Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tchaj-wan dráždí Čínu. Postavil vlastní ponorku

Tai-Wan představil svou ponorku
總統府
Michal Nosek
nos

V posledních letech Peking úspěšně bránil Západu v dodávkách ponorek na Tchaj-wan. Nyní ostrovní stát uvádí na trh svůj první podvodní stroj, což má Čínu odradit od útoku. 

Reklama

Námořnictvo ostrovního státu Tchaj-wan testuje první ponorku, kterou země vyrobila. Loď třídy „Hai Kun“ byla postavena loďařskou firmou CSBC Corporation. Jedná se o malou válečnou ponorku po vzoru německých a nizozemských lodí z 80. let. Pro Tchaj-wan je ale velkým úspěchem, že zvládl postavit ponorku ve vlastní loděnici. 

Robotická napodobenina okounka pstruhového a vpravo jeho „kořist“ – škodlivá živorodka komáří.

Vědci vyvíjí roboty s povolením zabíjet, aby ochránili turistický ruch

Roboty dokážou plašit ryby nebo rovnou zabíjet mořské hvězdice. A to v zájmu ochrany přírody, rybolovu a turistického ruchu. Otázkou ovšem je, zda to smějí dělat.

Přečíst článek

Tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen zahájila projekt ponorkového programu, když v roce 2016 nastoupila do úřadu. První z osmi plánovaných strojů představila v loděnici v pobřežním městě Kaohsiung. „Dříve byla stavba ponorky vyprojektované v naší zemi považována za nemožnou,“ řekla Tsai a doplnila, že od této chvíle budou podmořské čluny hrát v námořnictvu důležitou roli.

Od roku 2001 se Tchaj-wan pokouší získat nové ponorky, aby posílil své stárnoucí podvodní flotily, které se skládaly ze dvou ponorek třídy Hai Lung z 80. let 20. století vyrobených v Nizozemsku a dvou ponorek třídy GUPPY vyrobených v USA , které zažily akce ve druhé světové válce .

V roce 2003 nabídly USA, že poskytnou ponorky pro Tchaj-wan, ale protože USA od 50. let minulého století nevyráběly ponorky s dieselovým pohonem , a poté, co Tchaj-wan odmítl nabídku osmi renovovaných italských ponorek třídy Nazario Sauro kvůli jejich stáří , pokus o získání ponorek vyrobených v zahraničí byl odložen ve prospěch domácích možností. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

USA a Čína se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami

Biden a Si a se domluvili na obnovení komunikace mezi armádami, problémem zůstává Tchaj-wan

Přečíst článek
Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme