Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

O tisícovku nepřijdete. Buřinka klientům zdvojnásobí přiznanou státní podporu

O tisícovku nepřijdete. Buřinka klientům zdvojnásobí přiznanou státní podporu
iStock
 Zlaťák

Nejistota kolem výše státní podpory stavebního spoření v posledních měsících je hlavním důvodem, proč lidé váhají, zda je stavebko i nadále výhodné. Současný návrh úsporného balíčku předpokládá snížení státní podpory na polovinu. Buřinka na tento krok reaguje a přichází se speciální bonusovou akcí – smlouvám sepsaným od 1. srpna 2023 státní podporu zdvojnásobí.

Reklama

V praxi to bude vypadat tak, že Buřinka připíše bonus ve výši přiznané státní podpory až ve výši 5 x 1 000 korun za roky 2024 až 2028. Stavebko od Buřinky tak přináší zhodnocení až 5,8 procenta ročně. Akce platí do odvolání.

„Chceme podpořit atraktivitu stavebního spoření, proto jsme se rozhodli pro speciální bonusovou akci. Klientům, kteří u nás sepíšou smlouvu od 1. srpna 2023, zdvojnásobíme připsanou státní podporu. Díky tomu dosáhnou na zhodnocení až 5,8 procenta ročně,“ vysvětluje Jiří Neumann, ředitel vkladů a řízení změn ze Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky). Velkou výhodou je jistota úročení po dobu 6 let. Spořicí účet ani termínovaný vklad takovou garanci nenabízí. Vklady na stavebku jsou pojištěny Fondem pojištění vkladů. Za dva roky spoření navíc klienti získají nárok na zvýhodněný úvěr ze stavebního spoření.

Změny ve státní podpoře stavebního spoření

Vládní změny stavebka pošlou spořílky jinam

Co se stane se zdejšími spořílky, pokud se české vládě podaří protlačit snížení státní podpory stavebního spoření na pouhou tisícikorunu ročně nebo ještě méně? Na kolik se to promítne do trhu s bydlením a do finančních institucí? Někteří odborníci už hovoří o konci stavebního spoření, pokud plánovaná změna projde. Jiní vzkazují vládě, že by měla být razantnější anebo aspoň podpořit stavebko jen s podmínkou využití peněz pouze na bytové účely. Probrali jsme to s odborníky dvou největších finančně poradenských firem v Česku. 

Přečíst článek

Jak bonus získat

Stačí sepsat smlouvu o stavebním spoření v době trvání akce (od 1. 8. 2023 do odvolání). Za rok 2023 zůstává státní podpora až 2 000 korun. Za rok 2024 a další bude mít klient možnost získat v případě schválení změn státní podporu maximálně 1 000 korun. K tomu získá od Buřinky každoročně za roky 2024–2028 (včetně) bonus ve výši přiznané státní podpory. Tím se klient vyhne snížení výnosů ze stavebního spoření. Bonus bude na účet klienta připsán ve stejném termínu, jako bude připsána státní podpora.

Pro získání bonusu musí dojít v důsledku novely zákona o stavebním spoření ke snížení výše maximální státní podpory ze 2 000 korun na 1 000 korun ročně. Dále je nutné dodržet stejné podmínky jako pro výplatu státní podpory – po dobu šesti let od uzavření smlouvy se s uspořenou částkou nesmí nijak nakládat.

Bonusovou akci je možné kombinovat s dalšími akcemi od Buřinky, avšak se nevztahuje na smlouvy o stavebním spoření s poskytnutým překlenovacím úvěrem. Bonusová akce platí od 1. srpna 2023 až do odvolání či změny jejích podmínek. Novou smlouvu lze uzavřít online na webu Buřinky nebo v internetovém bankovnictví George, případně na kterékoli pobočce České spořitelny či u některého z externích partnerů Buřinky.

Stavebko přežívá. Samo o sobě ale lidi už moc nezajímá

Budoucnost úvěrů ze stavebního spoření je v kombinaci s dotací od státu například v programu Nová zelená úsporám. Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) za tímto účelem v červnu uzavřela memorandum o spolupráci při zlepšování energetické úspornosti domácností s ministerstvy financí a životního prostředí.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vlastimil Nigrin

Vlastimil Nigrin: Hypotéky zlevní po prázdninách, boom stavebního spoření nekončí

Přečíst článek
video

Příspěvek státu na stavebko se ocitá na křižovatce. Stavební spoření potřebuje transformaci, shodli se experti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme