Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zájem Čechů o změnu bydlení poklesl, odrazuje současná ekonomická situace

Bytovou situaci plánuje změnit nebo ji aktuálně mění více než polovina Čechů.
iStock
 ČTK

Bytovou situaci plánuje změnit nebo ji aktuálně mění více než polovina Čechů, nejčastěji chtějí koupit nemovitost či rekonstruovat své stávající bydlení. Oproti loňskému roku ale zájem o změnu bydlení klesl o šest procentních bodů a zároveň přibylo těch, kteří zcela vylučují změnu bytové situace, a to ze 17 na 21 procent. Důvodem je přetrvávající náročná ekonomická situace. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro firmu Wienerberger.

Reklama

Většina obyvatel Česka žije podle průzkumu v bytech, typicky se třemi až pěti pokoji. U menších bytů převládá nájemní bydlení, u větších pak vlastnické. Více než dvě pětiny Čechů pak žijí v rodinných domech, obvykle se čtyřmi až šesti pokoji.

Vychází další číslo magazínu Realitní Club

Vychází nové číslo magazínu Realitní Club. Zachycuje dramatickou změnu na nemovitostním trhu

Stagnující i padající ceny nových i starých bytů, růst nájmů a výnosů. Hlavně toto se nyní píše o nemovitostním trhu v České republice. Skutečnost je ale mnohem komplikovanější, pestřejší. Nyní vychází druhé číslo úspěšného magazínu Realitní Club, který představuje dění v tuzemských nemovitostech nejkomplexněji na celém trhu.

Přečíst článek

Zhruba desetina z těch, co chtějí svou bytovou situaci změnit, tedy zrekonstruovat stávající bydlení, nebo se přesunout do větší či vlastní nemovitosti, už na změně pracuje. Zhruba čtvrtina respondentů, kteří se na změnu bydlení teprve chystají, uvažuje o koupi domu a 13 procent o stavbě rodinného domu. Zbytek plánuje žít v bytech nebo renovovat své stávající sídlo. Společnost Wienerberger přisuzuje toto oživení trhu s nemovitostmi klesající nabídkové ceně nemovitostí a potřebě ochránit úspory před inflací, uvádí tisková zpráva.

Miliardový projekt na přeměnu brownfieldu v Praze 6 má zelenou

Areál továrny Aritma v Praze 6 se za čtyři miliardy promění na čtvrť s dvěma desítkami vila domů a novou školkou.

Přečíst článek

Stavbu vlastního rodinného domu plánují podle průzkumu čtyři procenta Čechů. Nejvíc investorů plánuje zkombinovat stavbu vlastními silami s pomocí od řemeslníků či firem. Čtvrtina rodin pak v rámci úspory nákladů na práci hodlá postavit celý dům svépomocí. Počet investorů, kteří mají zájem o stavbu na klíč, meziročně poklesl z 28 procent na 21 procent. „Je to levnější. Můžeme pracovat postupně, kdykoliv na to budou finance. Pokud bychom měli mít profesionály, je potřeba mít finance pohromadě, a to v dnešní době nejde, pokud se nechceme upsat bance,” uvedl jeden z respondentů.

Developerský projekt v benešovských kasárnách.

Ceny bytů v metropoli vyhání Pražany do menších měst

Pražský realitní trh se téměř nehýbe. V okolí metropole je naopak poměrně živo. Podle aktuálních dat MM Reality a Bezrealitky jsou tam prodeje nyní na trojnásobku oproti dlouhodobému průměru.

Přečíst článek

Mimo novostavby i nadále pokračuje trend rekonstrukcí, který podle autorů průzkumu trvá již od dob epidemie koronaviru. Loni bylo vydáno 31 967 stavebních povolení na bytové prostory, ze kterých rekonstrukce tvořily 46 procent. „Mimo potřeby neodkladných oprav v tomto vývoji značnou roli hraje skutečnost, že náklady na rekonstrukci se pohybují v řádu statisíců a lidé tak své úspory často investují právě do rekonstrukce bydlení, aby je ochránili před inflací, a navíc tak zhodnotili svou nemovitost,” uvedla společnost.

Aktuálně renovuje nebo plánuje renovovat nemovitost, a to velmi často vlastními silami, čtvrtina Čechů. Většina upravuje interiéry, pětina opravuje nebo bude opravovat i obvodové zdivo a 17 procent mění střechu.

Průzkum provedla společnost Ipsos mezi zhruba 1000 respondentů ve věku 20 až 60 let napříč všemi kraji. Muži tvořili 70 procent respondentů, zbytek byly ženy, všichni mají čistý měsíční příjem domácnosti nad 15.000 korun. Společnost Wienerberger je největším výrobcem pálených cihel a střešních tašek v Česku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Přečíst článek
Paříž ztrácí obyvatele, ceny nemovitostí klesají.

Paříž ztrácí obyvatele, ceny nemovitostí klesají. Metr čtvereční klesl pod hranici deseti tisíc eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme