Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozvážkový start-up Wolt změní majitele. Dá za něj sedm miliard eur

kurýr Woltu v Praze
Dušan Kütner / Newstream
Dušan Kütner
duk

Finský start-up zaměřený na rozvážku jídla Wolt sedm let po svém založení dostane nového majitele. Bude jím obdobná největší americká rozvážková služba DoorDash, která za Wolt působící v 23 zemích včetně Česka dá sedm miliard eur (asi 177 miliard korun). Firmy o transakci informovaly ve společném prohlášení s tím, že obchod by měl být uzavřen v první polovině příštího roku.

Reklama

 DoorDash byl založen v roce 2013, působí také v Kanadě, Austrálii a Japonsku. „DoorDashi se podařilo vybudovat impozantní podnik na jednom z nejdůležitějších trhů světa, zatímco my pocházíme z malé země, a tak jsme se velmi brzy museli naučit umění expanze do zahraničí,“ uvedl spoluzakladatel Woltu a jeho generální ředitel Miki Kuusi.

„Wolt bude pokračovat pod stejným názvem a značkou a se stejným týmem. Převzetí se neprojeví na jeho službách ani aplikaci a nebude mít vliv na zákazníky,“ uvedl Jan Skalník, který se stará o komunikaci českého Woltu.

Vít Soural, Flat Zone

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Wolt  byl založen šesti zakladateli v roce 2014 se sídlem v Helsinkách. Nyní si je možné jeho služby objednat ve 180 městech světa včetně Atén, Tel Avivu, Berlína či Tokia. Tři roky působí i v Česku, nyní v osmi krajských městech. Celkem má služba 3200 zaměstnanců a 45 tisíc partnerů z oboru horeca.

V průběhu let získal Wolt na svou expanzi výrazné investice v dosavadní celkové výši 856 milionů dolarů (podle aktuálního kurzu asi 18,6 miliardy korun). Mezi investory byly například společnosti Iconiq Capital, Highland Europe, KKR nebo EQT Ventures či zakladatel herního studia Supercell Ilkka Paananen a dlouholetý a nyní již bývalý předseda představenstva Nokie Risto Siilasmaa.

V roce 2020 byl Wolt zařazen listem Financial Times na druhé místo v žebříčku 1000 evropských nejrychleji rostoucích společností.

Jakub Havrlant

Havrlant spouští nový, miliardový fond. Podpoří digitalizační projekty

Skupina Rockaway Jakuba Havrlanta spustila nový venture kapitálový fond Rockaway Ventures Fund s cílovou velikostí 100 milionů eur, tedy přes 2,5 miliardy korun. V hledáčku má start-upy především ve střední a východní Evropě, které digitalizují tradiční průmysl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme