Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banksyho napůl skartovaný obraz se prodal za půl miliardy

Banksy: Láska v koši
ČTK

Banksyho napůl skartované dílo trhlo aukční rekord. Prodalo se za Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun).

Reklama

Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun) se včera v Londýně prodalo dílo britského streetartového umělce Banksyho, které se před třemi lety během aukce samo z poloviny skartovalo. Londýnská aukční síň Sotheby's odhadovala, že cena dosáhne šesti milionů liber (177,6 milionu korun). Více než trojnásobná konečná částka se stala nejvyšší, za kterou se kdy Banksyho dílo prodalo, napsala agentura AP.

Obraz původně známý jako Dívka s balónkem Sotheby's nabídla poprvé v říjnu 2018, kdy se vydražil se za více než milion liber (29 milionů korun). Skartovačka ukrytá v rámu se spustila ve chvíli, kdy anonymní evropský zájemce učinil nejvyšší nabídku, a z poloviny plátna tak zůstaly jen cáry. Nově vzniklé dílo zobrazující holčičku, která se natahuje po balónku ve tvaru srdce, dostalo název Láska je v koši.

Napůl skartovaný obraz Banksyho

Banksyho poničené dílo jde znovu do aukce. A výrazně dražší

V roce 2018 se po úspěšném prodeji na aukci začalo "samo" ničit jedno dílo. Za tři roky jeho cena výrazně narostla.

Přečíst článek

Banksy, který pečlivě tají svou identitu, začal svou kariéru sprejováním graffiti na budovy v anglickém Bristolu. Nyní je z něj jeden z nejznámějších umělců světa, za více než milionovou částku se prodalo několik jeho děl. Dosavadní rekord 16,8 milionu liber si letos v březnu vysloužilo graffiti vzdávající hold britským pracovníkům ve zdravotnictví, které původně nasprejoval na stěnu nemocnice.

Dívka s balónkem se také poprvé objevila nasprejovaná na zdi, a to ve východním Londýně v roce 2002. Od té doby byla nespočetněkrát reprodukovaná a stala se jedním z Banksyho nejznámějších děl. Následně skartovaný dražený sprej na plátně pocházel z roku 2006.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme