Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
 Zlaťák

Zlaťák

Rubrika o osobních financích. Investice, jak ušetřit, daně, hypotéky, pojištění, stavební spoření. Investiční fondy, dluhopisy, termínované vklady, úrokové sazby, inflace, mzda, kalkulačka, penzijní fondy.  Rodinné finance. Finanční gramotnost. redakce@newstream.cz

články autora

Alipay platební aplikace funguje už i v Česku.

UniCredit Bank zavádí službu Alipay jako první banka na českém trhu

S Alipay nově zaplatíte v tisících obchodů přes platební terminály UniCredit Bank.

Přečíst článek
Milostivé léto letos proběhne jinak. Stát chce pomoci daňovým dlužníkům

Milostivé léto 2023. Které dluhy se stát chystá lidem odpustit

Chystá se další, v pořadí již třetí akce milostivého léta. Tentokrát se zaměří na odpuštění vybraných dluhů vzniklých v souvislosti s daňovým systémem. Kdo bude moci o odpuštění požádat? Jakých nedoplatků se daňové milostivé léto týká? A jakým způsobem bude mimořádné odpuštění probíhat? Na to v komentáři odpovídá Vít Křivánek, partner a vedoucí oddělení daňových sporů ze společnosti BDO.

Přečíst článek

Daň z nemovitosti. V čem se nejčastěji chybuje

Na konci května 2023 vyprší termín pro uhrazení daně z nemovitých věcí. Na některé chyby, kterých se poplatníci v této souvislosti dopouštějí, upozorňuje Petr Koubovský, daňový poradce z kanceláře Rödl & Partner.

Přečíst článek

Daň z nemovitosti se blíží. Kde hledat platební údaje

Finanční správa v těchto dnech rozesílá informace k dani z nemovitých věcí. Zatímco dříve byla standardem složenka, je tato forma nyní na ústupu. Kde hledat údaje pro zaplacení? Jaký je nejzazší termín pro jejich obdržení. A do kdy musím daň zaplatit? Vše se dozvíte v průvodci připraveném daňovou poradkyní ze společnosti KODAP.

Přečíst článek
Výplata

Brusel chce, aby firmy zveřejňovaly mzdu v inzerátech na práci. K čemu to povede?

Povinnost uvádět v pracovních inzerátech, kolik člověk bude na dané pozici brát, má pomoci k rovnosti odměňování mužů a žen. Může ale vést i k nespokojenosti zaměstnanců, varují personalisté.

Přečíst článek
Daňové přiznání, ilustrační foto

Daňové slevy 2023. Co všechno vám letos ušetří peníze

Podnikatelům, kteří nevyužívají paušální daň, se blíží povinnost podat daňové přiznání. V tom mohou podobně jako zaměstnanci využít řady možností, jak si snížit daňový základ nebo přímo vypočtenou daň. Jaké daňové slevy lze uplatnit a jaké podmínky je pro ně potřeba splnit vysvětluje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek

Experti radí, jak zdanit příjmy z pronájmu

Pronajímáte byt, nebytový prostor, pozemek, nebo třeba jen jednu místnost či garáž? Příjmy z těchto nájmů se, bohužel, nevyhnou zdanění. Existují však výjimky. Společně s experty na daně i nemovitosti poradíme, koho se zdanění netýká, jaké máte možnosti i na co máte nárok.

Přečíst článek
nákup

UniCredit: S inflací vám může pomoci i banka

Inflace trápí Čechy už několik měsíců. Dramaticky navýšila ceny potravin i energií, především ale snižuje hodnotu peněz, které lidé drží na účtech. V nekončícím boji proti inflaci může pomoct i banka – UniCredit Bank pro své zákazníky nabízí řadu služeb, díky kterým mohou ochránit své peníze.

Přečíst článek

Daňové přiznání 2023. Co bude letos jinak, shrnuje daňová expertka

Začátek nového roku s sebou obvykle přináší v oblasti daní změny, které se pak promítají do každoroční povinnosti řady lidí vyplnit a podat daňové přiznání. Kromě povinnosti posílat daňové přiznání přes datovou schránku, nebo zvýšení odvodů a případných slev na dani, ale na podnikatele čekají podobné nástrahy jako loni. O jaké změny jde a na co by si lidé měli dát pozor, přibližuje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek
Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění.

Expert radí: Nepodceňujte pojištění hypotéky. A na co si dát ještě pozor

Banky při financování bydlení nechtějí nic riskovat. Proto sjednání hypotéky vždy podmiňují zástavou kupované nebo jiné vhodné nemovitosti, kterou mohou v případě dlouhodobého nesplácení úvěru zpeněžit a uspokojit tak svoji pohledávku. Jistí se i pro případ škod na nemovitosti, které snižují její reálnou tržní cenu. Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění. Jaké pojištění je nutné uzavřít, podle čeho vybírat, co nepodcenit a na co si dát pozor, radí Miroslav Majer, CEO startupu hyponamíru.cz. 

Přečíst článek
Daňové přiznání, ilustrační foto

Expertka radí: Jak si snížit daňový základ

Základ daně za rok 2022 si můžete snížit o takzvané nezdanitelné části základu daně nebo využít slevu na dani. O co přesně se jedná? Projděte si praktický přehled. Šest daňových tipů připravila Jana Jáčová, zakladatelka a šéfka účetní firmy UOL Účetnictví.

Přečíst článek

Expertka radí: Jak na odpočet úroků hypotéky z daní

Hypotéka odčerpává z rodinného rozpočtu nemalou částku. Jednou ročně si ale mohou Češi splácející hypotékou snížit daňový základ o úroky zaplacené bance a ušetřit tak na daních až několik desítek tisíc korun. Jaké podmínky je potřeba splnit pro uplatnění daňového odpočtu úroků z úvěru na bydlení? Radí odbornice z hyponamiru.cz Veronika Kráčmar Hegrová.

Přečíst článek
Byt, nájemníci

Advokát: Pozor na inflační doložku v nájemních smlouvách. Často je neplatná

Pokud je formulace inflační doložky neurčitá, tak je doložka neplatná. S aktuální výší inflace tak může pronajímatel přijít o značné sumy a naruší se vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem, varuje advokát Pavel Strnad. A jak má správná doložka vypadat?

Přečíst článek

Síť sdílených bankomatů se rozšiřuje o dvě další banky

KB, Moneta a nově UniCredit a Air Bank sdílením bankomatů šetří náklady klientů - i ty vlastní.

Přečíst článek
Vybrat si z nově zaváděných daňových pásem může být složité.

Odborník: Paušální daň je složitá. Tip, jak se nenapálit

Jak na nově zaváděná daňová pásma? Může to být pěkný chyták. „Překročení limitu příjmů o tisíc korun může znamenat navýšení odvodů o sto dvacet tisíc korun,” upozorňuje Martin Pech z Moore.

Přečíst článek

News box

Makroekonomická predikce ministerstva financí, která letos očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 1️⃣,4️⃣ procenta, je realistická. Shodli se na tom na dnešním jednání členové Výboru pro rozpočtové prognózy. Jako realistický hodnotí také ministerský odhad příjmů sektoru vládních institucí, který počítá se zvýšením inkasa většiny daní, s výjimkou daně z příjmu právnických osob. 
Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale  nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.
Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 5️⃣0️⃣0️⃣ tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to dnes řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.
Společnost Dongfeng Motor jedná s Římem o tom, že by vyráběla vozy v Itálii. Čínská automobilka zvažuje v Itálii výstavbu závodu s kapacitou až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc aut ročně. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to dnes řekl Čchien Sie, který má v autovýrobci na starost aktivitu v Evropě. Italská vláda se do země snaží přilákat další automobilku.
Pražská burza druhý den po sobě ztrácela, index PX dnes odepsal 0️⃣,6️⃣8️⃣ procenta na 1546,99 bodu. Odevzdává tak část zisků z předchozích rekordních dnů, kdy index opakovaně zavíral nejsilnější od léta 2008. Burze dnes nepomohlo ani posílení akcií energetické společnosti ČEZ, většina titulů totiž skončila v červených číslech. 
Evropská centrální banka (ECB) brzy 📉 sníží úrokové sazby, pokud se neobjeví žádné velké překvapení. Řekla to v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNBC šéfka ECB Christine Lagardeová.
Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme