Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Kam se vydá PPF bez Kellnera? Zatím nevíme

Petr Kellner
ČTK
Viliam Buchert

Skupina PPF neprožívá nejlepší časy. Její zakladatel a někdejší většinový majitel Petr Kellner v březnu tragicky zahynul a PPF se podle nové výroční zprávy loni poprvé v historii propadla do ztráty. Jakým směrem se teď vydá?

Reklama

Petr Kellner rozbouřil politické i byznysové vody, když se ve výroční zprávě PPF za rok 2018 na jeho poměry neobyčejně otevřeně vyjádřil ke stavu společnosti a tím potažmo i politiky a ekonomiky. Kellner byl ideově konzervativec a mnozí se po jeho slovech ptali, co to vlastně znamená? Chce více ovlivňovat českou politiku? A co tím vlastně sleduje a naznačuje?

Připomeňme si proto některá Kellnerova slova: „Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot. Novodobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení. Věřím ale, že česká společnost, která tradičně stojí především na umu a pracovitosti zdejších lidí, v takovém světě obstojí.“

Petr Kellner

PPF slaví 30 let, poprvé bez Kellnera. Jeho slovy připomínáme úspěchy i vize skupiny

V pondělí 6. září uplyne přesně 30 let od chvíle, kdy se začala psát historie skupiny PPF. Tehdy Petr Kellner s partnery založil společnost Správa Prvního privatizačního fondu. Stačilo jim k tomu 100 tisíc Kčs. Dnes už se kola mnohamiliardového kolosu točí bez jeho zakladatele. Jak šel čas s PPF i Kellnerem připomínáme jeho slovy.

Přečíst článek

Kellner měl v tomto případě pravdu a bylo by zajímavé sledovat, jak by se jeho postoje dále vyvíjely. To už se nedozvíme. A PPF již ani nemíří tímto směrem. Současný výkonný ředitel (správcem Kellnerovy pozůstalosti byla jmenována vdova Renáta Kellnerová) Ladislav Bartoníček se totiž v právě zveřejněné výroční zprávě za rok 2020 vrátil hlavně k prezentaci čísel a obecným frázím.

Co bude dál?

Pokud můžeme kromě výsledků něco z výroční zprávy PPF vyčíst, tak to, že ještě není jasné, jakou cestou se skupina po Kellnerově smrti vydá. Bartoníček ale napsal, že loňský rok pro „PPF bezesporu představuje jistý předěl, konec jedné etapy.“ To je přesné, protože bez Kellnerových vizí a nápadů musí přijít logicky něco jiného. Na to „jiné“ si budeme muset počkat, i když se nedá očekávat, že nějak extrémně dlouho.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Komentář Dalibora Martínka: Sliby Pirátů důchodcům? To není punk, ale zoufalství.

Piráti proklimbali velkou část doby, kdy mohli dělat předvolební kampaň. Možná ještě hůř, jejich šéf Ivan Bartoš se jako můra do pavučiny zamotal ve svém Ústeckém kraji do přirovnání tamní situace s Rumunskem. Ostatní partaje i lidé na sociálních sítích mu to dali řádně sníst.

Přečíst článek

Naopak předpokládat, že bez Kellnera PPF půjde dál pouze v jeho šlépějích, by bylo naivní. Určitě přijdou změny. Jaké? To ještě nevíme.

Smrt Petra Kellnera byla přitom vedle koronavirové pandemie a říjnových voleb do Poslanecké sněmovny letošní největší událostí, která ovlivnila a ovlivní český byznys. Možné změny v PPF proto určitě výrazně zasáhnou i do podnikání v Česku. Kdy? Jak se říká v kině – „coming soon“. 

bitcoin

Bitcoin překročil hranici 50 tisíc dolarů. Opět tomu pomohly známé osobnosti

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin poprvé od května překročila hranici 50 000 dolarů (zhruba 1,1 milionu korun), uvedly agentury Reuters a DPA.

Přečíst článek

Netypická chata v Krušných horách

Hliníková střecha i fasáda. I tak může vypadat chata

Lesnatý pozemek o velikosti zhruba tisíc metrů čtverečních ukrývá netypickou chatu. Má hliníkovou fasádu i střechu a na první pohled připomíná rozhlednu. Díky tmavému plášti dokonale splývá s okolím.

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Kellner

PPF slaví 30 let, poprvé bez Kellnera. Jeho slovy připomínáme úspěchy i vize skupiny

Přečíst článek
Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme