Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dalibor  Martínek

Dalibor Martínek

Šest let  byl šéfredaktorem týdeníku Ekonom. Jako garant ekonomického obsahu celého vydavatelství Economia určoval, o čem a jak psát v Hospodářských novinách či na Aktuálně.cz. Předtím byl zástupcem šéfredaktora Lidových novin. Pomáhal založit a etablovat deník E15, stál u rozjezdu programu ČT24 v České televizi či vedl domácí ekonomiku v Hospodářských novinách. dalibor.martinek@newstream.cz

články autora

ilustrační foto

Klasické kanceláře jsou mrtvé, říká Adam Zvada, zakladatel Scott.Weber

Adam Zvada založil na přelomu let 2008 a 2009 firmu Scott.Weber. Přinesl na trh nový koncept nakládání s kancelářskými prostory. Kanceláře podle jeho přemýšlení už nejsou jen čtyři stěny, stůj a počítač. Má to být především „zážitek“. Jaký zážitek? Třeba ten, že vám jako pracovníkovi firmy, které spravuje Scott.Weber, nabídnou ranní kafe.

Přečíst článek
Blíží se stávka zemědělců

Dalibor Martínek: Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání

Hlavní důvod, proč zemědělci vyrazí v nadcházejícím týdnu otravovat lidem život ve městech, je jasný. Je únor, na poli se nic neděje, je čas údržby vozového parku. Takže proč nevytáhnout traktory na malou projížďku. A nandat to Pražákům. Skvělá zábava.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Dva roky vysoké inflace rozdělily Čechy na chudé a bohaté. A za rok budou volby

Byla to taková jednohubka. Premiér země Petr Fiala cítil potřebu se také vyjádřit k aktuálnímu číslu inflace. Ta meziročně spadla na 2,3 procenta. Což je po dvou letech obří inflace, takzvané inflační epizodě, jak říkají ekonomové, konečně přijatelné číslo.

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Sazby a inflace klesají. Je to pro Čechy světlo na konci tunelu?

Po roce a půl konečně začaly klesat základní úrokové sazby. Po drastických sedmi procentech, kdy na hypotéku nedosáhl ani člověk s platem sto tisíc korun, se půjčky stávají dostupnější. Je to onen dlouho očekávaný přelom v ekonomické kondici naší země?

Přečíst článek
Faltýnková za PKR Partners

Nový stavební zákon je totální fiasko. Český přístup je děsivý, říká expertka na stavební právo Faltýnková

Chybí digitalizace, chybí prováděcí předpisy. Za pár měsíců, přesně od 1. července letošního roku, má v Česku začít platit nový stavební zákon. „Nevypadá to úplně optimisticky,“ říká Kristýna Faltýnková, advokátka kanceláře PRK Partners, která se stavebnímu právu věnuje. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který má nový klíčový předpis na starosti, však stále nehodil flintu do žita. A tvrdí, že vše dobře dopadne. Zatím je to spíš zmatek, tvrdí Faltýnková.

Přečíst článek
Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential

Chytří nakupují ve špatných časech. A horší časy pro bytový trh skončily, říká šéf Skansky Michálek

Ceny bytů půjdou nahoru, a to není jen domněnka developerů, říká Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential. Nasvědčují tomu všechny parametry, ať už jde o malou nabídku nových bytů, ožívající se poptávka či stále vysoké ceny výstavby. Nejhorší je podle Michálka nelepšící se situace s povolovacím řízením staveb. To je nejen podle něj stále velmi zdlouhavé a komplikované, prodražuje výstavbu a způsobuje nedostatek nových bytů na trhu. „Nevidím světýlko na konci tunelu,“ říká Michálek.

Přečíst článek
Mikuláš Bek (vlevo), ministr školství a Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu

Dalibor Martínek: Rodiče nemohou přihlásit děti na střední školu. Vláda by měla digitalizaci zabalit, dělá průšvih za průšvihem

Nový, revoluční systém přihlášek na střední školy s objevným názvem DiPSy selhal hned první den, kdy měl začít fungovat. Jaké to překvapení. Od prvního února se měli přes zcela nový elektronický systém, což má být další krok k české digitalizaci, přihlašovat žáci, prostřednictvím rodičů, na střední školy. Dosud systém fungoval pomocí papírových přihlášek. To však byl systém zastaralý, takže nastoupila digitalizace. A hned první den klekla.

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co bude s jadernou energetikou v Česku? Vláda by měla dát karty na stůl

Americký Westinghouse byl, anebo možná nebyl? vyřazen z tendru na dostavbu Dukovan. Nevíme, informace ze státní správy jsou nejasné. Ministerstvo průmyslu včera oznámilo, že Westinghouse už není účastníkem tendru na výstavu nového jaderného zdroje v Česku. Prý nesplnil podmínky. Tečka. Lakonické sdělení státní správy. Jaké podmínky? Podrobnosti nebyly zveřejněny.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Na co vláda čeká? Fiala slíbil smršť nových opatření, která zvednou Česko. Kde nic, tu nic

Krásný motivující proslov přednesl premiér Fiala během vánočních svátků. Bylo v něm spousta slov o naději, lepší budoucnosti. Že prý nás letos čeká lepší rok, než byl ten minulý. Jo, nadějí se každý může opíjet.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Pavel není Havel. Ač by jím byl rád. Co přinesl rok se současným prezidentem?

Je to přesně rok, 28. ledna roku 2023, kdy Petr Pavel vyhrál prezidentské volby. A stal se čtvrtým českým prezidentem od listopadu 1989. Pro připomenutí, v souboji s Andrejem Babišem získal 3,4 miliony hlasů, o milion víc, než kolik lidí hlasovalo pro Babiše.

Přečíst článek

Nové byty se dál zmenšují. A jejich cena letos opět začne růst

Trojka velkých developerů, majitel Central Group Dušan Kunovský, majitel Trigemy Marcel Soural a šéf bytové výstavby Skansky Petr Michálek, oznámila na pravidelné výroční konferenci, že ceny bytů v hlavním městě letos opět začnou růst. Růst už v podstatě začal. Šéfové velkých developerů očekávají pro letošní rok růst cen bytů o pět až deset procent i další růst nájemného, které ale podle nich už atakuje vrcholné úrovně.

Přečíst článek
Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Mají důchodci málo, nebo hodně peněz? Každý důchodce vám řekne, že má málo. A má pravdu. Oproti platu před odchodem na penzi je státem stanovený výměr jistě výrazné finanční ponížení. Jenže tak to prostě funguje. Kdo je starý a už nepracuje, nemůže brát peníze jako dřív, když pracoval. To snad každému, i důchodcům, musí dávat smysl.

Přečíst článek
Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Premiér podle informací, které někdo podstrčil médiím, držel milion korun v jisté záložně a příjmy z investice nedanil. Ať je to, jak je to, z politického hlediska je to aférka na pár dní, pěna dní. Ale z hlediska pevnosti vlády to ukazuje na něco hlubšího. Zajímavé na celém „případu“ není ani tak to, že by premiér chtěl obcházet zákony a nedanit. To bychom od pana profesora skutečně nečekali. Zajímavé je, že tato informace vůbec vešla na veřejnost.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Luďkem Sekyrou.
video

Luděk Sekyra: Na Smíchově vzdáme úctu ženám, na Rohanu filosofům

Luděk Sekyra je jedním z největších českých developerů. V současnosti rozvíjí tři velká území v hlavním městě, na Smíchově, na Rohanském ostrově a na bývalém nákladovém nádraží na Žižkově. Na všech těchto třech místech v jeho režii vyrůstají úplně nové městské čtvrti. Celkově jde o více než milion metrů čtverečních pozemků, které zcela mění svou tvář.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Stát zvyšuje daně, ale města dál nesmyslně utrácejí miliardy korun

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze začala rekonstrukce prostranství za půl miliardy korun. Ano, čtete dobře, půl miliardy. Místo současných stromů, trávy a laviček tam budou nové stromy, nová tráva, nové lavičky. Akce bude trvat 33 měsíců. Místní se nejvíce podivují nad délkou rekonstrukce. V debatách na Facebooku se pohoršují nad tím, že prý nebudou moci na náměstí venčit pejsky. Cena akce je nezajímá. Pokud jde o erární výdaje, cena totiž nikoho moc nezajímá.

Přečíst článek

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme