Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Německé volby na houpačce. Co znamenají pro Česko?

Angela Merkelová
ČTK
Viliam Buchert

Pokud jde o byznys, zásadní změny se v případě česko-německých vztahů po zářijových volbách do Bundestagu neočekávají.  

Reklama

Podíl Německa na zahraničním obchodě Česka činí v posledních letech mezi 28-29 procenty. To je propastný rozdíl od dalších států, které následují, protože podíly Polska, Slovenska a Číny byly za loňský rok u každého něco nad sedmi procenty.

Výsledky německých voleb přece jenom mohou v budoucnosti některé parametry vzájemné spolupráce posunout. Protože ať u našich sousedů vyhraje kdokoli a ať bude nová vláda sestavena jakkoli, jedno je jisté. Bude daleko více tlačit na takzvanou zelenou politiku, což nějaký vliv na strukturu obchodu a investic s Českem mít bude.

Supermarket

Obchodníci se bojí zdražovat přímo. Čeká nás období smrskflace

Inflace rapidně zrychluje, takže pozor na „smrskflaci“. Výrobci potají zmenšují velikost balení, aby nemuseli tolik zvyšovat cenu.

Přečíst článek

Efekt Merkelová

Zcela zásadní zprávou pro Českou republiku i pro celý svět je, že po volbách končí kancléřka Angela Merkelová, která seděla v křesle předsedkyně vlády od listopadu 2005. I když v některých věcech s ní mnozí nesouhlasili (například s jejím vstřícným postojem k migraci), Merkelová byla vždy velmi pevným bodem, kolem kterého se všechno v případě Německa točilo. 

Byla sice mnohdy hodně neústupná, ale pro své partnery v cizině čitelná, srozumitelná a situaci měla většinou pod kontrolou. Což se o naprosté většině evropských představitelů (snad s výjimkou maďarského premiéra Viktora Orbána) říct nedá.

Ovšem teď přijdou do čela Německa jiní politici a političky a na to si bude muset i česká veřejnost a politika zvyknout. Protože to bude v každém případě velká změna.
Je jisté, že v příští vládní koalici se mohou objevit jen zástupci čtyř formací – středopravé CDU/CSU, socialnědemokratické SPD, středolevicových Zelených a liberální FDP. Jak ale bude koalice sestavena a kdo zůstane mimo, to nám ukážou až volby. Výsledky průzkumů se totiž měnily.

Pašované cigarety, celní správa, ilustrační foto
video

Česko je pro pašeráky cigaret cílovou zemí. Může za to zdražování i covid

Zatímco doposud bylo Česko pro obchodníky s nelegálními cigaretami především tranzitní zemí při jejich pašování do západnějších evropských států, postupně se stává jejich cílovou destinací.

Přečíst článek

Volební houpačka

Ještě v únoru podle průzkumů vykazovala vládní CDU/CSU kolem 35 procent v preferencích a vypadalo to na další jasné vítězství. Jenže pak byl do čela CDU zvolený Armin Laschet a čísla začaly prudce padat. U veřejnosti i straníků je Laschet málo populární, lidi mu nedůvěřují a preference spadly až pod dvacet procent. Kancléřka Merkelová sice alespoň verbálně za Laschetem pořád stojí, ale ani to moc nefunguje.

V květnu a červnu se na chvíli pak dostala do čela průzkumů s více než 25 procenty spolupředsedkyně strany Zelených Annalena Baerbocková. Pak ale musela urputně vysvětlovat kauzu kolem možného plagiátorství své knihy a odhady pro její stranu spadly někam k 17 procentům a je otázkou, zda se pokles už zastavil.

Cristiano Ronaldo

Lukáš Kovanda: Ronaldo odchází z Juventusu, akcionáři plesají

Akcie italského fotbalového klubu Juventus Turín dnes poskočily až o 4,2 procenta poté, co se vyrojily spekulace, že jeho největší hvězda, Portugalec Cristiano Ronaldo, by mohl být na prodej Manchesteru City.

Přečíst článek

Na odstřel vypadala vládní sociální demokracie, tedy SPD. Dlouhé měsíce byla ráda, když se dostala k 15 procentům. Jejím kandidátem na kancléře je ale relativně populární ministr financí Olaf Scholz a od července sledujeme malý zázrak. Socialisté se dobývají až k 25 procentům, přitom šance jim už nikdo nedával. Odliv voličů od Zelených ovšem zjevně prospěl právě jim.
Trochu zpovzdálí, ale s velkým koaličním potenciálem pro všechny to sleduje liberální FDP se svým vůdcem Christianem Lindnerem. Ta logicky těží z propadu CDU a mohla by si připsat slušných 10-12 procent. Tím by byla žádanou nevěstou pro jakoukoli další vládu.

Mimo vládní kruhy pak jako vždy zůstanou extrémně levicová Die Linke (kolem sedmi procent) a populistická protimigrační AfD (nad 10 procent).
Jistotou je, že sice respektovaná, ale už okoukaná Angela Merkelová končí. Kdo bude novým kancléřem či kancléřkou země, která je pro ekonomiku Česka vůbec nejdůležitější ze všech, je necelý měsíc před volbami ve hvězdách. Vlastně nevíme, na co se připravit.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v naší rubrice Názory<<<<<<

Ikea, nový koncept

Ikea mění své prodejny na chill-out zóny. Zmizí uličky i parkoviště

Místo na nákupy za zážitkem. Ikea se rozhodla přebudovat své prodejny na místa, kde lze plnohodnotně trávit volný čas. První dva testovací obchody otevře v Šanghaji a Vídni.

Přečíst článek

Vila v Dubaji, ilustrační foto

Trh s luxusními nemovitostmi v Dubaji táhnou bohatí Evropané

Poptávka po luxusních nemovitostech v Dubaji v prvním pololetí nebývale vzrostla, což vedlo i ke zvýšení cen. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme