Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Těžařský gigant BHP chce za 31 miliard dolarů převzít konkurenta, vznikl by největší producent mědi

Těžba niklu v BHP Group
BHP Group
 ČTK

Těžařská společnost BHP Group učinila nabídku na převzetí menšího rivala Anglo American, kterého si cení na 31,1 miliardy liber (zhruba 915 miliard korun).

Reklama

Spojením by vznikl globálně největší producent mědi s podílem na světové produkci kolem deseti procent. S odkazem na zdroje o tom informovala agentura Bloomberg a následně to potvrdily obě firmy. BHP je největším těžařem s akciemi na burze. Za jednu akcii Anglo American nabízí 25,08 libry, což představuje prémii 31 procent.

Společnost Anglo American uvedla, že od BHP obdržela nevyžádaný a nezávazný návrh na spojení, který vyhodnocuje. Podmínkou je podle ní oddělení aktiv v Jihoafrické republice, kde BHP nepůsobí. Podíly Anglo American v jihoafrických těžařích platiny a železné rudy mají podle údajů společnosti LSEG hodnotu 7,44 miliardy dolarů, respektive 5,4 miliardy dolarů.

Podle britských pravidel pro převzetí má BHP nyní na předložení závazné nabídky čas do 22. května. Pokud by se dohoda uskutečnila, získala by společnost BHP přístup k dalším zdrojům mědi, tedy jednoho z nejžádanějších kovů pro přechod na čistou energii, dále k důležité strategické komoditě potaš a ke zdrojům koksovatelného uhlí v Austrálii. Transakce by zřejmě také vyvolala další podobné dohody v celosvětovém těžební průmyslu, uvedla agentura Reuters.

Europoslanec a kandidát ANO do Evropského parlamentu Ondřej Knotek poskytl 18. dubna 2024 v Praze rozhovor České tiskové kanceláři (ČTK).

Knotek: Jadernou zatáčku smrti jsme vybrali, ale boj nekončí

Evropa je super, vnitřní trh je super, ale Brusel je bojiště. Když si nehlídáte záda nebo se s někým rozkmotříte, dohody najednou neplatí, a vy to ani nevíte. Musíte si vše hlídat, jinak vás někdo předběhne, varuje expert na průmysl, europoslanec a kandidát za Hnutí ANO Ondřej Knotek.

Přečíst článek

V těžebním sektoru se teď objevuje řada fúzí a akvizic, jak firmy přehodnocují svá aktiva a snaží se získat větší napojení na kovy, které jsou považovány za důležité pro globální transformaci energetiky. Návrh přichází krátce poté, co Anglo American v únoru zahájila revizi svých aktiv, když jí klesl celoroční zisk o 94 procent. Za propadem byl pokles poptávky po většině kovů, které firma těží.

BHP je známá hlavně těžbou železné rudy, mědi, koksovatelného uhlí, potaše a niklu. Tržní kapitalizace firmy ve středu činila 149 miliard dolarů, tržní kapitalizace Anglo American pak 37,7 miliardy dolarů. Anglo American vlastní doly v zemích, jako je Chile, Jihoafrická republika, Brazílie či Austrálie.

Technologický vývoj, jako je například umělá inteligence (AI) či automatizace, a přechod k čisté energii, který zahrnuje elektromobily a obnovitelné zdroje energie, posilují výhled růstu poptávky po měděných kabelech. Anglo American má doly na měď v Chile a Peru, kde působí i BHP. Jejich společná produkce by činila zhruba 2,6 milionu tun ročně. To je více, než činí těžba americké firmy Freeport-McMoRan nebo chilské státní firmy Codelco.

elektrárna a teplárna Planá nad Lužnicí

Topolánek: Stát chce modernizovat teplárny, ale nedělá pro to vůbec nic. Plány se nestihnou včas

Modernizace tuzemských tepláren, jejichž provozovatelé budou muset do roku 2030 nahradit staré technologie spalující uhlí novými zdroji tepla i jeho rozvody, si vyžádá investice přes 200 miliard korun. Na konferenci Dny teplárenství a energetiky to v Olomouci řekl předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.

Přečíst článek

Ceny mědi na burze v Londýně od začátku letošního roku vzrostly zhruba o 15 procent a přiblížily se dvouletému maximu díky nadějím na vyšší poptávku. K růstu přispívají i problémy s dodávkami způsobené nuceným uzavřením jednoho z největších povrchových dolů na měď Cobre Panamá loni v prosinci.

Pokud BHP transakci prosadí a úspěšně dokončí, zařadí se tento obchod pravděpodobně mezi deset největších transakcí v historii těžebního průmyslu podle hodnoty. Transakce by také mohla vést k vyřazení Anglo American z londýnského akciového trhu, což by pro tuto burzu byla velká rána. Londýnská burza se totiž snaží udržet si velké společnosti a přilákat nové primární nabídky. Pro BHP by to pak byla druhá velká akvizice za poslední rok po loňském převzetí těžaře mědi OZ Minerals. Transakce přispěla k prudkému růstu zájmu o fúze a akvizice.

K nedávným velkým dohodám v těžařském sektoru patří odkoupení australské firmy Newcrest Mining. Tu za 16,8 miliardy dolarů získal těžař zlata Newmont.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme