Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banksyho poničené dílo jde znovu do aukce. A výrazně dražší

Napůl skartovaný obraz Banksyho
Sotheby's
 ČTK

V roce 2018 se po úspěšném prodeji na aukci začalo "samo" ničit jedno dílo. Za tři roky jeho cena výrazně narostla.

Reklama

Obraz britského streetartového umělce Banksyho, který se před třemi lety během londýnské aukce sám z poloviny skartoval, se bude znovu dražit. Cena by mohla dosáhnout až šesti milionů liber (177,6 milionu korun), napsala agentura Reuters. Londýnská aukční síň Sotheby's bude umělecké dílo dražit 14. října. Předtím bude k vidění v Hongkongu, Tchaj-peji a v New Yorku.

Částečná destrukce obrazu Dívka s balónkem v říjnu 2018 vyvolala senzaci nejen v uměleckém světě. Obraz se totiž začal pomocí zabudovaného mechanismu řezat na proužky krátce poté, co byl vydražen za více než milion liber (29,6 milionu korun) v aukci.

Banksy, jehož totožnost je neznámá a je předmětem řady spekulací, později zveřejnil video, v němž naznačil, že původně se mělo dílo skartovat celé jako výraz kritiky obchodu s uměním. Na dražbě ale uvázlo přibližně v půli.

Skartace cenu ještě navýšila

Dílo, které změnilo jméno z Dívka s balónkem na Láska je v koši, přijala nakonec sběratelka, která jej vydražila, i skartované. Podle mnohých odborníků přitom cena výtvoru jedinečným způsobem úpravy ještě vzrostla. K prodeji se nabízí nyní v cenovém rozsahu čtyři až šest milionů liber.

„Od aukce se jeho cena nesmírně zvýšila - skoro čtyřikrát,“ řekl agentuře Reuters za Sotheby's Oliver Barker. „Mám za to, že za tu dobu také exponenciálně vzrostl i trh s Banksyho díly,“ dodal.

Skartovaný obraz zachycuje slavný Banksyho motiv dívky, která natahuje ruce k letícímu červenému balonku ve tvaru srdce. Poprvé se tento motiv objevil na jedné londýnské zdi v roce 2002. Dražený sprej na plátně pocházel z roku 2006.

V březnu se vydražilo Banksyho dílo zobrazující chlapce, který si hraje s panenkou zdravotní sestry, jejíž poloha a plášť odkazují na superhrdiny, za více než 14 milionů liber. Výtěžek šel na podporu britských zdravotníků.

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Manifesto Anděl se dnes otevírá.

Nové Manifesto otevírá, nabízí průřez světovou gastronomií

Čtrnáct restaurací na jednom místě. Street food koncept Manifesto na Andělu nabízí ochutnávku brazilské, americké, středomořské i asijské kuchyně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme