Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská střela trefila v Charkově hypermarket. Zemřelo 14 osob

Zraněný ukrajinský voják, Bachmut
ČTK
 ČTK

Bilance sobotního ruského vzdušného útoku naváděnými střelami na hypermarket na okraji Charkova vzrostla na 14 mrtvých a 43 raněných. Jiný sobotní útok na obytnou budovu v centru druhého největšího ukrajinského města si vyžádal 25 raněných.

Reklama

Úřady dříve hovořily o šesti mrtvých, čtyřech desítkách zraněných a 16 pohřešovaných. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že v hypermarketu se stavebními potřebami mohlo být v době útoku přes 200 lidí.

„V okolí není jediný vojenský objekt,“ podotkl včera Syněhubov. Také ukrajinský prezident uvedl, že ruský útok zasáhl zjevně civilní objekt. „Jedno z největších (obchodních) center - uvnitř bylo mnoho pracovníků a návštěvníků,“ napsal Zelenskyj. „Kdyby Ukrajina měla dostatečné prostředky protivzdušné obrany a moderních bojových letadel, byly by takové ruské údery prostě nemožné,“ podotkl prezident a znovu vyzval zahraniční představitele, aby pomohli Ukrajině posílit její protivzdušnou obranu.

Charkov je terčem ruských vzdušných útoků od začátku ruské invaze na Ukrajinu, v prvních měsících se ho Rusové i pokoušeli neúspěšně dobýt. Ukrajinští vojáci je v září 2022 během bleskové ofenzivy vytlačili z téměř celé části Charkovské oblasti, kterou Rusové do té doby okupovali.

V posledních měsících Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na Charkovskou oblast i na regionální metropoli a nedávno obnovilo pozemní ofenzivu na severu regionu, který hraničí s Ruskem. Rusové pozemní útok zahájili ze svého území ve směru na ukrajinská města Vovčansk a Lypci a obsadili několik pohraničních vesnic.

Reklama

50 tisíc knih

Zprávy o zabitých nebo zraněných civilistech kvůli ruským úderům přicházejí z Charkovské oblasti a Charkova v poslední době často. Ve čtvrtek ukrajinští činitelé informovali o sedmi mrtvých a řadě zraněných při ruském útoku na město. Úder podle nich zasáhl tiskárnu knih, podle prezidenta Zelenského shořelo 50 tisíc knih.

Rusko na Ukrajinu vysílá kromě bezpilotních letounů také různé typy střel a před časem začalo podle Ukrajinců používat také klouzavé letecké pumy. Tyto bomby shazují bojová letadla z území kontrolovaného nebo okupovaného Ruskem, přičemž pumy ke svým cílům „kloužou“ vysokou rychlostí.

Ukrajinci zasáhli klíčovou radarovou stanici. Krok ke třetí světové, zní z Ruska

Ukrajinci zasáhli klíčovou radarovou stanici. Krok ke třetí světové, zní z Ruska

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí systému varování před mezikontinentálními balistickými střelami. S odkazem na analýzu Institutu pro studium války to píše agentura DPA. Podle ní se k úderu ruská armáda ani jiné úřady zatím nevyjádřily. Ruský senátor Dmitrij Rogozin to však označil za krok ke třetí světové válce.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexander Lukašenko

Putin: Mírové rozhovory je třeba obnovit, ale pouze s legitimním vedením Ukrajiny

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil v Minsku ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však prý podle názoru Moskvy už legitimitu nemá. Putin to podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci po rozhovorech se spojeneckým běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán: Rusko sotva pohltí celý Západ, válka ukázala limity jejich schopností

Obavy z ruského útoku na jakéhokoliv člena Severoatlantické aliance jsou neopodstatněné, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán podle agentury Reuters. Válka Ruska proti Ukrajině, která pokračuje třetím rokem, ukázala limity ruských schopností, dodal šéf vlády v pravidelném rozhlasovém vystoupení. Rozhovor zaznamenala i ruská média, podle kterých Orbán hovořil o přípravách na zapojení NATO do války na Ukrajině.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme