé stal Daniel Křetínský, jehož odhadovaný majetek vzrostl na 83 miliard korun. Dostal se tak před majitele finanční skupiny KKCG Karla Komárka, který i díky podnikání v loterijním a sázkovém byznysu disponuje majetkem 80 miliard korun. Pětici nejbohatších Čechů a Slováků uzavírá s majetkem v odhadované hodnotě 72 miliard korun bratislavský rodák Patrik Tkáč. 

Bitcoin, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Bitcoinem se nikdo nezachrání

Část portfoliomanažerů a finančních poradců přistupuje k bitcoinu a dalším velkým kryptoměnám jako k alternativě tradičních investic a doporučuje je (malým dílem) jako část diverzifikovaného portfolia. V posledních měsících je ale celkem dobře vidět, že krypto tuto funkci ztrácí a celý trh se začíná chovat podobně jako akciový, jen s větší volatilitou. Budoucím zlatem, které do úspor přináší stabilitu a protipohyb k výkyvům akcií, se tedy evidentně nestane. 

Přečíst článek

Pařížská 17

Bakala prodal ztrátové butiky na Pařížské ulici v Praze

Miliardář Zdeněk Bakala prodal ztrátovou firmu Luxury Brand Management (LBM) provozující butiky v Pařížské ulici v centru Prahy podnikateli Martinu Hesovi.

Přečíst článek

Stavba bytového komplexu, ilustrační foto

Velcí investoři byty drží. Česko má na trhu rekordní špunt

V Praze je levnější bydlet v nájmu než platit hypotéku. Kdo nestihne vlak, na byt dosáhne těžko.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme