Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemanův favorit do čela ČNB Michl může rozpoutat bankovní kovbojku

Aleš Michl
ČTK
 ČTK

Jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky, o kterém spekulují média, může naznačovat výraznější změny v bankovní radě a následně tak změnit směřování měnové politiky. Vyplývá to z vyjádření oslovených ekonomů. 

Reklama

Michl je společně s dalším členem rady Oldřichem Dědkem proti zvyšování úrokových sazeb. Spekulace o Michlově jmenování tak byly podle ekonomů i za pátečním oslabením koruny.

Aleš Michl

Novým guvernérem ČNB má být Aleš Michl

Prezident Miloš Zeman už podle zatím neoficiálních informací vybral nového guvernéra. Měl by se jím stát současný člen bankovní rady Aleš Michl, píší Seznam Zprávy s odkazem na zdroje obeznámené s jednáním prezidenta s jednotlivými kandidáty.

Přečíst článek

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v pondělí informoval, že prezident jmenuje nového guvernéra České národní banky ve středu. Jméno ale neuvedl. Zeman přitom by mohl k 1. červenci jmenovat ještě minimálně jednoho nového člena rady. V sedmičlenné radě končí guvernér Jiří Rusnok, navíc ke konci června končí první funkční období viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi rady Vojtěchu Bendovi. Ty může prezident jmenovat na ještě jedno šestileté období, nebo jmenovat někoho jiného.

„Obměna bankovní rady se zdá být větším dobrodružstvím, než jsme očekávali my i trh. Pokud se informace potvrdí, dojde pravděpodobně na výraznější obměnu v bankovní radě. Signalizovalo by to, že současný guvernér Rusnok u prezidenta neuspěl s návrhy kandidátů, kteří by představovali kontinuitu v současné politice ČNB, tedy v souladu s prognózou reagovat na akcelerující inflaci utahováním měnové politiky,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Jerome Powell, šéf Fed

Týden tradera: Fed, sankce a vysoká inflace

Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zasedání amerického Fedu a lze říct, že se centrální bance trochu nepřekvapivě podařilo rozpoutat další turbulenci na trzích. Světové akcie, které předtím ztrácely, reagovaly na zvýšení sazeb o 50 bazických bodů (stalo se to poprvé za více než 20 let) prudkým růstem a pak zase poklesem. Způsobeno to mohlo být také tím, že předtím tři týdny byly silně ztrátové a očekávání tohoto okamžiku bylo vysoké, možná tak došlo na uzavírání shortových pozic.

Přečíst článek

Podle něj tak kvůli nejistotě spojené s obměnou bankovní rady česká koruna slábne. „V případě dalšího zesílení inflačních tlaků nelze vyloučit, že se ‚nová‘ ČNB může dostat ‚za křivku‘ a být k vyšším sazbám spíše dotlačena ztrátami měnového kurzu,“ dodal.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera případné jmenování Michla guvernérem ČNB pro trh naznačuje, že lze očekávat od poloviny letošního roku výraznější změny v bankovní radě. Dosud investoři podle něj očekávali, že bankovní rada po odchodu Rusnoka zůstane ve velmi podobném složení a nezmění se tak dosavadní směřování měnové politiky ČNB. Nyní je ale podle Seidlera existuje i možnost, že v bankovní radě získají většinu zastánci tzv. holubičí politiky. „Proto trh začal minulý týden přehodnocovat výhled na další směřování úrokových sazeb v tuzemské ekonomice, což způsobilo i oslabení koruny. Vyšší úrokové sazby totiž znamenají z pohledu zahraničních investorů vyšší atraktivitu koruny a její posílení, a naopak,“ upozornil Seidler.

Analytik České spořitelny Michal Skořepa ovšem reakci kurzu koruny pokládá za přehnanou a přinejmenším předčasnou. „Samotné případné jmenování Aleše Michla do čela ČNB by úplně fundamentální změnu přístupu ČNB k inflaci znamenat nemuselo. Hlas guvernéra totiž rozhoduje jen v případě rovnosti hlasů,“ upozornil. Zároveň ale dodal, že zřetelný vliv na výsledky hlasování bankovní rady může mít případný nástup nového člena nebo dalších nových členů bankovní rady s výrazně jiným pohledem na to, jaké nastavení měnové politiky je nyní žádoucí.

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Mediální otloukánek Michl. Jak vysvětlí ty utracené miliardy eur?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme