Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlaté objetí, největší světový těžař Newmont chce převzít konkurenta Newcrest

Cena zlata roste.
Pixabay
 ČTK

Americká společnost Newmont, která je největším těžařem zlata na světě, podala nabídku na převzetí australského konkurenta Newcrest Mining za 16,9 miliardy dolarů (zhruba 373 miliard korun). Oznámily to firmy. Transakce by byla jednou z největších akvizicí v odvětví těžby zlata. Někteří analytici a investoři se však domnívají, že nabídka firmu Newcrest podhodnocuje, píše agentura Reuters.

Reklama

Podle listu Financial Times by nabídky na převzetí Newcrestu mohli podat také další konkurenti, například kanadská společnost Barrick Gold. Firma Newcrest uvedla, že nabídku Newmontu zvažuje a že hodlá postupovat v nejlepším zájmu svých akcionářů.

zlato, zlaté slitky

Obavy investorů tlačí zlato nahoru. Jeho cena vzrostla za tři měsíce o 18 procent

Cena zlata v amerických dolarech vzrostla od listopadu loňského roku z 1630 dolarů na dnešních 1932 dolarů (42 388 korun), což je nárůst o více než 18 procent. Pro české investory nakupující zlato v korunách to byl kvůli posilujícímu kurzu koruny vůči dolaru nárůst o tři procenta, řekl manažer společnosti Golden Gate CZ Pavel Řihák.

Přečíst článek

„Věříme, že spojení Newmontu a Newcrestu představuje hodnotný návrh pro akcionáře a zaměstnance obou podniků i pro komunity, ve kterých působíme,” uvedl podle tiskové zprávy šéf Newmontu Tom Palmer. „Navrhovaná transakce by spojila přední portfolia aktiv v odvětví,” dodal.

Akcionáři společnosti Newcrest by podle návrhu měli za každou svou akcii obdržet 0,38 akcie firmy Newmont. V případě dokončení transakce by vlastnili 30 procent sloučeného podniku.

Zlaté slitky

Zařadí se zlato v roce 2023 mezi dobré investice? Zeptali jsme se experta

Cena zlata v novém roce skokově roste. Jde o trend nebo chvilkový záchvěv? Odpovídá analytik BHS Timur Barotov. „V roce 2022 byla cena zlata podpořena vysokou inflací, geopolitickými konflikty a pádem kryptoměn. V první polovině letošního roku by se zlatu mohlo nadále dařit, nicméně ve druhém pololetí zřejmě bude ubývat důvodů pro další růst ceny vzácného kovu.“

Přečíst článek

Cena zlata v letošním roce roste kvůli nepříznivým hospodářským vyhlídkám, které by mohly časem vést ke snižování úrokových sazeb, upozornil list The Wall Street Journal. Nižší úrokové sazby zmenšují nevýhodu zlata oproti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

zlaté slitky - ilustrační obrázek

Cena zlata a ropy míří k historickým rekordům. Není nic, co by růst mohlo zastavit, tvrdí australská centrální banka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme