Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z miliardové pokuty musí Apple zaplatit jen 372 milionů, rozhodl soud ve Francii

Apple, ilustrační foto
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Soud ve Francii výrazně snížil pokutu americké společnosti Apple za porušování pravidel hospodářské soutěže. Podle zdroje agentury Reuters je to na 372 milionů eur (9,1 miliardy korun) z původně vyměřené sankce 1,1 miliardy eur.

Reklama

Původní pokutu francouzský antimonopolní úřad výrobcpřístup firmyi iPhonů uložil v roce 2020 za v její distribuční síti a zneužívání ekonomické závislosti prodejců. Apple v prohlášení uvedl, že soud měl zrušit rozhodnutí antimonopolního úřadu v celém rozsahu a že se odvolá.

Soud se rozhodl snížit sazbu

Původní pokuta byla nejvyšší, jakou kdy francouzský antimonopolní úřad uložil. Apple podle něj vnucoval maloobchodním prodejcům prémiové ceny tak, aby byly v souladu s cenami účtovanými americkou firmou v jejích vlastních obchodech, případně na internetu.

Odvolací soud v Paříži pokutu snížil, protože se rozhodl upustit od jednoho ze tří hlavních bodů, který se týkal obvinění ze stanovování cen, uvedl zdroj. Soud se také rozhodl výrazně snížit sazbu použitou pro výpočet celkové pokuty. Antimonopolní úřad použil v roce 2020 vysokou sazbu vzhledem k velikosti a finanční síle Applu, dodal zdroj.

Sluchátka AirPods od Applu

Po novém iPhonu bude Apple v Indii vyrábět i sluchátka

Technologický gigant Apple se snaží přesunout část výroby z Číny jinam. Důvodů pro to má více, podstatnou roli v tom hrají zhoršující se vztahy Washingtonu a Pekingu. Preferovanou lokalitou se pro Apple stává Indie, kde bude vyrábět i nejnovější iPhony a nově také sluchátka AirPods, píše CNBC.

Přečíst článek

„Třebaže soud správně zrušil část rozhodnutí francouzského antimonopolního úřadu, my se domníváme, že by mělo být zrušeno v plném rozsahu, proto se plánujeme odvolat,“  uvedla americká společnost v prohlášení zaslaném agentuře Reuters.

USB-C

EU vyšachovala Apple. Od roku 2024 budou povinné nabíječky USB-C

Apple má smůlu. Výrobci přenosných zařízení budou muset v Evropě od podzimu 2024 používat jednotné nabíjecí zařízení s koncovkou USB-C. Směrnici schválili europoslanci.

Přečíst článek

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů, poptávka po nich slábne

Americká společnost Apple upouští od plánu zvýšit v letošním roce výrobu svých nových přístrojů iPhone. Poptávka po nových přístrojích totiž neroste, jak firma očekávala. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme