Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Tělo se umí detoxikovat samo. Ale je dobré mu pomoct

Zelené smoothie - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Existuje řada postupů a strategií, jak pomoci tělu, aby si mohlo zlepšit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav. Lidský organismus totiž za standardních podmínek detoxifikuje dost dobře sám, ale pouze do určité míry. Pokud si tedy „dopřáváme“ hodně a často, je dobré alespoň na chvíli zařadit některou z následujících praktik a tělo by nám mělo odvděčit větší energií a lepším zdravím.

Reklama

Jedno smoothie denně

K jednoduchým a zároveň velmi účinným opatřením patří náhrada jedno jídla denně za smoothie. Tradičně to bývá za snídani, ale zařadit smoothie do jídelníčku lze kdykoliv během dne. Pokud snídáte chleba se šunkou, vyměnit ho za nápoj, který se skládá ze zeleniny a ovoce bude pro zdraví organismu vždy prospěšné. Automaticky to sníží množství přijatých kalorií v průběhu dne a obsažené čerstvé potraviny dodají tělu extra mikroživiny.

Kefír, bakterie, fermenty

Biohacking: Fermenty jsou klíč ke zdraví. Skvěle poslouží i kysané zelí

Populární kimči, kombucha, natto či kefír mají spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví - od hubnutí po zdraví mozku.

Přečíst článek

Autorka knihy Autoimunitní řešení a lékařka Amy Myersová doporučuje zelené smoothie, které by mělo obsahovat primárně zeleninu. To zajistí přísun nutrientů a zároveň podpoří detoxikační dráhy těla. Jako ingredience doporučuje zejména listovou zeleninu – špenát, různé druhy salátů, mangold či kadeřávek. Obsahují totiž vitamíny C a K, železo, kyselinu listovou, hořčík a vápník.

Dále také rozpustnou vlákninu, která je potravou pro přátelské střevní bakterie, pomáhá proti zácpě a podle studie publikované v časopise Biofilms pomáhá detoxikovat i znečištění z vnějšího prostředí, jako jsou pesticidy, těžké kovy či ropné deriváty.

Nejlepší recepty na smoothie

Dále radí přidat avokádo a řapíkatý celer. Avokádo má oproti jiným druhům ovoce vysoký obsah mono nenasycených tuků, díky kterým organismus daleko lépe asimiluje v tuku rozpustné vitamíny, a navíc je pak smoothie příjemně krémové. Obsahuje draslík, hořčík, vitamíny skupiny B, beta karoten a vitamíny C a E.

ilustrační foto

Biohacking: Běhat je dobré jen tak akorát. Příliš běhu škodí

Kolik běhu je už moc? Biohackeři vědí, že přetěžovat tělo znamená škodit zdraví i zabrzdit hubnutí.

Přečíst článek

Řapíkatý celer obsahuje celou řadu antioxidantů a protizánětlivých látek. Dr. Myers radí také přidat šťávu z citronu, která dále podporuje detoxifikační proces a pomáhá vstřebání minerálů ze zeleniny obsažené ve smoothie. Pro příjemnější chuť a další živiny navíc lze přidat banán, jablko, hrušku či kiwi. Pokud chcete vyloženě experimentovat, další nutriční i chuťový rozměr zelenému smoothie dodají koření a bylinky – zázvor, skořice, listová petržel, máta, bazalka či meduňka.

Aby nápoj nebyl každý den stejný, můžete ho obměnit přidáním trochy nastrouhaného kokosu, semínek (dýňová, slunečnicová, konopná či lněná) nebo lehce přisladit několika datlemi. Tyto ingredience dodají další kalorie, které vás zasytí, zvláště pokud hodně trénujete nebo jste větší postavy. Samozřejmě lze smoothie zařadit do jídelníčku trvale, ale v případě dočasného detoxu je nejlepší postupovat v týdenních cyklech několikrát do roka.

Zeleninu před jídlem

Pro někoho možná jednodušší alternativou zeleného smoothie je navýšení množství zeleniny v jídelníčku. Optimální je zařadit ji před 1-2 jídly denně. Například před obědem čistě zeleninovou polévku a před večeří salát ze syrové zeleniny jen s octem či citrónovou šťávou. Tím, že zelenina obsahuje na jednu kilokalorii největší množství vlákniny, zasytí před samotným hlavním jídlem a tím sníží jeho zkonzumované množství, zvýší nutriční profil celého jídla a tím opět zlepší tělu vlastní očistu.

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Zeleninu lze použít jakoukoliv, ale nejvíce podpoří detoxifikaci zelenina košťálová. Obsahuje totiž fytochemikálie bohaté na síru, které mají silné protizánětlivé a protirakovinné účinky a zvyšují tvorbu látky zvanou glutathion. Tento silný, tělu vlastní takzvaný master antioxidant snižuje volné radikály a zvyšuje výkon jater, primárního detoxifikačního orgánu. Zvýšená konzumace zeleniny a ovoce také automaticky zvyšuje příjem vody do organismu z jídla. To u některých lidí může samo o sobě pomoci s očistou ledvin a zlepšením eliminace nežádoucích látek z těla.

Méně masa, mléka a kávy

Detoxifikace proběhne také lépe, pokud se zaměříme na eliminaci látek, které tělu neprospívají. Tím, že je nekonzumujeme, tělo se nemusí zabývat jejich odstraněním a ulehčí se mu. Proto je potřeba vynechat alkohol a průmyslově zpracované potraviny – uzeniny, přidané oleje, hotová jídla, konzervy, sladkosti a pochutiny. Efektivnějšímu detoxu také pomůže snížení příjmu kávy a masných a mléčných produktů.

>>>>SLEDUJTE SERIÁL BIOHACKING O ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU<<<<

Petr Žaluda, šéf Olife Energy

Bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda: Při současných cenách nafty začínají být elektroauta výhodnější

Několik let nebylo o Petru Žaludovi slyšet, jako by žil ve skrytu. Velký rozdíl proti době, kdy před devíti lety končil jako šéf Českých drah. Tehdy byly stránky bulváru plné „zaručených zpráv“ o rozmařilém životu a obřím odstupném vrcholového manažera. Žaluda se v posledních letech věnuje elektromobilitě. Založil firmu na dobíjecí stanice Olife Energy. Po počátečních bolestech mladé firmy očekává rychlý růst. A už se poohlíží po investorovi.

Přečíst článek

Hrozí nedostatek materiálu pro výrobu toaletního papíru

Osmdesátky. Už zase nebude toaleťák. A zase za to může Rusko

Kvůli válce na Ukrajině i sankcím hrozí nedostatek buničiny, ze které se vyrábí řada základního zboží, jako je toaletní papír, jednorázové pleny nebo papírové kapesníky. Šokující informaci přinesl Walter Schalka, šéf společnosti Suzano patřící k největším výrobcům buničiny na světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme