Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři
Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.
Masna Kozí se nachází v nárožním domě postaveném na začátku 19. století ve stejnojmenné ulici. Pár desítek metrů odsud je Field, směrem k Dlouhé ulici pak La Degustation Bohême Bourgeoise. Jediné dvě pražské (a vlastně i tuzemské) restaurace oceněné prestižní michelinskou hvězdou.
Lokalita v okolí Kozí ulice je vůbec plná vyhlášených gastro podniků. My jsme zavítali do tradiční české masny. Už podruhé jsme totiž hledali místo, kde se dá dobře a levně najíst. Netradiční bistro, lahůdkářství a také řeznictví tam funguje už 13 let.
„V našem bufetu se snažíme oživit atmosféru jídelen, kde si na stojáka dáte vlašák s rohlíkem,“ popisují koncept provozovatelé. A o jejich služby je zájem.
Kolem poledního jsou obsazeny všechny pulty. Je slyšet francouzština, angličtina i čeština. „Na začátku jsme cílili na střední třídu, chodí k nám i lidé v kravatách z okolních kanceláří,“ přibližuje vedoucí prodejny paní Jana a usmívá se na skupinku mladých Francouzů, kteří si fotí svůj talíř s gulášem a bramboráky.
V Jídelně Světozor kousek od Václaváku je kolem poledního plno. Není divu. Tříchodové menu tam nabízí za 149 korun.
Reportáž: Ani McDonald´s ani Popeyes. Na Václaváku se dá najíst rychleji a levněji
Enjoy
Zdejší kuchyně jim evidentně chutná, z cen jsou nadšení. Dát si teplé jídlo v centru Prahy za méně než dvě stovky nebývá tak jednoduché. Samozřejmě ale cena není tím jediným, co tenhle bufet nabízí. Jídlo je čerstvě připravené na místě. „Denně uvaříme kolem 150 porcí,“ dodává paní vedoucí. „Některá jídla musíme i dovářet,“ tvrdí.
O co je největší zájem se ale nedá říct, někdo přijde na hamburger, další na polévku a českou klasiku. „Na dračku jdou i karbanátky, které si tu smažíme, nebo tyhle české koláče,“ ukazuje další paní za pultem.
Koncept je úspěšný, další se ale v Praze, ani jinde, nechystá. „Líbí se nám místní domácká atmosféra, když přijde Terezka (herečka Tereza Brodská - pozn.red.) usměje se a ptá se, co dnes máme dobrého,“ uzavírá paní vedoucí.
O Italech se traduje jejich umění žít a jíst. Každoročně se o tom přesvědčují miliony turistů vracejících se z dovolené s nějakým tím kilem navíc. Pasta, pizza, frutti di mare. To všechno má společný jmenovatel. Tu pravou Itálii lze ale ochutnat i v Praze na Míráku. V restauraci Aromi italského šéfkuchaře Riccarda Lucqueho, která se aktuálně umístila v žebříčku Top 50 italských restaurací a světě mimo Itálii. Podnik obsadil 25. příčku.
Pražská restaurace Aromi zabodovala v prestižním žebříčku. Je jednou z nejlepších na světě
Enjoy
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.