Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Autem do Bulharska? S balkánskými policisty to může být dobrodružství

I v Bulharsku se dají najít opuštěné pláže
Profimedia.cz
Michal Nosek
nos

Cesta autem do Bulharska je pro řidiče náročná, ale cestovatelům poskytuje maximální svobodu a flexibilitu. Další výhodou je možnost poznání dalších zemí. Nevýhodou však je fakt, že cesta balkánskými silnicemi může být velice dobrodružná a dlouhá. Letadlem jste v Burgasu pohodlně za dvě hodiny, autem nejdříve za šestnáct. 

Reklama

Policisté v jižních státech, kterými se projíždí, rádi kontrolují auta turistů, doklady a také povinnou výbavu. Nutná je lékárnička, výstražný trojúhelník, reflexní vesta a náhradní pneumatika či sada na opravu pneumatik. Slovenské a maďarské předpisy stanovují, aby měl každý člen v autě svoji reflexní vestu. V Bulharsku a Rumunsku musí mít každé auto ve výbavě také hasicí přístroj. Pokud se cestuje se psem, mohou policisté vyžadovat jeho mezinárodní průkaz.

Do Bulharska směřují dvě hlavní trasy. První přes Srbsko a druhá přes Rumunsko. Tranzit Srbskem je pohodlnější, protože vede zejména po dálnicích. Téměř stejně dlouhá je cesta přes Rumunsko. Zde se nejedná pouze o dálnice, ale vede malebnější krajinou.

Město Rovinj

Češi berou Chorvatsko útokem. Přímé autobusy jsou často vyprodané a nejsou volné pokoje

Časy letních dovolených se blíží a s tím i klasický úprk Čechů do Chorvatska. Oblíbená destinace se dle cestovek už nyní potýká s nedostatkem ubytovacích kapacit. A nejde jen o ubytování, ale i o přepravu do země.

Přečíst článek

Reklama

Srbská cesta 

Z Prahy vede cesta k Černému moři po dálnici D1 na Brno a dále přes D2 na Bratislavu a Budapešť. Za Budapeští pokračuje na dálnici M5, která vede přes Segedín až na hranice se Srbskem. Dále na Novi Sad, Bělehrad a Niš. V Bulharsku pokračuje přes Sofii, Plovdiv až do Burgasu. Měří téměř 1 700 kilometrů a při běžném provozu lze zvládnout za sedmnáct hodin

Dálniční známky 

Českou dálniční známku si je nejlepší pořídit na internetu. Variant je mnoho, například web edalnice.cz

Slovenskou lze koupit online na oficiálním webu eznamka.sk nebo prostřednictvím aplikace pro chytré mobilní telefony. Koupit lze i na slovenských čerpacích stanicích, nebo u hraničních přechodů, kde se za tímto účelem nacházejí speciální automaty.   

Maďarská známka je ke koupi na hranicích, čerpacích stanicích nebo jiných obchodech, které jsou označené nápisem EVIGNETTE nebo MATRICIA. Online je k dispozici na virpay.hu

Chrám komunistické víry na hoře Buzludža

REPORTÁŽ: UFO bulharských komunistů chřadne. Brutalistní velkolepostí ale přitahuje zvědavce i pamětníky

Chrám komunistické víry na hoře Buzludža již ze své dřívější železobetonové impozantnosti hodně ztratil. Nyní připomíná havarovaný létající talíř, který náhodně na vrcholu ztroskotal, něž někdejší obří svatyni vyvolených.

Přečíst článek

Bulharskou známku si můžete zakoupit online na oficiálním webu www.bgtoll.bg. Platba je možná online platební kartou. Lze ji zakoupit i na příhraničních čerpacích stanicích a dalších oficiálních prodejních místech

Itálie (ilustrační foto)

Pasti na cestě autem do Itálie. Pozor na hasičský přístroj, ale i komplikace s dálničními poplatky

Itálie láká stovky tisíc Čechů díky svým horám, jezerům, mořským plážím i historickým městům. Zároveň restaurace i stánky nabízejí neopakovatelné gastronomické zážitky. Itálie tak je třetí nejpopulárnější destinaci pro české turisty, hned po Chorvatsku a Slovensku. V textu vám nabídneme několik rad, jak se při cestě vyhnout zbytečným komplikacím.

Přečíst článek

Pro jízdu Srbskem dálniční známku nepotřebujete. Silnice jsou zpoplatněné prostřednictvím mýtných bran. Výše mýtného závisí na kategorii vozidla a ujeté vzdálenosti. Průměrná cena je okolo 4 až 6 eur na 100 kilometrů. Mýtné je možné hradit v hotovosti v eurech nebo dinárech a také prostřednictvím platebních karet

 V případě ztráty lístku z mýtné brány je účtován poplatek za průjezd nejdelšího možného úseku

Alternativní cestou divokým Srbskem jsou staré silnice, na kterých se neplatí mýto. Úspora se však může prodražit. Bývá zde problém s policisty, kteří auto zastaví a dál ho nepustí, dokud nedostanou zaplaceno. To se může stát opakovaně

Rumunská alternativa 

Trasa z Prahy přes Rumunsko je z velké části stejná jako přes Srbsko. Změna začíná až u maďarského města Segedín, kde se odklání na rumunský Arad a dále po nejstarší rumunské dálnici A1 k městu Sibiu dále na Bukurešť a Ruse. Bulharskem se jede na Šumen a Burgas. Trasa měří kolem 1 750 kilometrů a trvá přibližně dvacet hodin

V Rumunsku je potřeba zakoupit dálniční známku. Použijete ji jak na dálnicích, tak na státních silnicích. Na hranicích s Bulharskem musíte přejet Dunaj přes zpoplatněný most přátelství Giurgiu-Ruse, což vás přijde na tři eura, stejně jako rumunská týdenní dálniční známka. Rumunskou známku koupíte nejsnáze přes webové stránky roviniete.ro. Kompletní seznam prodejních míst najdete na cnadnr.ro

Letní dovolená s Falkensteiner

K moři nebo do hor? Prohlédněte si tipy na letní dovolenou

Letní dovolená je obdobím, kdy si každý zaslouží odpočinek a relaxaci podle svých představ. I když je otázkou, co si pod těmi slůvky přesně vybaví.

Přečíst článek

Dubrovník

Policie na Jadranu vás zkasíruje za nedostatečné oblečení i konzumaci alkoholu na veřejnosti

Pláže u Jaderského moře  budou i letos cílem tradiční dovolené stovek tisíc Čechů. Přijíždějí za klidným mořem, historickými městy i přírodními parky.  Chorvatsko je u českých dovolenkářů oblíbené i díky tomu, že sem dojedou svým vozem. Před cestou je důležité automobil důkladně zkontrolovat a nezapomenout sbalit potřebné dokumenty. Na co tedy před cestou nezapomenout, a co mít na paměti na místě? 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Dálnice D10

Stanislav Šulc: Už půl roku jezdíme na dálnicích 150 za hodinu. Tedy alespoň teoreticky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme