Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakázka roku. Uber převezme taxislužbu na pražském letišti

Uber převezme taxislužbu na pražském letišti
iStock
 ČTK

Taxislužbu na Letišti Václava Havla Praha bude od jara příštího roku nově provozovat společnost Uber. Zvítězila v koncesním řízení, do kterého se přihlásili dva uchazeči. Uber v něm garantoval pevně stanovenou cenu jízdy předem či zajištění dopravní obslužnosti v režimu 24 hodin denně, uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Dosud provozují smluvní taxislužbu na letišti společnosti TAXI Praha a FIX.

Reklama

"Taxi služba je pro nás klíčová. V koncesním řízení jsme kladli důraz na požadavky cestujících, kteří především chtějí znát cenu předem. Nový taxi operátor bude poskytovat své služby pod neustálou kontrolou letiště. Všechny jízdy, a to i ty, které budou mimo Prahu, musí být v souladu s nařízením o maximálních cenách,“ řekl člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

Čekání v koloně bude zdarma

Současným provozovatelům skončí smlouva v lednu 2023. Uber by podle letiště měl po podpisu smlouvy zahájit přípravu tak, aby mohl co nejdříve po uplynutí stávající smlouvy nabízet své služby.

České aerolinie, ČSA, Letiště Václava Havla

Letiště Praha i ČSA patří k nejhorším na světě ve srovnání s konkurencí, říká žebříček AirHelp

Letiště Praha obsadilo v pravidelném žebříčku německé společnosti AirHelp 141. místo ze 151 hodnocených letišť. Nejnižší skóre české letiště získalo za včasnost letů. Letiště Praha uvedlo, že žebříček považuje za zcela zavádějící kvůli kritériím hodnocení, do kterých patří i včasné přílety, na což letiště nemá vliv. Hodnoceny byly také aerolinky, ČSA obsadily 53. místo z 64 hodnocených aerolinek. ČSA získaly nejnižší počet bodů za řešení nároků na kompenzace.

Přečíst článek

Letiště si v tendru vymezilo povinnost provozovatele před každou jízdou stanovit konečnou cenu, kterou vypočítá jeho software. Výsledná cena jízdného pak nesmí překročit dohodnutou cenu, a to ani při změně trasy nebo čekání v koloně. Cestující bude mít také možnost vždy zaplatit i bezhotovostně.

Cestující si jízdu vozem taxislužby budou moci objednat prostřednictvím svého telefonu bez nutnosti stažení aplikace, přes webové rozhraní a na kioscích v příletových halách na obou terminálech. Uber také bude muset podle smluvních podmínek zajistit požadovanou kvalitu a bezpečnost služeb. Řidiči budou muset mít veškerá oprávnění, hovořit česky a mít alespoň základní znalost angličtiny a reprezentativní oblečení.

Auta stará do pěti let

Uber rovněž garantoval vozový park ve stáří maximálně do pěti let z vozů převážně vyšší střední třídy. Zároveň bude muset přizpůsobovat počet dostupných vozů na letišti aktuální poptávce nebo zajistit převoz i lidem se sníženou schopností orientace.

Delta Airlines

Budoucnost pro Delta Air? Létající taxíky. Firma do nich investuje desítky milionů dolarů

Americká letecká společnost Delta Air Lines investovala 60 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun) do firmy Joby Aviation, která chce vyrábět a provozovat létající taxíky s elektrickým pohonem podobné helikoptérám. Informovala o tom agentura AP.

Přečíst článek

Uber pokládá partnerství s pražským letištěm jako velký úspěch. "Víme, jak zásadní je kvalita dopravy z letiště nejen pro hlavní město, ale i pro celou Českou republiku. Můžeme tak ovlivnit pohled zahraničních návštěvníků na naši zemi již při úplně prvním kontaktu, což s sebou nese velký závazek. Jsme připraveni se ho zhostit s maximální zodpovědností a péčí,“ podotkl provozní manažer Uberu pro Českou republiku Štěpán Šindelář.

Cestující budou po potvrzení objednávky dostávat informaci o SPZ, modelu i barvě vozu, který jej z letiště odveze. Zároveň bude možné také spárování jízdy s konkrétním vozem skrze PIN kód, který pasažér získá při objednávce a bude si pak moci vybrat libovolný vůz stojící před terminálem. Podle letiště tuto technologii používají na jiných letištích, kde se čekací doby snížily v průměru o 50 procent.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme