Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Piráti v kampani panikaří. Co radí vrchní korzár Depp?

Piráti, Starostové a Johnny Depp
Walt Disney Pictures a Česká pirátská strana
Viliam Buchert

Největším překvapením letošní předvolební kampaně je zatím bezradnost koalice Piráti+STAN. Je to zvláštní, protože právě od ní se čekal gejzír zajímavých nápadů. Otázka je, zda se dá situace ještě zachránit.

Reklama

„Směje se nám už kdekdo, ať jde o amatéry či odborníky na marketing, voliče Pirátů či voliče kohokoliv jiného. Mediální odbor evidentně nezvládá své kompetence, a kromě kvalitativních dat (sociální sítě se nám smějí) máme již i kvantitativní (klesáme v průzkumech). Můžeme se klidně rozbrečet, jak jede dezinfo scéna a nikdo nás nemá rád, nebo se můžeme taky chytit za nos a třeba s tou kampaní ještě něco udělat.“ To jsou slova předsedy pirátského zastupitelského klubu Prahy 4 Adama Jaroše. Nikdo by to nepopsal líp. Jenže co s tím?

Část Pirátů žádá hlavu poslance Mikuláše Ferjenčíka z mediálního odboru strany, který kampaň zaštituje. Odstřelit Ferjenčíka těsně před volbami by ale byla sebevražda, protože by to potvrdilo naprosté selhání celé korzárské kampaně.

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Viliam Buchert: Epická bitva na Ústecku. Babiš má proti Bartošovi víc nabito

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny bude provázet přímý souboj šéfů dvou nejsilnějších volebních formací a možných budoucích premiérů Andreje Babiše a Ivana Bartoše v Ústeckém kraji. Navrch by zde ale měl mít Babiš.

Přečíst článek

Část Pirátů chce zase některé věci změnit. Někdo hodlá v kampani přitvrdit, jiný rozvolnit. Další požaduje levicovější témata, ostatní namítají, že je dobré se držet ve středu.
Část České pirátské strany začala dokonce pochybovat o tom, zda volební koalice se Starosty a nezávislými je šťastná. S tím se ale už vůbec nic dělat nedá, kandidátky jsou oficiálně podané.

Buď jako Jack

Piráty ale může ještě zachránit slavný americký herec Johnny Depp, alias Jack Sparrow, který přijede v druhé polovině srpna do Česka. Je to totiž vrchní světový pirát posledních dvou dekád. Byl v hlavní roli hned pěti úspěšných pirátských filmů a podle nich může změnit Česká pirátská strana kampaň a vyhrát v říjnu volby. Stačí se držet nových scénářů Deppových filmů:

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly – Ivana Bartoše políbí chytrý marketér, zbaví se tím prokletí a začne konečně dělat ostrou kampaň.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže – Piráti najdou v truhle starý moudrý vzkaz a pochopí, že některé jimi odvrhnuté marketingové věci nejsou mrtvé, pořád na voliče fungují.  

Piráti z Karibiku: Na konci světa – Sociální sítě volby nevyhrají, i Piráti se musí vypravit na konec světa, tedy do většiny obcí a měst Česka. Nestačí status na Facebooku a e-mail.

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna – Ano, kampaň jsou i sliby, které se nikdy nenaplní a stavění vzdušných zámků, které se po volbách zřítí. Kdo je nikdy nepoužije, neuspěje.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta – Být hodný nefunguje, musí se útočit na všechny kolem, lákat konkurenty do volebních pastí a tam se jim pak pomstít. Soupeři dělají to samé.

Filmová pohádka? Jistě. Ale pokud se Ivan Bartoš ihned nepromění v nesmlouvavého piráta Jacka Sparrowa, skončí jeho loď opuštěná na volném moři. 

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Dalibor Martínek: Zádumčivý Bartoš vs. stoprocentní Babiš. Lidé volí „očima”

Bylo by zajímavé číst výsledky ankety: Kdo z politiků je nejkrásnější? Divím se, že ji ještě žádné médium neuspořádalo.

Přečíst článek

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Viliam Buchert: Pirát Bartoš se už pasoval na premiéra. Může na to doplatit

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který je v koalici s hnutím STAN, jež vévodila jistou dobu průzkumům před říjnovými volbami, se předčasně pasoval na premiéra. A udělal tím chybu.

Přečíst článek

Volební koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL)

Viliam Buchert: Opoziční koalice si slibují věčnou lásku, volby to mohou změnit

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny jsou výjimečné tím, že do nich vznikly dvě velké koalice, Piráti+STAN a Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci), které mají v plánu porazit Andreje Babiše a pak vládnout. Zkušenosti z minulosti ale ukazují, že to bývá pouze vábnička na voliče a podobná seskupení se pak rychle rozpadnou. Může to být teď jinak? Spíše ne.

Přečíst článek

Reklama

Související

Spanilé jízdy politiků do regionů jsou parodií na komunikaci. Ministr Rakušan se ale snaží.

David Ondráčka: Politický road trip ministra Rakušana je pozitivní. Hec jeho markeťáků jen trapný

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme