Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Gotu kola je dobrá na mozek. A dělá toho mnohem víc

pupečník asijský
iStock
Alžběta Shejbalová

Drobnolistá bahenní bylina, běžně známá jako penízovka, se v Asii tradičně používá nejen jako léčivka, ale také jako kulinářská zelenina. Má mnoho přínosů pro lidský organismus. Zlepšuje paměť, zmírňuje deprese, zlepšuje spánek a předchází vzniku rakoviny.

Reklama

Gotu kola, označovaná také jako centella či pupečník asijský, je všestranná bylina s mnoha zdravotními účinky. Gotu kola patří do čeledi rostlin Apiaceae, spolu s mrkví, celerem a petrželí. Pochází z východní Asie a roste tam v mokřadech. V Asii se používá i jako přísada v jídle. Její chuť se pohybuje od jemné až po mírně nahořklou. Gotu kola obsahuje mnoho živin, včetně vitaminů skupiny B, vitaminu C a řadu fytonutrientů, jako jsou flavonoidy, třísloviny a polyfenoly. Tyto fytochemikálie hrají v lidském těle roli antioxidantů, které zabraňují poškození buněk a předchází nemocem.

Lepší paměť i krevní oběh

Jedním z nejznámějších účinků gotu koly je její potenciál zlepšovat kognitivní schopnosti mozku. Studie ukazují, že gotu kola je schopná podporovat aktivitu spojení mezi neurony v mozku a zlepšuje tak paměť. Zdá se, že je to tím, že extrakt z pupečníku zvyšuje hladinu antioxidantů v organismu. Její účinky jsou dost silné i jako doplňkový prostředek při Alzheimerově chorobě. Může totiž zpomalit postup této nemoci a zlepšit kvalitu života pacientů. Na mozek dále gotu kola působí jako antidepresivum a anxiolytikum (lék proti úzkosti) a také jako přirozené sedativum pro lepší spánek. Existuje řada studií, dokazující tyto účinky.

Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek

Vznik zánětu je za normálních okolností standardní reakcí imunitního systému na poškození či poranění tkání. V chronickém stavu však způsobuje problémy na všech úrovních organismu a může za řadu moderních onemocnění- choroby srdce, rakovinu, obezitu a cukrovku II. typu. Fytochemikálie různých druhů, jako právě ty obsažené v centelle, pomáhají zánětu předcházet a ten rozvinutý i potlačovat.

Antioxidanty, bioflavonoidy a další typy aktivních komponentů gotu koly jsou schopné synergicky působit na rakovinné buňky v těle a mohou pomoci neutralizovat volné radikály způsobující rakovinu a zabraňovat poškození buněk. Působí vlastně jako prevence, protože jednotlivé buňky mohou mutovat i desetiletí před jakoukoliv diagnózou zhoubného bujení. V jedné studii z roku 2008 byly lidské buňky rakoviny prsu ošetřeny extraktem z gotu koly a bylo zjištěno, že byl schopen úspěšně zablokovat růst rakoviny a vyvolat smrt rakovinných buněk.

Pupečník se konzumuje čerstvý v kari, polévkách či salátech. Další způsob je pít čaj ze sušené gotu koly či konzumovat tekutý extrakt nebo kapsli s práškem. iStock

Gotu kola je také velmi účinná v podpoře oběhového systému. Špatný krevní oběh může být důsledkem mnoha různých problémů, včetně křečových žil, obezity, cukrovky a onemocnění periferních tepen. Snížení průtoku krve může stát za příznaky jako je necitlivost a brnění či bolest svalů. Kromě primárního cíle zlepšení zdravotního stavu pomocí lifestylových opatření jako je snížení váhy a pravidelná fyzická aktivita, můžeme ke zlepšení krevního oběhu použít doplněk stravy s pupečníkem. V jedné studii dostávalo 87 účastníků se špatným krevním oběhem dávku 30 miligramů nebo 60 miligramů dvakrát denně po dobu 60 dnů. Bylo zjištěno, že ve srovnání s placebem došlo k výraznému zlepšení krevního oběhu.

Bazalka posvátná

Biohacking: Tulsi je univerzální lék proti stresu

Tulsi, nebo také bazalka posvátná (lat. Ocimum tenuiflorum nebo Ocimum sanctum) je adaptogenní bylina, používaná tradičně v ajurvédské medicíně a její název znamená v hindštině „nesrovnatelná“. Je to aromatický keř z čeledi bazalkovitých. Předpokládá se, že pochází ze severní části střední Indie a nyní již roste po celé východní Asii. Má lehkou citronovou vůni a čaj z ní připravený je považován za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Tulsi, tak jako ostatní adaptogeny, funguje v lidském těle jako univerzální lék tam, kde je potřeba. Zejména jsou vhodné pro kompenzaci nezdravého životního stylu, zvláště dopadů stresu. Tulsi má schopnost pomáhat udržovat homeostázu imunitního, reprodukčního, centrálního nervového i kardiovaskulárního systému.

Přečíst článek

Pomalejší stárnutí

Centella asiatica je velmi populární aktivní složkou kosmetických produktů pro svojí schopnost obnovovat kožní buňky a posilovat zdraví pokožky. Je jednou z nepostradatelných ingrediencí v kosmetických produktech ultra trendy korejských značek. Účinně zvyšuje antioxidační aktivitu v tkáních, což napomáhá hojení ran a regeneraci pokožky.

Antioxidanty mohou pomoci neutralizovat škodlivé volné radikály, které způsobují oxidační poškození a urychlují stárnutí kůže. Jedna studie na zvířatech zjistila, že aplikace gotu koly na rány dvakrát denně zvýšila po sedmi dnech hladinu některých antioxidantů až o 77 procent. Také bylo zjištěno, že centella zvyšuje produkci kolagenu a způsobuje rychlejší tvorbu nových kožních buněk. Pro své pozitivní účinky na zdraví pokožky se gotu kola často používá také lokálně jako přírodní prostředek na kožní onemocnění, jako je lupénka a ekzémy.

Zařadit gotu kolu do každodenní rutiny je snadné, protože je možné ji konzumovat v řadě forem. Pupečník se konzumuje čerstvý v kari, polévkách či salátech- v asijských kuchyních lze objevit zajímavé recepty. Další způsob je pít čaj ze sušené gotu koly či konzumovat tekutý extrakt nebo kapsli s práškem. Většina výzkumů ohledně bezpečnosti gotu koly označuje vedlejší účinky jako minimální a doporučuje užívání po dobu okolo šesti týdnů a před další kúrou udělat přestávku.

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Přečíst článek

Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Ašvaganda je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.

Přečíst článek

Další lifehacky na zlepšení fyzického i duševního zdraví čistě přírodní cestou naleznete v seriálu Biohacking exkluzivně na Newstreamu

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
ilustrační foto

Biohacking: Procházka je nejkratší cestou k lepšímu zdraví a kondici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme