Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruské bombardéry zasáhly energetickou infrastrukturu na Ukrajině, Polsko v pozoru

Ruské strategické bombardéry Tu-95MS
iStock
 ČTK

Rusko podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu v pěti ukrajinských oblastech. Informoval o tom zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Kuleba na telegramu. Poškozeny byly mimo jiné dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Podle ukrajinského ministerstva vnitra nejsou hlášeni žádní zranění nebo mrtví. Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké stíhačky, informovala polská armáda.

Reklama

Údery mířily na energetickou infrastrukturu v Charkovské, Záporožské, Lvovské, Kyjevské a Oděské oblasti. Energetici pracují na odstranění jejich následků. „Podle aktuálních zpráv si dnešní útok nevyžádal žádné oběti,“ napsal na telegramu ministr vnitra Ihor Klymenko.

Firma DTEK informovala, že řídicí části jejích dvou elektráren jsou vážně poškozeny.

Rusko proti Ukrajině odpálilo 42 raket a nad její území vyslalo 40 útočných dronů Šáhed, informovala protivzdušná obrana napadené země. Zničila 39 bezpilotních letounů a 18 raket.

„Nejsložitější je situace v Charkovské oblasti, jen Charkov se stal terčem více než deseti raketových útoků,“ napsal zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kuleba. „Teroristická země se snaží zničit charkovskou infrastrukturu a nechat město ve tmě,“ uvedl na adresu Ruska. V této oblasti na severovýchodě Ukrajiny je bez dodávek elektřiny více než 200 tisíc odběratelů. Časně ráno charkovský starosta Ihor Terechov upozornil, že v nejbližších hodinách nebude jezdit metro. Lidem posloužilo jako kryt.

V Oděské oblasti kvůli dopadu trosek sestřeleného dronu vznikl požár na pozemku energetického objektu. Výbuchy byly hlášeny z Černihivské a Ivano-Frankivské oblasti. V Kyjevské oblasti je poškozený blíže neurčený objekt kritické infrastruktury, který začal hořet. Také u Záporoží Rusové zasáhli podobný cíl.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško

Válku s NATO nemáme v úmyslu, vzájemné vztahy se však záměrně zhoršují, uvedl ruský diplomat

Vztahy mezi Ruskem a NATO se zhoršují, Moskva však nemá v úmyslu jít do konfliktu se zeměmi Severoatlantické aliance, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.

Přečíst článek

Na Lvovskou oblast ruská armáda útočila raketami a drony, uvedl její šéf Maksym Kozyckyj. Zasáhla objekt plynárenské infrastruktury ve městě Stryj a rozvodnou stanici u Červonohradu ležícího několik kilometrů od hranic s Polskem. Zasažené objekty začaly hořet, požáry se podařilo uhasit.

Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly nad Polskem polské a spojenecké stíhačky. „Byly aktivovány všechny postupy s cílem zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru,“ uvedlo vedení polské armády s tím, že situaci průběžně sleduje. Zároveň na sociální síti X varovalo obyvatele před „zvýšenou hladinou hluku zejména v jihovýchodní části země“.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme