Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve Spojených státech se po kolizi s lodí zřítil čtyřproudový silniční most

V americkém Baltimoru se po kolizi s nákladní lodí zřítil silniční most
ČTK
 ČTK

V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se zřítil čtyřproudový silniční most, do kterého předtím narazila nákladní loď. Zatím není jasné, zda si kolaps 2,5 kilometru dlouhé stavby vyžádal oběti, podle hasičů však do vody spadlo několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí.

Reklama

Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu Maryland Wes Moore vyhlásil kvůli nehodě stav nouze. Příčinu incidentu úřady vyšetřují, nic ale podle nich nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o terorismus. Předběžné důkazy podle Moorea ukazují na nehodu; loď prý měla problémy s motorem a před srážkou vyslala tísňový signál.

FOTOGALERIE: Podívejte se na místo události

Do pilíře mostu Francis Scott Key Bridge přes řeku Patapsco narazilo velké plavidlo okolo 01:30 místního času (06:30 středoevropského času), uvedla policie.

Podle starosty města Brandona Scotta na místě zasahují záchranáři. Na mostě v době zřícení opravovalo výmoly osm dělníků, z nichž dva se podařilo zachránit, jeden je ve vážném stavu v nemocnici, druhý nevyžadoval péči. Marylandští představitelé se domnívají, že do vody spadli pouze tito lidé, ale stoprocentně to nepotvrdili.

Podle bóje, která shromažďuje údaje pro Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), dnes ráno místního času měla voda v řece teplotu asi osm stupňů Celsia.

Na mostě se v době nárazu nacházelo několik vozidel, včetně tahače s návěsem. Baltimorské úřady uvedly, že do řeky, která je v daném místě hluboká asi 15 metrů, mohlo spadnout sedm aut, ale podotkly, že si číslem nejsou jisté. Pobřežní stráž stále „aktivně prohledává“ oblast pomocí člunů a vrtulníků, uvedl jeden z představitelů.

Loď „přišla o pohon“, když opouštěla přístav, a varovala marylandské úřady před ztrátou kontroly nad plavidlem a možnou srážkou, vyplývá podle serveru ABC News z neutajovaného dokumentu amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA. Guvernér Moore později potvrdil zprávy o tom, že loď měla problémy s pohonem a vyslala před kolizí tísňové volání. Díky tomu se podařilo zpomalit silniční provoz a zabránit pádu dalších vozidel do vody.

Letadlo Boeing 737 MAX 9 aerolinek Alaska Airlines

Zemětřesení v Boeingu. Po problémech letadel končí generální ředitel i další manažeři

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

Přečíst článek

Ztráta pohonu může nastat například kvůli poruše motoru nebo při výpadku proudu. Krátce před nárazem do baltimorského mostu blikala světla lodi, plavidlo se vychýlilo z kurzu, a stočilo směrem k pilíři, potvrdila analýza údajů společnosti MarineTraffic.com o sledování lodí, kterou provedla CNN.

Je téměř jisté, že zřícení mostu způsobí na východním pobřeží logistickou noční můru na několik měsíců, ne-li let, a zastaví lodní dopravu v baltimorském přístavu a omezí nákladní i příměstskou dopravu, poznamenala agentura AP. „Ztráta tohoto mostu zničí celou oblast i celé východní pobřeží,“ řekl státní senátor Johnny Ray Salling.

Do pilíře mostu narazila nákladní loď Dali plující pod singapurskou vlajkou. Podle webu MarineTraffic.com plavidlo opustilo Baltimore v jednu hodinu ráno místního času a směřovalo do Kolomba na Srí Lance. Společnost Synergy Marine Group, která loď provozuje, uvedla, že nemá žádné zprávy o zraněných na palubě. Plavidlo vlastní singapurská společnost Grace Ocean Pte.

I do Krkonoš. Češi při lyžování doma na pojistky zapomínají. Chyba!

Zimní dovolené bývají obvykle kratší než ty letní, mohou se ale více prodražit. A platí to nejen pro týdenní zimní pobyty, ale i pro prodloužené víkendy na horách. Stačí zapomenout na pojistku anebo mít jen tu nejlevnější a cena za dovolenou se vyšplhá do astronomických částek. Ještě více to platí pro lyžařské výpravy do ciziny. V poslední době ale Češi prý ještě více podceňují pojištění při lyžování na českých horách. Přečtěte si, co je u pojistek na zimní cesty nejdůležitější a na co rozhodně nezapomenout i pro lyžařské zájezdy s cestovkou či na zimní tábory.

Přečíst článek

Kontejnerová loď byla v době nehody pronajata přepravní společnosti Maersk, uvedla dánská společnost ve svém prohlášení. „Jsme zděšeni tím, co se stalo v Baltimoru, a naše myšlenky jsou se všemi postiženými,“ sdělila v prohlášení.

V červenci v roce 2016 loď narazila do přístaviště v Antverpách, když se ho snažila opustit cestou do Bremerhavenu. Podle serveru vesseltracker.com způsobila značné škody.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021

Proč zemřel miliardář Kellner? Vyšetřování příčin tragické nehody vrtulníku se opožďuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme