Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína rýžuje na levné ropě z Ruska. Putin ale nepřichází zkrátka

Čína rýžuje na levné ropě z Ruska. Putin ale nepřichází zkrátka
Profimedia
Zdeněk Pečený

Obchod mezi Čínou a Ruskem jen kvete. Rusko je stále více závislé na dodávkách z Číny, odkud již proudí až polovina dovozu do země. Opačným směrem naopak proudí za výprodejové ceny ropa a plyn.

Reklama

Čína hraje stále důležitější roli při podpoře ruské ekonomiky a pomáhá zvyšovat její válečné úsilí, přičemž čerstvé statistiky ukazují, že Peking poskytuje řadu zboží, včetně některých s potenciálním vojenským využitím, jako jsou mikročipy či rypadla na kopání zákopů.

Čína se stala hlavním zdrojem velké řady zboží a komponentů, které ruská ekonomika zasažená sankcemi potřebuje, a zároveň se stala významným odběratelem pro ruskou ropu a plyn. Rostoucí ekonomické vztahy jsou ústředním bodem snah obou zemí sjednotit se proti tomu, co jejich vůdci popisují jako západní snahy o jejich potlačení.

Rusko a Čína se smějí západním sankcím. Vzájemný obchod jen kvete

Čínský export v prosinci meziročně vzrostl o 2,3 procenta, což je více než se čekalo. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů čínského celního úřadu. Spotřebitelské ceny se ale ve srovnání se stejným měsícem loni o 0,3 procenta snížily. Klesají už třetí měsíc po sobě a nižší byly i výrobní ceny, uvedl čínský statistický úřad. Vyhlídky druhé největší světové ekonomiky tak zůstávají nejisté, uvedla agentura DPA. Na nový rekord se ale loni opět vyšplhal obousměrný obchod s Ruskem, který dosáhl 240 miliard dolarů (5,4 bilionu korun).

Přečíst článek

Celkový obchod Číny s Ruskem za loňský rok vyskočil o 26 procent na 240 miliard dolarů, čímž se Moskva umístila hned za Austrálií a Tchaj-wanem na seznamu největších obchodních partnerů Číny. Více roste obchod směrem z Číny do Ruska, ten loni vzrostl o téměř 47 procent. Směrem do Číny proudilo zboží v hodnotě o 13 procent vyšší než v roce 2022.

Rusko je stále trpaslík

Čína je nyní zdrojem až 50 procent veškerého ruského dovozu, oproti jedné čtvrtině před invazí na Ukrajinu. Vyplývá to z odhadů Institutu pro rozvíjející se ekonomiky Finské banky, který se specializuje na výzkum ekonomik Číny a Ruska.

Tento vztah prospěl i Číně, zejména proto, že její ekonomika čelí řadě výzev, včetně poklesu západní poptávky po řadě jejího zboží. Rusko letos výrazně pomohlo Číně stát se největším světovým vývozcem vozidel. Rusko je však stále jen malým, i když rostoucím zlomkem celkového exportního obchodu Číny.

Moskva pátrá po bývalém viceprezidentovi Gazprombanky, asi válčí proti Rusku

Moskva jde po bývalém viceprezidentovi Gazprombanky. Ten se rozhodl bojovat proti Rusku

Ruské ministerstvo vnitra vyhlásilo pátrání po Igorovi Volobujevovi, bývalém viceprezidentovi Gazprombanky. S odvoláním na databázi hledaných osob to na svém webu píše list Kommersant. Volobujev je podle ministerstva stíhán kvůli blíže neupřesněnému trestnému činu. Bývalý viceprezident banky ruského plynárenského koncernu Gazprom podle dřívějších zpráv tisku krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu utekl právě do sousední země, kde se přidal k vojákům a bojuje proti Rusku.

Přečíst článek

Dvojí využití

Ministr zahraničí Antony Blinken během loňské červnové cesty do Pekingu řekl, že mu čínští představitelé řekli, že Čína Rusku neposkytne zbraně, a potvrdil, že Spojené státy nemají důkazy o opaku. Blinken však vyjádřil obavy z toho, že Čína poskytuje další zboží, které pomáhá ruské invazi, včetně technologií s civilním i vojenským využitím.

Čínské společnosti dodaly Rusku počítačové čipy, díly pro vojenské stíhačky, navigační a rušící technologie, uvedl The Wall Street Journal.

Ruský prezident Vladimir Putin

Protiruské sankce fungují. Čísla k rozpočtu to dokazují

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se vloni snížily zhruba o 24 procent na 8,822 bilionu rubů (asi 2,2 bilionu korun) z 11,586 bilionu rublů v předchozím roce. K poklesu přispěly nižší ceny ropy, vyplývá z údajů ruského ministerstva financí, na které se odvolává agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme