Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První pololetí přineslo fúze a akvizice za 145 miliard korun

peníze
Pixabay
 ČTK

Objem trhu fúzí a akvizic v Česku se v prvním pololetí zvýšil z loňských 115 miliard na 145 miliard korun, počet transakcí byl srovnatelný. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

Reklama

V regionu CEE akviziční aktivita rovněž výrazně narostla. Uskutečnily se transakce za 624 miliard korun, zatímco v prvním pololetí 2020 jich bylo za 339 miliard. Počet transakcí se zvýšil ze 46 v loňském roce na 65 letos.

Nejvýznamnější transakcí týkající se pouze ČR byl letos vstup skupiny sedmi investorů do společnosti Velká pecka. Společnost je provozovatelem on-line supermarketu Rohlik.cz a skrze své dceřiné společnosti obdobnou službu provozuje v Maďarsku a Rakousku. Vstup investorů za 4,8 miliardy korun má podle dostupných informací sloužit k upevnění stávajících trhů a expanzi do nových zemí, aktuálně do Německa.

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí v regionu, která má přesah i do Česka, byl prodej farmaceutické velkoobchodní divize ve vlastnictví Walgreens Boots Alliance. Ta v dotčených zemích včetně tuzemska operuje pod názvem Alliance Healthcare. Nabyvatelem této divize je americká společnost AmeriSourceBergen Corporation, hodnota transakce činila téměř 135 miliard korun.

Svatováclavský desetidukát z roku 1937. (ilustrační foto)

Češi holdují sběratelství. Jen v červnu na Aukru koupili předměty za 140 milionů

Lidé na největším českém on-line tržišti Aukro v červnu vydražili sběratelské a starožitné předměty za 140 milionů korun, jedná se o meziroční nárůst o 22,5 procenta.

Přečíst článek

Přibude insolvencí

„V dalších kvartálech očekáváme dále zvýšenou aktivitu kupujících s dobrou likviditou, kteří mají zájem o vstup do společností se zajímavým produktem, a do společností, jež se dostaly v důsledku pandemie do ekonomických problémů a potřebují posílit kapitálové zdroje. S ohledem na ukončení omezení pro věřitele podávat insolvenční návrhy ke konci června 2021 očekáváme také výrazný nárůst insolvenčních řízení v druhém pololetí 2021,“ uvedl partner TPA Valuation & Advisory Jiří Hlaváč.

Při pohledu na poslední globální hospodářskou krizi je podle něj patrné, že hlavní dopad do aktivity trhu se promítl s půl až ročním zpožděním, kdy přicházel pokles objemu obchodovaných transakcí i počtu uskutečněných transakcí.

Během obvyklých globálních hospodářských krizí dochází k významnému zasažení širokého spektra sektorů, zatímco v pandemii byla činnost některých sektorů (cestovní ruch a veškeré návazné sektory či zábavní průmysl) téměř zastavena a tato odvětví jsou závislá na podpůrných státních programech. „Naopak firmy působící v IT, společnosti provozující svou činnost on-line či na on-line navazující činnosti (vývoj softwarových řešení, prodej potravin, sportovního náčiní či doručovací služby) byly pandemií ovlivněny pozitivně,“ dodal Hlaváč.

André Kostolany a finančník a publicista Gottfried Heller (vpravo)

Legendární spekulant Kostolany o inflaci: Je to cena za demokracii

Nejnebezpečnějším faktorem inflace je inflační očekávání. K obavám spotřebitelů a zaměstnanců se pak přidávají spekulace.

Přečíst článek

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze

Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím

Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zájem čínských firem o fúze a akvizice v USA je nejnižší za téměř 20 let

Čínské firmy se odvrací od USA. Počet fúzí a akvizic je nejnižší za téměř 20 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme