Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
 Zlaťák

Zlaťák

Rubrika o osobních financích. Investice, jak ušetřit, daně, hypotéky, pojištění, stavební spoření. Investiční fondy, dluhopisy, termínované vklady, úrokové sazby, inflace, mzda, kalkulačka, penzijní fondy.  Rodinné finance. Finanční gramotnost. redakce@newstream.cz

články autora

Co přinese nový rok podnikatelům? Tři hlavní daňové změny, seznamte se

Změní se limit obratu pro povinnost registrace k DPH, nový rok zamíchá i paušální daní, jež bude nově rozdělena do tří pásem, a finanční správy začnou sbírat údaje o prodejcích na elektronických platformách. Jana Jáčová z firmy UOL Účetnictví rozebírá každou novinku.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Inflace tlačí Čechy do investic. A to je dobře

Dvojciferná inflace likviduje úspory podstatně rychleji, než je tuzemské domácnosti zvládají vytvořit. Řešení, která by nad mocnou silou požírající úspory zvítězila, moc není. Jedno je jisté. Nedělat nic je špatně. Pokud nechcete chudnout, investujte, zní zaručená rada ekonomů. Ale i ta má svá úskalí.

Přečíst článek
Elektrická energie, ilustrační foto

Další zdražování. Od září zvedne ceny energií i E.ON

Od září zvedne ceny energií také společnost E.ON. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu doteď platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny. Zdražení se nedotkne zákazníků s platnou fixovanou cenou. Energie zdražují také další dodavatelé, například ČEZ nebo PRE.

Přečíst článek

Ztráta či krádež karty v zahraničí? Digitální kreditka může zachránit dovolenou

Při dovolené hrozí, že klienti bank přijdou o své platební karty. Dříve šlo o tragédii s vážnými důsledky. Dnes však díky digitálním kartám a mobilním telefonům lze vše vyřešit během několika minut a cestovatelé nezůstanou bez prostředků. Jak na to? Zde je několik tipů, jak postupovat při ztrátě či krádeži karty. 

Přečíst článek
Mobilní platby - ilustrační foto

Revoluce. Peníze bude možné posílat na telefonní číslo či email

Česká bankovní asociace ve spolupráci s Českou národní bankou spolupracují na projektu nové služby plateb na kontakt, která zjednoduší posílání peněz mezi lidmi. Namísto čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví bude stačit zadat mobilní číslo příjemce platby, prozradily ve společném prohlášení ČBA a ČNB. A v budoucnu bude možné posílat peníze třeba na emailový kontakt.

Přečíst článek
Produkce kávy v Brazílii, ilustrační foto

XTB: Ceny energií škodí víc než drahé potraviny. I na inflaci se dá vydělat

Je vysoká inflace způsobena růstem cen komodit, nebo naopak vysoká inflace způsobuje růst cen komodit?

Přečíst článek
Kryptoměny v roce 2021

Myslíte, že na bitcoin finančák nemůže? Odborník radí, jak na zdanění kryptoměn

Jak se účtují a zdaňují různé transakce s kryptoměnami, přehledně shrunuje daňový odborník BDO Michal Proks.

Přečíst článek
Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

I velcí dodavatelé energií krachují. Proč tomu tak je?

Od konce loňského roku Česko zažívá něco, co tu doposud nebylo – pády dodavatelů energií. Problémy vybraných tuzemských subjektů odstartovala souhra několika faktorů. Někteří z nich vlivem špatného plánování a obchodování na energetické burze PXE situaci neustáli a byli nuceni své zákazníky poslat do režimu DPI. Jak k tomu mohlo tak snadno dojít?

Přečíst článek
Trinity Bank, Radomír Lapčík

Trinity Bank zvyšuje úročení u nižších vkladů na 4,08 procenta ročně

Trinity Bank zvyšuje úročení vkladů u nižších částek do 400 tisíc korun na 4,08 procenta ročně. Vyšší částky úročí 3,68 procenty.

Přečíst článek
Uzavření smlouvy - ilustrašní foto

Vadí vám investiční životní pojistka? Vsaďte na finančního arbitra, ne na hromadnou žalobu

Někteří klienti pojišťoven uvěřili, že životní pojistka je podvod a oni byli oklamáni. Předali své domnělé nároky spolku, který jim slibuje vymoci náhradu. Hrozí však pravý opak a oni mohou přijít o další peníze.

Přečíst článek
UniCredit banka

UniCredit zvýšila úroky u spořicích účtů a termínovaných vkladů až na čtyři procenta

Banka přidává úroky na nových i stávajících účtech, nabízí další služby zdarma.

Přečíst článek
Daňové přiznání, ilustrační foto

Jaké chyby dělají Češi nejčastěji v daňovém přiznání

Poslední termín pro podání daňového přiznání se nevyhnutelně blíží. Po 1. dubnu už daňovým poplatníkům hrozí sankce – pozdní odevzdání vás tedy může přijít draho. Stejně tak můžete dlouho čekat i na případný přeplatek, zvlášť když budete mít v dokumentech chyby. V čem nejčastěji poplatníci chybují a jak se těchto chyb vyvarovat? Radí Monika Lodrová, daňová poradkyně a vedoucí oddělení daně z příjmu fyzických osob společnosti BDO. 

Přečíst článek
Výplata klientů Sberbank v pobočkách KB

Pojištění vkladů: Jak funguje a kolik dostanete?

Kdyby banka, kde máte svůj běžný či spořicí účet, zkrachovala, získáte peníze zpět díky pojištění vkladů. Pro náhrady je stanovený limit 100 tisíc eur, ale v určitých případech dosáhnete až na dvojnásobek. Jak přesně pojištění vkladů funguje a kdy máte na plnění nárok.

Přečíst článek
zlato, zlaté slitky

Spořitelna začala prodávat zlaté cihličky přes mobil

Jen na pobočkách České spořitelny si lidé nakoupili zlaté slitky v objemu přes půl tuny.

Přečíst článek
Trinity Bank

Trinity Bank zvyšuje úročení u nižších částek na 3,68 procenta

Trinity Bank od 5. března zvýšila úrokovou sazbu na účtu Dobrý klient na 3,68 procenta ročně. Úročení platí do částky 400 tisíc korun. Nad tuto částku banka úročí vklad 3,18 procenta ročně. Banka to oznámila v dopise klientům. 

Přečíst článek

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme