Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Většina českých domácností si za teplo příští rok připlatí až několik stovek měsíčně

Velká část domácností si za teplo příští rok připlatí až stovky korun měsíčně
iStock
 ČTK

Velká část tuzemských domácností v Česku, které jsou připojeny na centrální vytápění, si v příštím roce za teplo připlatí až stovky korun měsíčně, uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Reklama

Zdražovat budou především uhelné teplárny, které zvýší ceny i o desítky procent. U plynových tepláren se ceny tepla změní spíš mírně, případně zůstanou stejné. I přesto bude teplo z uhlí nadále levnější, rozdíl se oproti letošnímu roku ale výrazně zmenší. Mírně by mělo zdražit také teplo z biokotelen, které využívají obnovitelné zdroje.

Uhelné teplárny mají na dodávkách tepla do domácností a dalších subjektů s výjimkou průmyslu zhruba 50procentní podíl. U tepla z plynu je podíl kolem 30 procent a zbývajících 20 procent tvoří biomasa a ostatní zdroje.

Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Lukáš Kovanda: Z ostravských hutí je po desetiletích „město duchů“, lidé se bojí o práci

Když přijdou na směnu, připadají si pracovníci huti Liberty Ostrava jako ve „městě duchů“, jak sami říkají. Není z čeho vyrábět, i když zakázky by byly. Huť dluží dodavatelům přes tři miliardy korun, z toho jen dodavateli energií, firmě Tameh, více než 1,5 miliardy. Mezi hutníky tak propuká panika, že přijdou o práci. Může jít o stovky, ale také tisíce lidí.

Přečíst článek

Zdražování bude napříč republikou různé. Uhelné elektrárny podle Hájka zvednou ceny v rozmezí od šesti až téměř 30 procent. „Ty nejvyšší nárůsty jsou tam, kde teplárny vloni ani letos ještě nepromítly do cen plně své zvýšené náklady a pokryly je z vysokých cen elektřiny a úspor. Teplárny většinou vyrábějí elektřinu i teplo, takže měly možnost částečně pokrýt nárůst z cen elektřiny. Jenže cena silové elektřiny výrazně klesla, což je sice dobrá zpráva pro spotřebitele, ale současně to snižuje možnost stabilizovat ceny tepla z tepláren,“ vysvětlil Hájek. Ceny u tepláren s nejvyšším zdražením ale podle něj nepřekročí cenový průměr ze začátku letošního roku.

Zdraží i další zdroje

Zdražovat nejspíš budou i tzv. biokotelny a další zdroje, které využívají většinově ostatní paliva mimo uhlí a zemní plyn. Jejich ceny by měly podle sdružení stoupnout zpravidla do úrovně inflace, která by podle předpovědi České národní banky pro letošní rok měla být na úrovni 10,8 procent.

Složitější je situace u plynových tepláren. Ty podle sdružení původně v reakci na pokles cen plynu na trhu plánovaly postupné zlevňování, některé s tím začaly už letos. Po navýšení regulované ceny za distribuci plynu o více než 40 procent však nejspíš z těchto plánů sejde. U většiny tepláren na plyn se tak nyní očekává nárůst ceny tepla pro konečné zákazníky o zvýšené DPH, které v příštím roce vzroste o dvě procenta. U části naopak může nastat lehký pokles cen.

sníh v Praze

Stanislav Šulc: Sníh v Praze a zajímavý experiment s neúklidem

Již za pár dní vypukne astronomická zima. Už týden se ale Česko potýká se sněhem. A vskutku unikátním způsobem se s ním vypořádala Praha. Tedy přesněji řečeno nevypořádala. A nejspíš jde o utajovaný experiment, který by do budoucna mohl městu ušetřit hodně peněz. Nebo také ne.

Přečíst článek

„Většina plynových tepláren by však v porovnání s cenou ze začátku letošní roku měla mít nižší cenu. Budou však i výjimky v případě tepláren, které měly cenu plynu dlouhodobě zafixovanou a fixace jim končí na konci letošního roku,“ upozornil Hájek. Podle něj lze navíc očekávat, že vzhledem k prudkým výkyvům na trhu s plynem budou i v příštím roce existovat výrazné rozdíly v pohybu cen tepla vyrobeného z plynu.

Do cen tepla se podle sdružení promítlo několik faktorů. Vedle zvýšení DPH jde především o navýšení regulovaných cen energií, zrušení státních dotací za 17 miliard korun nebo růst cen emisních povolenek. Vliv má také snížení spotřeby tepla z centrálních tepláren v Česku. Ta loni klesla meziročně o 12 procent. Celkem se spotřebovalo 74 petajoulů (PJ) tepla, což je nejméně za posledních šest let.

Některé společnosti už navýšení cen pro příští rok ohlásily. Například Pražská teplárenská zvýší ceny tepla pro domácnosti o šest procent, Tepelné hospodářství Hradec Králové o 27,3 procenta. Zdražení ohlásili také v Českých Budějovicích nebo v Jablonci nad Nisou.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Osvěta zabrala. Lidé i firmy loni spotřebovali nejméně tepla za šest let

Osvěta i snaha šetřit zabrala. Spotřeba tepla domácností i firem byla loni nejnižší za šest let

Přečíst článek

Zdražuje i Pražská teplárenská a další. Vyšší ceny postihnou miliony domácností

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme