Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Shell za odchod z Ruska odepíše 100 miliard korun. Je to víc, než firma čekala

Shell
Shell
 ČTK

Jde o první konkrétní vyčíslení škod, které škrtnutí ruských aktiv přineslo západní ropné společnosti. Další budou následovat, shodují se odborníci.

Reklama

Shell kvůli odchodu z Ruska v reakci na napadení Ukrajiny odepíše čtyři až pět miliard dolarů (téměř 90 až 112 miliard korun). Uvedlo to vedení britsko-nizozemské ropné a plynárenské společnost. Částka je vyšší, než firma odhadovala dříve. Podle serveru CNBC oznámení nabízí první pohled na potenciální finanční dopady odchodu z Ruska na západní ropné společnosti.

„Pro výsledky za první čtvrtletí roku 2022 se očekává, že dopad znehodnocení dlouhodobého majetku po zdanění a dodatečné poplatky (např. odpisy pohledávek, očekávané úvěrové ztráty a nevýhodné smlouvy) související s aktivitami v Rusku bude čtyři až pět miliard dolarů,“ uvedl Shell, který dříve ztráty spojené s odchodem z Ruska odhadoval na 3,4 miliardy dolarů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Problém je jinde než u čerpacích stanic, pane ministře

Ministr financí Zbyněk Stanjura by se měl zaměřit nejen na marže čerpacích stanic, ale i rafinérií. Rafinační marže největších prodejců pohonných v ČR stoupají mohutně, protože stále zpracovávají zlevněnou ruskou ropu.

Přečíst článek

Vydělávali na růstu cen ropy a plynu

Firma nicméně v prvním čtvrtletí těžila z rostoucích cen ropy a plynu. Ropa se v průměru prodávala za více než 100 dolarů za barel, což je nejvíce od roku 2014, zatímco evropské ceny plynu dosáhly rekordního maxima. Výsledky za první kvartál spolu s podrobnými dopady války na Ukrajině podnik zveřejní 5. května.

Největší světový obchodník se zkapalněným zemním plynem (LNG) uvedl, že zisky z obchodování s LNG by měly být ve čtvrtletí vyšší než v předchozích třech měsících. Zisky z obchodování s ropou mají být ve čtvrtletí „výrazně vyšší“.

Začátek roku 2022 znamenal pro ropný a plynárenský průmysl jedno z nejturbulentnějších období za poslední desetiletí. Západní společnosti včetně Shellu se rychle stáhly z Ruska, přerušily obchodní vazby a ukončily své tamní společné podniky. Shell 8. března oznámil, že přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn, uzavře v zemi své čerpací stanice a ukončí další podnikatelské aktivity, které v Rusku má.

Shell, přeprava

Shell se odstřihl od ruské ropy i plynu. Za poslední nákup se veřejně omluvil

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn. V Rusku uzavře své čerpací stanice a ukončí tam i veškeré další podnikatelské aktivity.

Přečíst článek

Válka na Ukrajině

Rusko může válčit dlouhé měsíce. Pomáhá mu drahá ropa

Rusko stojí válka 25 miliard korun denně, spočítal profesor válečných studií. I při embargu na ropu tak mohou válku financovat dlouhé měsíce, vždyť barel ropy teď prvně v historii stojí přes 3000 korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme