Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blogerka uvařila a snědla bílého žraloka. Zaplatí mastnou pokutu

Bílý žralok
iStock
 nst
nst

Ani v Číně neprojde všechno. Foodblogerka zaplatí pokutu 125 tisíc juanů (asi 400 tisíc korun) za to, že nelegálně koupila, uvařila a snědla maso bílého žraloka. A ještě se u toho samozřejmě natočila a video poslala do světa sociálních sítí.

Reklama

Žena porušila čínské zákony na ochranu volně žijících živočichů, když v dubnu loňského roku koupila zvíře a později ho zkonzumovala, uvedli úředníci v Nan-čchungu v jihozápadní provincii S'-čchuan ve víkendovém prohlášení. Úředníci identifikovali ženu pouze jako Jin, na sítích vystupuje jako Tizi.

 

V červenci 2022 podle Bloombergu žena zveřejnila videa na sociálních sítích Douyin a Kuaishou, která ukazovala, jak sama vyzvedává zhruba dvoumetrového žraloka z obchodu v tržnici, pózuje s ním a poté jej vaří a jí. Klip se stal v Číně virálem a mnoho lidí si stěžovalo na týrání zvířat. Úřady v Nanchongu začaly influencerku vyšetřovat v srpnu. Testy DNA ze zbytků tkání potvrdily, že šlo o bílého žraloka, který je chráněn čínskými zákony. Zatčeni byli i další dva lidé, kteří se podíleli na odchytu a prodeji zvířete.

Influencerka jí žraloka, zdroj Youtube.com

Jin za chráněnou rybu zaplatila 7700 juanů e-shopu Taobao společnosti Alibaba Group. Mezinárodní unie pro ochranu přírody bílého žraloka klasifikovala jako zranitelný druh, jehož populace prudce poklesla.

Čína čelí exodu.

Čína čelí novému exodu, bohatí opouštějí zemi. I s majetkem

Rozhodnutí čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zrušit cestovní omezení kvůli covidu urychluje exodus bohatých Číňanů, píše agentura Bloomberg. Což by mohlo znamenat také značný odliv kapitálu.

Přečíst článek

Čína uvalila v únoru 2020 úplný zákaz obchodu a konzumace divokých zvířat, aby omezila aktivity, které podle vědců mohly způsobit, že smrtící koronavirus přeskočil ze zvířat na lidi. Čína oficiálně zakázala polévku ze žraločích ploutví před deseti lety, ale konzumace některých exotických divokých zvířat nebo jejich částí zůstává populární kvůli často neprokázaným tvrzením, že mají léčivé účinky.

Národ nedávno revidoval své zákony na ochranu volně žijících živočichů, aby zvýšil tresty za pytláctví a od května zakázal praktiky, jako je lov a konzumace většiny volně žijících živočichů. Přesto někteří bojovníci za volně žijící zvířata tvrdí, že úsilí nezachází dostatečně daleko, aby postavilo mimo zákon aktivity, jako je například chov v zajetí.

Čínský student hrající populární hru War of Worldcraft. Od 23. ledna 2023 ale hra kvůli sporům vývojářů přestala v Číně pro miliony lidí fungovat.

Miliony Číňanů přišly o World of Warcraft. Vzpomínky na mladí jedné generace v tahu, pláčou

Kvůli neshodám americké vývojářské firmy Blizzard a jejího čínského partnera NetEase v Číně přestala fungovat počítačová hra World of Warcraft (WoW). Hra z fantazijního středověkého světa byla na tamním trhu k dispozici od roku 2008. Podle americké strany zůstanou profily hráčů uložené pro případné spuštění po urovnání sporu v budoucnu, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Myslivecký hon

Dopis čtenáře: Ač jsem lesník a myslivec, chodím do tohoto zničeného lesa smutně, již to není les

Přečíst článek
Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Přečíst článek
Naporcovaný tuňák na japonském trhu

Pavel Maurer: Zpomalený tuňák. Vědci opět zasahují pánubohu do jeho díla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme