Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uber se začíná hojit. Rekordně si vydělali i jeho řidiči

Uber
iStock
 ČTK

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v prvním čtvrtletí snížil čistou ztrátu na 157 milionů USD (3,4 miliardy korun) z 5,9 miliardy USD před rokem. Firmě pomohl prudký růst poptávky po cestování i dovážce jídla. 

Reklama

Tržby se za leden až březen zvýšily o 29 procent na 8,8 miliardy dolarů. V divizi alternativní taxislužby stouply o 72 procent a v dodávkách jídla o 23 procent. Očištěný hrubý provozní zisk pak vzrostl o 353 procent na rekordních 761 milionů dolarů.

Uber těžil z dominantního postavení na důležitých globálních trzích v době, kdy se zotavil zájem o cestování po výrazném útlumu způsobeném pandemií. Firmě také podle analytiků pomáhá ke zlepšení hospodaření prudký nárůst počtu lidí, kteří si chtějí přivydělat jízdami, protože firma tak ušetří na pobídkách pro zaměstnance, uvedla agentura Reuters.

Limuzína byla v minulosti symbolem bohatství a moci. V posledních letech byly nahrazeny SUV a službami typu Uber (ilustrační foto).

FOTOGALERIE: Kdysi symbol bohatství a moci. Luxusní dlouhé limuzíny byly nahrazeny SUV a taxi typu Uber

Kdysi symbol bohatství a moci, ve kterém se vozily a fotily největší finanční, umělecké a další hvězdy snad po celém světě. Ale s globální krizí před patnácti lety začal jejich soumrak a poslední tři roky provázené covidovými opatřeními a poté rekordní inflací to jen zhoršily. Byly vytlačeny pohodlnějšími a praktičtějšími vozy SUV i taxislužbami a levnějšími půjčovnami typu Uber a další, napsal deník The New York Times. Dlouhá limuzína neboli stretch limo se ovšem stala inspirací i pro řady až obskurních předělávek z trabantů či škodovek – ostatně se podívejte na fotogalerii níže.

Přečíst článek

Řidiči Uberu si rekordně vydělali 

Generální ředitel Dara Khosrowshahi dodal, že 5,7 milionu řidičů a kurýrů si ve čtvrtletí vydělalo včetně spropitného 13,7 miliardy dolarů. To znamená rekord.

Ve druhém čtvrtletí očekává firma očištěný hrubý provozní zisk v rozmezí 800 až 850 milionů dolarů. Analytici podle společnosti Refinitiv počítají se ziskem 749,1 milionu dolarů.

Uber

Uber v Rusku dojezdil, Yandex koupil jeho podíl ve společném podniku

Americká společnost Uber končí své působení v Rusku. Ruský technologický gigant Yandex oznámil, že koupil za 702,5 milionu dolarů (zhruba 15 miliard korun) její podíl ve společném podniku pro provoz taxislužby. Yandex se tak stane jediným vlastníkem podniku s názvem Yandex.Taxi.

Přečíst článek

Hongkong

Burza v Hongkongu zažila nejhorší květen za deset let. Akcie upsala jediná firma

Vysoká volatilita akciových trhů i zvyšování sazeb ze stran centrálních bank stojí za tristní statistikou věhlasné burzy v Hongkongu. V květnu na ní upsala své akcie jediná firma, což pro burzu znamená co se týče výše výnosů z úpisů pro firmy nejhorší květen od roku 2012, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme