Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
 Zlaťák

Zlaťák

Rubrika o osobních financích. Investice, jak ušetřit, daně, hypotéky, pojištění, stavební spoření. Investiční fondy, dluhopisy, termínované vklady, úrokové sazby, inflace, mzda, kalkulačka, penzijní fondy.  Rodinné finance. Finanční gramotnost. redakce@newstream.cz

články autora

Trinity Bank

Trinity Bank zvyšuje úročení u nižších částek na 3,68 procenta

Trinity Bank od 5. března zvýšila úrokovou sazbu na účtu Dobrý klient na 3,68 procenta ročně. Úročení platí do částky 400 tisíc korun. Nad tuto částku banka úročí vklad 3,18 procenta ročně. Banka to oznámila v dopise klientům. 

Přečíst článek

Pravidelné investování: Proč se vyplatí?

Je lepší investovat pár stovek měsíčně, nebo si raději našetřit vyšší částku a investovat jednorázově? I když se na první pohled může zdát, že investování nízkých částek nemá smysl, je to přesně naopak. Pravidelné investování má celou řadu výhod a jedná se o efektivní způsob, jak zhodnotit své peníze.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Přečíst článek
bitcoin

Tři předpovědi, kam by bitcoin mohl zamířit v roce 2022

Pokud byste si na začátku roku 2021 koupili jeden bitcoin, zaplatili byste za něj kolem 29 tisíc dolarů. Během podzimu prolomil maximum 68 tisíc dolarů a teď na začátku roku 2022 roku se obchoduje po prudkém pádu za cenu kolem 35 tisíc dolarů. Cena bitcoinu v posledním roce kolísá každým dnem a minutou. Kam zamíří podle předpovědí v roce 2022?

Přečíst článek
Conor McGregor

Sedm nejbohatších sportovců na světě. Kdo vydělává nejvíc?

Pandemie covid-19 s příjmy profesionálních sportovců pořádně zamávala. Rušily se turnaje a snižovaly odměny. Přesto nestrádají, a to hlavně díky štědrým smlouvám se sponzory. Sedm nejlépe placených sportovců světa si v loňském roce dohromady vydělalo 819 milionů dolarů před zdaněním. Kdo se v žebříčku nejbohatších sportovců umístil a v jakém sportu jsou nejvyšší výdělky, když odhlédneme od příjmů ze sponzoringu?

Přečíst článek
Ilustrační foto

ETF fondy. Řešení, jak ušetřit na poplatcích?

Každý investor by se měl při výběru investičního portfolia zaměřit nejen na výnosy, ale také na poplatky. Těm se totiž nelze vyhnout, ale jejich výše zásadním způsobem ovlivňuje, jak výnosné portfolio bude. Z tohoto hlediska se jako nejvýhodnější jeví pasivní indexové ETF fondy, jejichž náklady na správu a vedení se pohybují mezi 0,1 a 0,2 procenta za rok.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Jak vložit a vybrat peníze z Binance? Zkuste to krok po kroku

Binance patří mezi nejoblíbenější kryptoměnové burzy. Obchoduje se na ní přes 150 kryptoměn a nabízí několik nástrojů, například nákup a prodej kryptoměn za klasické měny, obchodování finančních derivátů nebo obchodování s využitím pákového efektu.

Přečíst článek
Platy ve státní sféře 2022

Platy 2022: Zjistěte, jak porostou výdělky ve státní sféře

Zvyšování platů ve státní sféře bude v roce 2022 nerovnoměrné. Zatímco zdravotníkům se zvýší platy dokonce o šest procent, zaměstnanci ve státní službě nedostanou nic navíc. Vyplývá to ze závěrů středečního jednání vlády.

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

Vyplatí se nákup investičního bytu? Nečekejte rychlé zbohatnutí

Inflace roste způsobem, který tato země nezažila desítky let. Zkušení investoři i malí střadatelé tak hledají způsob, jak své bohatství udržet. Jednou z jasných voleb tak je nákup nemovitosti, které patří mezi takzvané bezpečné investiční přístavy. Ale je tomu tak opravdu i v aktuálním ekonomickém klimatu? Kdy se vyplatí koupit nemovitost? A má cenu si na ni třeba i půjčit?

Přečíst článek
Energie, ilustrační foto

Ceny plynu v roce 2022: Zdražení i o polovinu

Domácnosti si v roce 2022 za zemní plyn připlatí. V průměru se platby zvýší o 50 až 70 procent. Na vině jsou extrémně vysoké ceny na burze. Ke zlevnění může dojít až po skončení topné sezóny nebo po zprovoznění plynovodu Nord Stream 2.

Přečíst článek
zlato, zlaté slitky (ilustrační foto)

Koupit investiční zlato nebo stříbro se vyplatí. Ale s rozvahou

V dobách krize, kdy ostatní aktiva padají, patří zlato nebo stříbro mezi oblíbené prostředky, které drží hodnotu. Drahé kovy jsou oblíbené také z důvodu své hmatatelnosti, na rozdíl od akcií nebo dluhopisů si na ně můžete sáhnout. Přináší ale investice do zlata či stříbra dostatečný výnos? A jak obchodování s drahými kovy vlastně funguje?

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypotéky v roce 2022: Očekávejte prudký růst sazeb

V příštím roce by proto průměrná úroková sazba mohla vyšplhat až k pěti procentům.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

Akcie na pražské burze slušně vynáší. Co přinese budoucnost?

Inflace v české ekonomice nebezpečně roste a v příštím roce by mohla dosáhnout až sedmi procent. Kdo má peníze na spořicích účtech, tomu se kupní síla peněz podstatně sníží. Akcie se slušným dividendovým výnosem nabízejí možnost, jak inflaci nejen výrazně utlumit, v některých případech jí ale také výrazně překonat.

Přečíst článek
česká koruna, bankovky, růst, mzdy

Mzdy 2022: Výdělky porostou méně než inflace

Po stagnaci v roce 2020 se ekonomika opět rozběhla a ruku v ruce s tím se zvyšují mzdy. Ovšem reálný růst výdělků brzdí extrémně vysoká inflace, která dle prognóz Ministerstva financí v příštím roce dosáhne 6,1 procenta. Podle České bankovní asociace (ČBA) růst mezd tak vysokou inflaci nevykompenzuje.

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Online zřízení hypotéky: Které banky to umí?

Vyřídit hypotéku stejně jednoduše, jako když nakupujete v e-shopu? I když to zní jako sci-fi, existují banky, které nabízí vyřízení hypotéky online. Pravda, zabere to o něco déle, než si objednat nové boty, ale kvůli omezením v souvislosti s pandemií covid-19 se pokrok v této oblasti jen urychlil.

Přečíst článek

News box

Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie samořízení. 🚘 Akcie automobilky Tesla v reakci prudce zpevnily. Tesla v neděli uvedla, že čínské úřady zrušily omezení pro její automobily, neboť prošly požadavky na zabezpečení dat v zemi. 
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil na Pražský hrad, kde ho přivítal jeho český protějšek Petr Pavel 🤝. Po oficiálním ceremoniálu budou prezidenti jednat soukromě a poté i s delegacemi.
Dokončení a přestavba rozestavěné budovy Centra Nová Palmovka v Praze 8 na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program 📡 (EUSPA) vyjde magistrát na zhruba 2,62 miliardy korun. Stavební práce udělá firma Porr, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. 
Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu 🛬. Napsal to britský list Financial Times Číst více
Lidé budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové 📜, ale také také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou podepsal prezident Petr Pavel. 
Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí ✖ zapalovat oheň 🔥, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým rostlinný porostem umožňujícím další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu varující před nebezpečím vzniku požárů. 
 Stejnopohlavní páry 👬budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal ✍. 
Francouzský herec Gérard Depardieu byl zadržen  v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, uvedla agentura AFP. Stanice BFM TV už dřív informovala, že 75letý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021.
Český výrobce bezpilotních letounů 🛩 Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply ⬆ meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Číst více
Česko bude podle ministra zemědělství Marka Výborného žádat o mimořádnou finanční pomoc z EU pro české ovocnáře 🍎🍐, konkrétně o balík pomoci určený pro případy mimořádných přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry nebo právě mrazy 🌬. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme