Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Východoněmecký gigant ovládaný Křetínského EPH kupuje energetickou firmu FVE Holding

Lausitz Energie Verwaltungs
Profimedia
 ČTK

Německá společnost Lausitz Energie Verwaltungs, kde nadpoloviční většinu vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a zbylou část skupina PPF Investments, kupuje od skupiny J&T energetickou firmu FVE Holding. Transakci nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

„K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít v oblasti výroby a prodeje elektrické energie. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,” uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O spojení firem rozhodne v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tak vydá do 20 dnů.

Německá společnost Lausitz Energie (LEAG) se zabývá těžbou uhlí a výrobou elektřiny. LEAG je součástí skupiny EPH podnikatele Daniela Křetínského, podíl v ní má i PPF Investments a podle informací na svém webu je největší energetickou společností ve východním Německu. Letos v červnu oznámila, že plánuje na východě Německa vybudování systému pro skladování obnovitelné energie za 200 milionů eur, tedy asi 4,8 miliardy korun.

Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Česko je podle německého listu Die Welt „nemocným mužem Evropy“. Alespoň tedy z ekonomického hlediska. Jako jediný ze států Evropské unie se dosud makroekonomicky nezotavilo z pandemie. Právě Německo ale na tom není zase o tolik lépe a vlastně na nepříznivém stavu českého hospodářství nese zásadní podíl, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Společnost FVE Holding byla podle údajů v obchodním rejstříku založena v dubnu 2022 a jejím majitelem je společnost J&T IB and Capital Markets. V databázi skutečných majitelů jsou uvedení Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Podle výroční zprávy za rok 2022, zveřejněné ve Sbírce listin, vlastní holding pět firem, které se převážně zabývají provozem fotovoltaických elektráren: FVE Čejkovice, FVE Napajedla, FVE Němčice, FVE Slušovice a J&T Recycle. Podle účetní závěrky za loňský rok skončila firma 137 milionů korun ve ztrátě.

solární elektrárna (ilustrační foto)

Padlé solárníky chce zachránit čínský investor. GoodHao chystá nabídku pro Malinu i Alpha Solar

Čínská společnost GoodHao, která by se mohla stát novým investorem padlého Energetického holdingu Malina, připravuje nabídku i pro zákazníky další zkrachovalé společnosti zabývající se fotovoltaikou Alpha Solar. Firma by mohla klientům dodat technologie. Chce tím posílit svou pozici při expanzi na český trh, v příštím roce plánuje spustit v tuzemsku přímý prodej. Dodavatel solárních elektráren Alpha Solar systems z Brna je od podzimu v insolvenci, dluží přinejmenším miliony korun.

Přečíst článek

Skončí Češi v zimě se dvěma svetry? Evropský trh s plynem zůstává stále napjatý

Evropa bude po vypuknutí vojenského konfliktu na Ukrajině čelit druhé zimě bez ruského plynu. Je Evropa na tuto zimu již stoprocentně připravena nebo bude muset opět spoléhat na teplé počasí? Odpovídá analytik z J&T Jakub Kudýn.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme