Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důležitý milník pro Uber. Poprvé vykázal provozní zisk, za konkurencí ale zaostává

Uber
iStock

Provozovatel alternativní taxislužby Uber vykázal ve třetím čtvrtletí poprvé v historii provozní zisk. Činil osm milionů dolarů (asi 175,5 milionu korun) oproti ztrátě 625 milionů dolarů ve stejném období loni. Uber přesto vykázal čistou ztrátu 2,4 miliardy dolarů. Velký podíl na ní měl pokles hodnoty podílu, který firma vlastní v čínské konkurenční společnosti Didi.

Reklama

Tržby Uber ve třetím čtvrtletí zvýšil o 72 procent na 4,8 miliardy dolarů. Americká firma to uvedla ve čtvrtek po skončení burzovního obchodování. Překonaly tak očekávání analytiků oslovených společností Refinitiv, kteří odhadovali tržby 4,4 miliardy dolarů. Výhled na konec roku ale zaostal za odhady i za konkurenčním Lyftem.

Tesla, ilustrační foto

Tesla smlouvu s firmou Hertz ještě nepodepsala, práskl Musk a rázem zchudl

Akciové rally Tesly zatnul tipec sám její šéf Elon Musk. Jak jinak, než příspěvkem na Twitteru. Kápo automobilky na sociální síti přiznal, že objednávku od autopůjčovny Hertz na 100 tisíc elektromobilů zatím Tesla nepodepsala.

Přečíst článek

Výrazně ožil hlavní obor podnikání firmy, tedy poskytování alternativních taxislužeb, který se během pandemie občas téměř zastavil. Nyní jí rezervace narostly o 67 procent. Nadále se dařilo i donáškové službě Uber Eats.

Finanční ředitel Uberu Nelson Chai hovořil nazval kladný provozní zisk „důležitým milníkem“. Akcie přesto po skončení obchodování oslabily.

Uber očekává, že ve čtvrtém kvartálu se bude upravený zisk pohybovat od 25 do 75 milionů dolarů. Analytici v anketě Refinitiv ho odhadli výrazně výše, tedy na 114 milionů dolarů.

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).

Tereza Zavadilová: Inflace, deflace a Moorův zákon

Technologický pokrok věci podstatně zlevňuje, tlak na ceny nevydrží věčně.

Přečíst článek

Ve srovnání s rivalem Lyft jsou hospodářské výsledky Uberu zklamáním. Lyft v úterý oznámil svůj druhý čtvrtletní upravený zisk za sebou ve výši 67,3 milionu dolarů. Uvedl také, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává upravený EBITDA (provozní zisk před odpisy) mezi 70 a 75 miliony dolarů. Obě firmy ale opět odmítly sdělit, kdy očekávají, že se dostanou do čistého zisku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Limuzína byla v minulosti symbolem bohatství a moci. V posledních letech byly nahrazeny SUV a službami typu Uber (ilustrační foto).

FOTOGALERIE: Kdysi symbol bohatství a moci. Luxusní dlouhé limuzíny byly nahrazeny SUV a taxi typu Uber

Přečíst článek
Dubaj obnovila program létajících taxíků od společnosti Joby Aviation.

VIDEO: Dubaj jako z kultovního sci-fi Blade Runner. Chystá elektrické létající taxíky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme