Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Subway blízko prodeje. Investor Roark nabízí za fastfoodový řetězec 9,6 miliardy dolarů

Investor Roark je blízko dohody o koupi Subway za 9,6 miliardy dolarů
iStock
 ČTK

Soukromá investiční společnost Roark Capital je blízko dohody o koupi amerického řetězce restaurací s rychlým občerstvením Subway za 9,6 miliardy dolarů, asi 211,5 miliardy korun, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Dohoda by mohla být dokončena tento týden.

Reklama

Subway je přední světovou značkou rychlého občerstvení. Má více než 37 tisíc restaurací ve více než 100 zemích, včetně České republiky. Je známý hlavně díky svým sendvičům, jejichž složení si zákazníci mohou dotvořit těsně před nákupem. Více než pět desetiletí firmu vlastní dvě rodiny zakladatelů.

Firma Subway v únoru oznámila, že zkoumá možnosti svého prodeje a najala si poradce, aby jí s tímto procesem pomohli.

Čínská burza, ilustrační foto

Konec rozmachu čínské ekonomiky. Země se topí v dluzích a nemá co dál budovat

Desítky let zažívala čínská ekonomika nebývalý rozmach, zejména díky investicím do továren, mrakodrapů a silnic. Tento hospodářský model vyvolal obdivuhodné období růstu, které zemi vyvedlo z chudoby a proměnilo ji v globálního obra, jehož exportní schopnosti zaplavily celý svět. Ten model už ale nefunguje. Problémy jsou patrné po celé Číně.

Přečíst článek

Podle výzkumné společnosti Technomic je Subway osmým největším restauračním řetězcem v USA. Tržby ve 20 810 amerických restauracích loni činily 9,8 miliardy dolarů. V posledním desetiletí se ale společnost potýká s problémy, zavírá obchody a její franšízanti opouštějí systém, zatímco roste konkurence nových řetězců se sendviči. V roce 2019 se funkce ředitele ujal John Chidsey, jako první ředitel, který nepochází z rodiny zakladatelů, a snaží se o změny.

Subway postupně zavírá pobočky v USA, ale expanduje v zahraničí. Od roku 2021 podepsala 15 smluv s franšízanty v zahraničí, kteří by měli otevřít zhruba 9000 restaurací. Jednou z nich je i dohoda o otevření 4000 provozoven v Číně v příštích 20 letech.

Firma Roark není v investicích do restaurací a potravinářství nováčkem. Vlastní mimo jiné dodavatele preclíků Auntie Anne’s, řetězce se sendviči Arby’s a Jimmy John’s či značky zmrzliny Baskin-Robbins a Carvel.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Košické ocelárny, někdejší VSŽ, po téměř čtvrtstoletí mění majitele

Košické ocelárny, někdejší VSŽ, po téměř čtvrtstoletí mění majitele. Od Američanů je kupují Japonci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme