Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Západ otálí se sankcemi vůči Kaspersky Lab. Bojí se tvrdého kyberútoku, píše Wall Street Journal

Vývojáři společnosti Kaspersky Lab
Wikimedia Commons/Alexxsun
Stanislav Šulc

Ruská softwarová společnost Kaspersky Lab vyvinula jeden z nejčastěji využívaných antivirů světa. Využívá jej zhruba 400 milionů uživatelů po celém světě. Produkty ruské společnosti jsou v hledáčku tajných služeb již několik let a americká komise pro komunikaci ji před pár dny zařadila na seznam produktů potenciálně ohrožujících národní bezpečnost.

Reklama

Stovky milionů uživatelů počítačů jej využívají. A mnozí to ani nevědí, protože jim daný program nainstalovali přátelé či blízcí v dobré víře, že jim nainstalují kvalitní antivirus zdarma. Nyní však antivirus Kaspersky od stejnojmenné ruské softwarové společnosti může způsobovat problémy.

Alespoň se to domnívá americká Federální komise pro komunikaci (FCC), která je místním regulátorem audiovizuálních služeb a nově také softwaru. FCC před několika dny zařadila programy Kaspersky Lab na seznam produktů, které mohou ohrožovat národní bezpečnost, čímž de facto zabránila státním institucím tyto produkty využívat, vůči čemuž se podle ruské agentury TASS společnost ohradila.

Microsoft

Microsoft po vzoru Applu a dalších bojkotuje Putinovo Rusko. Zastavil tam prodej všech svých produktů

Americký softwarový gigant Microsoft se připojil k bojkotu ruského trhu. Po vzoru Applu a dalších firemních gigantů se v Rusku rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb. Firma v prohlášení odsoudila Putinův útok na Ukrajinu.

Přečíst článek

Úřady nechtějí být konkrétní

Zároveň ale žádná tvrdší opatření proti Kaspersky Lab ani jedna ze západních zemí nepřijala. Například český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v průběhu ruské invaze na Ukrajinu vydal dvě doporučení ohledně ruských produktů.

„Vydáváme varování před hrozbou v oblasti kybernetické bezpečnosti spočívající v nedodržení smluvních závazků ze strany dodavatelů ICT služeb a produktů s významným vztahem k Ruské federaci. Úřad hrozbu hodnotí na úrovni Vysoká – Hrozba je pravděpodobná až velmi pravděpodobná,“ stojí ve varování vydaném 21. března.

Podle NÚKIPu tak mají osoby, kterým to ukládá zákon, zkontrolovat, zda nevyužívají software přímo či nepřímo napojený na Rusko. V takovém případě totiž hrozí, že sankce uvalené Západem na Ruskou federaci mohou zabránit řádnému fungování daného softwaru. Pokud toto hrozí a zároveň nelze zajistit řádné fungování, až poté mají dané osoby zvážit náhradu daného softwaru či služby.

Konkrétní jména jakékoli společnosti, natož Kaspersky Lab tu ale zmíněna nejsou.

IBM, ilustrační foto

Z Ruska odchází IBM. Šest milionů pošle Člověku v tísni

Americká společnost IBM pozastavila veškerou obchodní činnost v Rusku. Firma přispěje částkou 250 tisíc dolarů (asi 5,9 milionu korun) dvěma organizacím pomáhajícím obětem konfliktu - jedním z příjemců uvedené sumy bude i česká organizace Člověk v tísni. Stejnou částku obdrží i Polská humanitární akce (PAH).

Přečíst článek

The Wall Street Journal: Západ se bojí kyberútoku

Za nepříliš razantní reakcí Západu vůči potenciální hrozbě ze strany Kaspersky Lab a jejích produktů stojí jediné: strach z případného kybernetického útoku, který by přišel v reakci na uvalení sankcí vůči společnosti.

Tuto hrozbu podle zdrojů listu The Wall Street Journal vnímá jako aktuální také Bílý dům, který údajně odložil jednání o případném uvalení sankcí právě na tuto společnost.

Podle agentury TASS pak vedení společnosti Kaspersky Lab uvedlo, že je připraveno reagovat na všechny dotazy regulátorů a být plně v součinnosti s americkými úřady.

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

Slavný antivirus

Antivirus Kaspersky patří k softwarovým legendám, v dobrém i špatném smyslu. Její začátek připomíná start Avastu. V roce 1997 ji založil Jevgenij Valentinovič Kasperskij spolu s kolegy (nechyběla mezi nimi jeho tehdejší manželka Natalya), s nimiž již v osmdesátých letech vyvíjel ve státních výzkumácích antivirové programy. Podobně jako Avast také Kaspersky funguje na principu freemium, tedy uživatelům je k dispozici v základu zdarma, platí se až za dodatečné služby. Tím se jim podařilo přilákat stamiliony uživatelů po celém světě (odhaduje se, že jich má kolem 400 milionů ve 200 zemích).

Již od roku 2015, tedy více než rok po uvalení sankcí na Rusko v důsledku anexe Krymu, se ale množí spekulace o propojení vedení společnosti s lidmi z ruské armády a tajných složek. Letos v březnu pak německý úřad pro kyberbezpečnost vydal varování, že fungování antiviru od Kaspersky Lab může být v důsledku západních sankcí vůči Rusku nedůvěryhodné.

Hubbleův teleskop ve vesmíru

Astronomové objevili zatím nejvzdálenější hvězdu. Je milionkrát jasnější než Slunce

Vědci z mezinárodního týmu za pomoci Hubbleova teleskopu NASA objevili zatím nejvzdálenější hvězdu ve vesmíru. Hvězda, které dali jméno Earendel, což ve staré angličtině znamená „ranní hvězda“, se nachází 13 miliard světelných let od Země. Byl tak překonán rekord co se týče vzdálenosti, který dosud držela devět miliard světelných let vzdálená hvězda Icarus objevená v roce 2018. Astronomové jsou nadšeni a očekávají další poznatky o historii vesmíru.

Přečíst článek

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme