Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sanofi si upevňuje pozici ve vývoji mRNA vakcín. Koupí firmu Translate Bio

Sanofi v ČR
Sanofi
 ČTK

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi se chce více angažovat ve vývoji látek na bázi mRNA, které se využívají i k výrobě vakcín proti covidu-19. S tímto cílem za 3,2 miliardy dolarů (68,7 miliardy korun) převezme americkou biotechnologickou společnost Translate Bio, která v tomto oboru podniká.

Reklama

Obě firmy už spolupracují na vývoji mRNA vakcín, tedy takových, které jsou založeny na mediátorové ribonukleové kyselině.

Sanofi za každou akcií Translate Bio nabízí 38 dolarů v hotovosti. Ve srovnání s pondělní závěrečnou cenou akcií na burze to představuje prémii 30 procent. Dohodu již schválily správní rady obou společností.

Nabídka Sanofi je zatím poslední ukázkou zájmu velké farmaceutické firmy o technologii mRNA po jejím úspěchu u vakcín proti covidu-19 vyvinutých společnostmi Pfizer/BioNTech a Moderna.

Chřipka nebo covid

Sanofi a Translate Bio spolupracují od roku 2018. Loni spojily síly při vývoji vakcíny proti covidu-19 na bázi mRNA. Průběžné výsledky z prvních fází klinické studie očekávají ve třetím čtvrtletí.

Vakcína od Moderny je účinná i na nebezpečnější mutaci koronaviru, která nese označení delta.

Pfizer i Moderna si s EU vyjednaly vyšší ceny za své vakcíny

Farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna v posledních smlouvách s EU navýšily ceny za vakcíny proti covidu-19. V případě Pfizeru je cenovka vyšší zhruba o čtvrtinu, Moderna je dražší asi o deset procent. Napsal to list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Obě společnosti se také zajímají o vakcíny na bázi mRNA proti několika dalším infekčním onemocněním. V červnu zahájily první zkušební fázi hodnotící možnost vakcíny na bázi mRNA proti sezonní chřipce. Sanofi je jedním z největších výrobců vakcín proti chřipce.

Zájem společnosti Sanofi přichází po obtížném roce pro tohoto francouzského výrobce léků. V závodě o vakcínu totiž zaostal za konkurenty s menšími zkušenostmi, což byla velká rána pro generálního ředitele Paula Hudsona, který do společnosti nastoupil před téměř dvěma lety. Sanofi loni varovala, že její tradiční vakcína proti covidu-19 na bázi bílkovin vyvinutá společně s firmou GlaxoSmithKline nevykazuje u starších lidí dostatečnou imunitní odpověď. Její uvedení na trh proto odložila až na konec letošního roku.

Nebezpečná závislost

Na Hudsona také sílí tlak, aby snížil závislost firmy na jejím hlavním léku na ekzém Dupixent a aby zvýšil zisk. Na začátku letošního roku firma souhlasila s plněním a balením milionů dávek vakcín od firem Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson a Moderna.

Společnost Translate Bio byla založena v roce 2016. Zatím neuvedla na trh žádný lék, v klinické fázi má ale plicní preparát vyžívající mRNA, který se testuje jako inhalační léčba cystické fibrózy, uvedla agentura Reuters.

Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Přečíst článek

peníze

První pololetí přineslo fúze a akvizice za 145 miliard korun

Objem trhu fúzí a akvizic v Česku se v prvním pololetí zvýšil z loňských 115 miliard na 145 miliard korun, počet transakcí byl srovnatelný. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pfizer vakcína

Vakcinační kolesa se roztočila až příliš. Země EU zlikvidovaly dávky proti covidu za miliardy eur

Přečíst článek
Roušky

Podpora, kam se podíváš. Miliardy z programu Antivirus dostaly za covidu i firmy, kterým rostl zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme