Reklama

Zisky ČEZ překonaly odhady. Na akcionáře čeká rekordní dividenda

ČEZ, ilustrační foto
čtk

Skupina ČEZ v první čtvrtletí letošního roku vydělala 26, 7 miliard korun, v příštím roce čeká na akcionáře rekordní dividenda, píše společnost na svém webu.

Reklama

Provozní výnosy skupiny ČEZ meziročně vzrostly o 29 procent na 76,0 miliard korun a provozní zisk před odpisy (EBITDA) o 25,8 miliard korun na 43,7 miliard. Čistý zisk dosáhl 26,7 miliard korun, o 18,3 miliard více. Společnost také zvedla celoroční prognózu pro oba tyto ukazatele.

Výsledky hospodaření za první čtvrtletí reflektují podle společnosti rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích, vysokou provozní spolehlivost elektráren a enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích. Navíc pozitivně působily specifické dočasné vlivy ve výši téměř osm miliard, které však budou během roku 2022 eliminovány. 

Ruská ekonomika letos klesne kvůli invazi na Ukrajinu nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Ruská ekonomika letos klesne nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Rusko čelí nejhlubšímu hospodářskému poklesu za téměř tři desetiletí, protože tlak ze strany sankcí uvalených USA a jejich spojenci narůstá. Uvádí to interní prognóza ruského ministerstva financí s tím, že HDP Ruska se letos sníží až o 12 procent, což je výrazně více než dubnový odhad ruské centrální banky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje.

Přečíst článek

„Očekávaný čistý zisk za celý rok 2022 indikuje dividendu, v případě stanovení na horní hranici intervalu platné dividendové politiky, na úrovni 67–73 korun na akcii. Příští rok tudíž bude pravděpodobně vyplacena nejvyšší dividenda v historii společnosti a majoritní vlastník český stát by mohl získat více než 27 miliard,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. 

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Aleš Michl

Zemanův favorit do čela ČNB Michl může rozpoutat bankovní kovbojku

Jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky, o kterém spekulují média, může naznačovat výraznější změny v bankovní radě a následně tak změnit směřování měnové politiky. Vyplývá to z vyjádření oslovených ekonomů. 

Přečíst článek

Bill Gates

Gates: Zvyšování úrokových sazeb inflaci nezbrzdí, zpomalí ekonomiku

Bill Gates se pozastavuje na politikou Fedu. Snaha centrálních bankéřů, a to nejenom v USA, krotit inflaci zvyšováním úrokových sazeb podle něj významně zpomalí ekonomiku.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme