Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volvo prchá od nerentabilního Polestaru. Chce se zaměřit na vlastní bateriovou technologii

Volvo Cars sníží podíl ve výrobci elektromobilů Polestar
ČTK
 ČTK

Švédský výrobce osobních aut Volvo Cars sníží podíl ve výrobci elektromobilů Polestar Automotive Holding a přestane tohoto nerentabilního výrobce elektromobilů i financovat, aby se mohl soustředit na vlastní bateriovou technologii.

Reklama

Volvo chce převést část ze svého podílu v hodnotě přibližně 9,5 miliardy švédských korun (21,6 miliardy korun) na své akcionáře. Ze současných 48 procent si v Polestaru ponechá 18procentní podíl, uvedla automobilka.

Silnou angažovanost Volva v Polestaru kritizují analytici, podle kterých Polestar odčerpává Volvu zdroje, uvedla agentura Reuters. Akcie Polestaru se v poslední době propady kvůli pomalejšímu náběhu výroby, než s jakým se počítalo, a rovněž kvůli celkovému ochlazení poptávky po elektromobilech.

Tesla v USA svolává ke kontrole téměř všechny své elektromobily

Automobilky jsou zachmuřelé, trápí je menší ziskovost a nerostoucí zájem o auta na elektřinu

Ještě v roce 2021 byly automobilky velmi optimistické, pokud šlo o vyhlídky globálních prodejů elektrických vozidel. Manažeři tehdy predikovali, že elektromobily by mohly do roku 2030 získat až 70 procent podílu na trhu. Od té doby nejvyšší odhady klesly na přibližně 40 procent.

Přečíst článek

„Protože máme významnou provozní spolupráci s Polestarem a finanční vztahy, je logické, že si v Polestaru zachováme vliv prostřednictvím menšího, 18procentního podílu,“ uvedl prezident a generální ředitel Volva Jim Rowan. S Polestarem má Volvo také finanční vztah prostřednictvím nesplacené konvertibilní půjčky v objemu jedné miliardy dolarů (23,4 miliardy korun).

Většinový podíl, konkrétně 79,5 procenta, v automobilce Volvo Cars vlastní čínská firma Zhejiang Geely Holding. Šéf a majitel Geely Li Šu-fu drží v Polestaru podíl zhruba 39 procent. Geely má také podíly v automobilkách Aston Martin a Mercedes-Benz a rovněž ve výrobci nákladních vozidel Volvo. Snaží se také přivést do Evropy své další značky, jako například značku prémiových elektromobilů Zeekr.

Geely bude nadále podporovat Polestar provozně i finančně. Volvo Cars bude podporovat Polestar v oblasti výzkumu a vývoje, výroby a prodeje.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire navštěvuje gigafactory Automotive Cells Company (ACC), společný podnik Stellantis, TotalEnergies a Mercedes, během slavnostníhom otevření.

Francie otevírá první z gigatováren. Paříž stupňuje závod o přilákání výrobců automobilů

Přečíst článek
Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme