Čínský youtuber pobouřil internet receptem na smaženou rýži
Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. Uvedl to deník The Guardian, podle nějž se Wang, který má na YouTube dva miliony sledujících, za video omluvil.
Syn zakladatele komunistické Číny Mao An-jing byl jako důstojník čínské armády zabit 25. listopadu 1950 v korejské válce při americkém bombardování. Podle známé historky, která ovšem bývá často zpochybňována, si Maův syn při náletu vařil smaženou rýži s vejcem, místo aby vyhledal úkryt. Kouř z ohně prý jeho pozici prozradil nepřátelským silám.
„Člověk, který vydělává spoustu peněz na videích o vaření, by mohl mít alespoň respekt ke své zemi a lidem, kteří se pro ni obětovali,“ napsal jeden z přispěvatelů na čínské sociální síti Weibo.
Ani v Číně neprojde všechno. Foodblogerka zaplatí pokutu 125 tisíc juanů (asi 400 tisíc korun) za to, že nelegálně koupila, uvařila a snědla maso bílého žraloka. A ještě se u toho samozřejmě natočila a video poslala do světa sociálních sítí.Blogerka uvařila a snědla bílého žraloka. Zaplatí mastnou pokutu
Enjoy
Podle listu The Guardian publikoval Wang podobné video již v letech 2018 a 2020, čímž vždy vyvolal pobouření. Letos se za svůj příspěvek omluvil. „Jako šéfkuchař už nikdy nebudu připravovat smaženou rýži,“ uvedl ve své omluvě tento týden.
Čínská akademie dějin již dříve zdůraznila, že zmíněné tvrzení o smrti Mao An-jinga je „zlá pomluva“, příběh ale zůstává populární a odkazy na smaženou rýži s vejcem jsou v přísně kontrolované čínské společnosti tabu, píše The Guardian.
Urážky „hrdinů a mučedníků“, kteří se obětovali Číně nebo čínské komunistické straně, jsou v zemi od roku 2018 trestné.
Některé hlasy ale Wanga na internetu podpořily. „Na smažené rýži s vejcem není nic špatného. Narodili jsme se ale na špatném místě. Šéfkuchaři mohou zvážit, jestli raději neodejdou do ciziny, aby mohli učit vaření svobodně,“ napsal jeden z komentátorů.
Špína, smrad a plíseň v místech, kde se připravuje jídlo pro hosty? V těchto případech ztrácím veškerou svoji dobrosrdečnost. S původci tohoto gastronomického šlendriánu bych zacházel jako se zločinci, kteří ohrožují naše životy. Statistické údaje o kontrolách ve stravovacích zařízeních jsou však rok od roku více varující. Častých nešvarů bohužel přibývá.Pavel Maurer: Chlív v kuchyni je zločin. Se šlendriány bych neměl slitování
Enjoy
Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla
Enjoy