Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jana  Havligerová

Jana Havligerová

Jako novinářka působí víc než čtvrt století. V Hospodářských novinách, Euru i E15 se věnovala tématům z ekonomiky a politiky. Je absolventkou Univerzity Karlovy, Fakulty sociálních věd a žurnalistiky.

články autora

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Politický diář Jany Havligerové: Ministři lžou, až se jim od huby práší

Ministra spravedlnosti Pavla Blažka jak známo, ve středu zaskočila „nevídaná bouřka“, a tak strávil pět hodin s Martinem Nejedlým, poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana. Bylo to v oblíbené restauraci pana poradce, pozval tam pár svých přátel. Začaly ovšem padat kroupy a tak ministr, který bydlí poblíž, do hospody náhodou nakoukl. „Přišel tam, a říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu“ přiblížil středeční situaci Nejedlý. Ještě se divíte, že si Blažek k jeho stolu přisedl?

Přečíst článek
ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: U ministra Válka dobrý

Bohorovnost šéfa zdravotnictví Válka je nekonečná. Všechno co má rezort v gesci, se podle něj zlepšuje. Lékařů na počet obyvatel máme dost, i když „samozřejmě potřeba jejich nějakého počtu tady je“, nedostatek nelékařského personálu, zvláště sester existuje, ale problém to bude hlavně kolem roku 2030, a bude se to urychleně řešit. Nedostatky v primární péči vyřeší podle Válka pojišťovny, návrh zákona v tomto duchu předloží sněmovně příští rok. A nedostatek určitých léků? „Jsou léky, které úplně zmizely a už nikdy nebudou a my si budeme muset zvykat, že je výrobce přestal vyrábět.“ A je to.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Politický diář: Alternativní brněnská politika

Brněnská primátorka Markéta Vaňková má podporu předsednictva ODS, to nevidí důvod, proč by kvůli fotografii, na níž je s bílým práškem připomínajícím kokain, měla rezignovat. Jak poznamenal poslanec Marek Benda – „Brno vždy bylo lehce alternativní město, tak to je.“ Pravda. S tím jak ve vysokých politických a úřednických funkcích přibývá reprezentantů moravské metropole, je to čím dál tím víc zřetelnější.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Oblíbená disciplína politiků: Pozdě honit bycha

Premiér Fiala je bytostně přesvědčen, že inflace klesla pod deset procent díky jeho vládě a vláda také „díky systematickému tlaku dosahuje toho, že ceny potravin jdou dolů. Pravděpodobně už příští rok dokonce budeme plnit klíčové maastrichtské kritérium pro přijetí eura“. Premiér a předseda ODS Petr Fiala to prohlásil v Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily. Sečteno a podtrženo, je dobře a napřesrok bude ještě líp. Tak pravil předseda vlády, nasedl na růžový obláček a odletěl na dovolenou. Rozhodně ji potřebuje.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Voda teče a řeči se vedou

Andrej Babiš sterilované okurky Znojmia, jejichž výrobu chtějí norští majitelé přesunout do zahraničí, nezachrání. Jak se zmínil ve sněmovní debatě o budoucnosti penzí: „Vážení spoluobčané, vy, kteří mi píšete, že mám koupit nějakého výrobce okurek, já kupovat nemůžu nic, protože jsem stále politik“. Je to tak milí voliči, může zato pětikoalice. Kdyby jí nebylo, Babiš by vám koupil i modré z nebe.

Přečíst článek
Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Petr Fiala zdůraznil, že k červnovému poklesu inflace pomohl svými kroky kabinet. „Díky zásadnímu úsilí naší vlády se podařilo dostat inflaci na jednocifernou hodnotu, konkrétně na 9,7 procent,“ prohlásil ministerský předseda. Zmínil přitom mimo jiné zastropování cen energií, vládní úspory a tlak na dodavatele potravin a pohonných hmot. Když to tvrdí premiér, musí to být pravda. Nebo ne?

Přečíst článek
Lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Andrej Babiš, mistr bublanina

Schodek hospodaření státu byl v červnu nižší téměř o 56 miliard korun než květnový rekord, ministři jsou s vývojem státního rozpočtu vesměs spokojení. Lidovecký šéf zemědělství Výborný dokonce soudí, že je vše na dobré cestě k tomu, aby stát dokázal dodržet schodek naplánovaný na letošní rok. Červen je pro vládu dobré alibi, zvlášť když ministrovi financí škrty za dvacet miliard pro letošek zatrhli. Není potřeba být velký pesimista na to, aby jeden vládní optimismus nesdílel.

Přečíst článek
Poslankyně Alena Schillerová (ANO) během schůze Sněmovny debatuje s Andrejem Babišem.

Politický diář Jany Havligerové: Vládne ANO z opozice?

Ministr Stanjura byl místo na vládní tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku na Letních Shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Podle rezortu financí nebyla jeho absence fatální, neb správce státní kasy jednotlivá opatření ozdravného balíčku intenzivně komunikuje už od 11. května. To je fakt, a to takovým způsobem, že je skutečně lepší, že na zmíněné tiskovce nebyl. Pro dušení zdraví jeho vládních kolegů a hlavně široké veřejnosti rozhodně.

Přečíst článek
Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Sen exministra Havlíčka a realita Fialovy vlády

Bývalý dvojministr Havlíček nepochybuje, že hnutí ANO příští volby vyhraje. A míří přitom vysoko: "Sním sen, že budeme mít přes padesát procent." Dodává přitom, že tím myslí většinu 101 křesel v dolní komoře parlamentu. Důsledně se proto chystá na volby - ať už na řádné v roce 2025, nebo na předčasné. Podle volebního modelu agentury Median by v květnu Babišovo hnutí volby do sněmovny sice vyhrálo, ale získalo by 34,5 procenta hlasů. Jeho podpora ale stoupá. Nakonec, není divu. Fialův kabinet pro to dělá, co může.

Přečíst článek
Politický diář Jany Havligerové: Hrdina Nekula a bezprizorní Nerudová

Politický diář Jany Havligerové: Hrdina Nekula a bezprizorní Nerudová

Končící ministr zemědělství Nekula je se svou misí nadmíru spokojen. Prosazení nulové sazby daně na takzvaná tichá vína označil za dobrý tah, ba dokonce za majstrštyk. „Kdo umí, umí,“ chválí sám sebe. Má pravdu ministr, kromě Moravanů zbytek republiky čumí. Nekula je opravdový lidovecký hrdina.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Naše politické stálice

Třeba premiér Petr Fiala. Aktuální průzkum CVVM ukázal, že mu důvěřuje 28 procent lidí, nedůvěru mu vyslovilo 68 procent Čechů. Podle dubnové ankety téže výzkumné agentury vede nejhůře hodnocenou vládu za posledních deset let.

Přečíst článek
Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?

Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?

Nedělní televizní debata premiéra Petra Fialy a šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše nebyla absolutně ničím přínosná. Měla-li by být, museli by se oba pánové omezit na novinky.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Politický diář Jany Havligerové: Omluv a slibů se lidé nenajedí

Premiér Fiala se omluvil všem žadatelům, kteří čekají na výměru penzí déle než zákonem stanovených devadesát dnů. Vláda a lidovecký ministr práce a sociálních věcí Jurečka se podle něj záležitostí zabývají a „některé kroky se dělají“. Slibem a omluvou nikoho nezarmoutíš. Ale také se z nich nikdo nenají.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Z konsolidačního balíčku je bolehlav

Ve veřejné rozpravě o konsolidačním balíčku se objevil nový pojem – totální neschopnost koaličnosti. Autor? Kdo jiný než bývalý předseda ODS, expremiér a exprezident Václav Klaus. Podle něj „vláda předvedla totální neschopnost koaličnosti, kde se nemohou domluvit“. O krocích, které vláda zamýšlí, už toho bylo řečeno mnoho… Ti, kteří nebyli políbeni ani ekonomikou, ani politikou či politologií, jednoduše říkají, že je to bordel.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Sliby se slibují, blázni se radují

Premiér Fiala ví, že kabinet za konsolidační balíček nečekají slova chvály a v první chvíli ani masivní pochopení. Fiala je ale připraven na racionální debatu a obhajobu všech rozhodnutí.

Přečíst článek

News box

Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme