Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zoom v boji s Googlem přezbrojuje. Za stovky miliard koupí cloudová call centra

Poskytovatel videohovorů Zoom Video Communications koupí provozovatele cloudových call center Five9.
iStock
 ČTK

Poskytovatel videohovorů Zoom Video Communications koupí provozovatele cloudových call center Five9. Zaplatí 14,7 miliardy dolarů (318 miliard korun). Pomůže mu to v boji s technologickými giganty v čele s firmou Google.

Reklama

Pro Zoom je to zatím jeho největší akvizice a přichází v době, kdy konkurence v jeho hlavním odvětví videokonferencí sílí. Poskytovatel telekonferenčních služeb se po koronavirové pandemii stal obecně známou společností a oblíbencem investorů, protože podniky a školy začaly hojně využívat jeho služby k pořádání virtuálního vyučování, kancelářských schůzek a společenských akcí. Firma se nyní zaměřuje na svůj dva roky starý produkt cloudového volání Zoom Phone a produkt pro pořádání konferencí Zoom Rooms, protože větší hráči na trhu Facebook a Google posilují své produkty.

Zoom uvedl, že akvizice podpoří jeho pozici u firemních zákazníků a je velkou příležitostí pro další růst, protože se tak dostane na trh s kontaktními centry. Doplní také jeho službu Zoom Phone a přinese nové zákazníky z Five9. Mezi ty patří mimo jiné společnosti Under Armour, Lululemon, Athletica a Olympus.

Jiří Kejval, sportovní funkcionář

Miliardy z olympiád jdou zpátky do sportu, říká sportovní funkcionář Kejval

Olympiáda v Tokiu začíná za několik dní a kolem každých her se točí i velké peníze. Až desítky miliard dolarů. Kde končí tyto příjmy? Na to odpovídá sportovní funkcionář Jiří Kejval.

Přečíst článek

Akvizice se uskuteční formou výměny akcií. Podle dohody akcionáři Five9 získají za každou svoji akcii 0,5533 akcie firmy Zoom. Na základě závěrečné cen akcií z 16. července to odpovídá zhruba 200,28 dolaru za jednu akcii Five9, což představuje zisk téměř 13 procent. Dohodu již schválily správní rady obou firem. Dokončena by měla být v první polovině příštího roku.

Firma Zoom vstoupila na akciový trh v roce 2019. Za poslední rok akcie firmy posílily o 45 procent, protože její konferenční platformy zaznamenaly prudký růst využívání v reakci na pandemii, která vyvolala prudký posun k práci, učení a společenským kontaktům přes internet. Tržní kapitalizace firmy je nyní zhruba 106 miliard dolarů.

Podle technologické společnosti Gartner globální výdaje za cloudové konference v letošním roce stoupnou na 5,41 miliardy dolarů z loňských 5,02 miliardy dolarů. Podle analytiků lídry na tomto trhu jsou firmy Zoom a Cisco, napsala agentura Reuters.

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (oba ANO)

Stanislav Šulc: Unie pošle peníze. My vyšleme bagry

Národní plán obnovy by měl důsledněji vnímat budoucí povahu ekonomiky. Na to ale zatím nejsme zralí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme