Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skupina Energo-Pro investovala miliardy do vodních elektráren ve Španělsku

Skupina Energo Pro posílila o osm španělských vodních elektráren
Hidroelectrica.ro, se svolením
 ČTK

Skupina Energo-Pro rozšířila záběr o vodní elektrárny ve Španělsku. Od investiční společnosti Sixth Street Partners stoprocentní podíl ve firmách Xeal a Feroe Ventures & Investments. Xeal mimo jiné provozuje deset vodních elektráren o celkovém výkonu 167 megawattů. Feroe podala žádost o koncesi na projekt nové přečerpávací vodní elektrárny s plánovaným výkonem 400 megawattů. Informovala o tom mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová. Cenu transakce ani jedna strana neuvedla, na její financování ale získala skupina Energo-Pro překlenovací úvěr v přepočtu 7,3 miliardy korun)

Reklama

„Převzetí vodních elektráren v Galicii je součástí diverzifikace našich aktivit, která má za cíl rozložit makroekonomická i politická rizika. Poprvé jsme v hydroenergetice zamířili do jedné z největších zemí eurozóny, kterou považujeme z hlediska našeho zaměření za perspektivní region,“ uvedl výkonný ředitel Energo-Pro Petr Milev. Upozornil také na to, že firmě se tímto nákupem zvýší objem tržeb v eurech, přičemž část dluhů společnosti je právě v této měně.

První plovoucí fotovoltaická elektrárna ČEZ na horní nádrži přečerpávací elektrárny

Už i Křetínský sází na zelenou energii. EPH postaví jednu z největších plovoucích solárních elektráren v Evropě

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského zahájil na jezeře Ostsee u německé Chotěbuzi výstavbu největší plovoucí solární elektrárny v Německu. Elektrárna bude mít výkon 29 megawattů, což umožní vyrábět elektřinu odpovídající roční spotřebě přibližně 8250 domácností. Systém plovoucích fotovoltaických elektráren chce skupina zprovoznit ve druhé polovině příštího roku.

Přečíst článek

Galicie v severozápadní části Španělska je nejdeštivější oblastí země s ročním úhrnem srážek více než 2100 litrů na metr čtvereční. Devět z deseti vodních elektráren společnosti Xeal se nachází na řece Xallas. Všechny mají být v provozu minimálně do roku 2060. "Význam již existujících vodních zdrojů posiluje i skutečnost, že se ve Španělsku nepočítá s výstavbou nových přehrad," sdělila společnost Energo-Pro.

Ze Svitav do Kolumbie

Společnost Energo-Pro byla založena v roce 1994 ve Svitavách. Vlastní a provozuje vodní elektrárny v pěti zemích - v Gruzii, Turecku, Bulharsku, Španělsku a České republice, staví také elektrárnu v Kolumbii. Kromě hydroenergetiky se zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii s více než 2,3 milionu zákazníků.

Do skupiny patří i výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj Group. Celková instalovaná kapacita elektráren společnosti činí 857 megawattů, roční výroba elektřiny přesahuje 2,5 terawatthodiny. Skupina také loni zahájila stavbu vodní elektrárny v Kolumbii, když získala veškeré potřebné licence.

V prvním pololetí letošního roku skupina dosáhla provozního zisku před odpisy a zdaněním 4,15 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 52 procent. Ke zvýšení zisku přispěly zejména výnosy z prodeje a distribuce elektřiny, především v Bulharsku a Gruzii. Výnosy skupiny naopak po poklesu cen elektřiny meziročně klesly o osm procent na zhruba 15,75 miliardy korun.

Alexandr Vondra: Kašlu na uhlíkovou stopu, české zájmy létám hájit do Bruselu letadlem

Matador české politiky a současný europoslanec za ODS Alexandr Vondra jde znovu do boje o křeslo v evropském parlamentu, volby se konají v červnu, strany nyní ladí složení kandidátek či koalice. Bývalý disident, poradce Václava Havla, velvyslanec, ministr či senátor je známý svými ostrými postoji vůči ruské agresi, klimatickému šílenství či Fransi Timmermansovi. „Znám ho pětadvacet let, tykáme si, ale jeho odchod jsem uvítal,“ říká Vondra o muži, kterému vyčítá příliš radikální prosazování evropské klimatické doktríny. Ta podle něj ohrožuje evropskou konkurenceschopnost i peněženky lidí. Příští evropské volby nebudou podle Vondry referendem o české vládě. Naopak, prý mohou přinést Česku silnější pozici v Evropské komisi i celé evropské struktuře. A tím i větší kontrolu nad tvorbou norem, které jsou pro život v Česku klíčové.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ilustrační foto

Česko letos na elektřinu spaluje výrazně méně uhlí, objem exportu ale klesá

Přečíst článek
Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Přečíst článek
větrná elektrárna, ilustrační foto

Globální energetický sektor roste. Vítr a slunce se na výrobě podílejí jen z 11 procent.

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme