Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Neklid ve Woltu pokračuje. Firma zvýší odměny, část kurýrů bude znovu stávkovat

kurýr Woltu v Praze
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Rozvážková společnost Wolt navýší minimální odměnu za objednávku, kterou v ČR dostávají její kurýři. Informovala o tom mluvčí společnosti Jana Jarošová. Částka by se měla navýšit o deset až 20 procent podle toho, v jakém regionu pracují. Vedení firmy to uvedlo po úterním jednání s kurýry, kterého se zúčastnili i zástupci organizátorů protestu z minulého týdne.

Reklama

Tehdy zhruba stovka kurýrů demonstrovala na pražském Václavském náměstí. Uváděli, že jim po změně systému odměňování klesly výdělky. Organizátoři protestu po úterním jednání s firmou sdělili, že stále nejsou spokojeni a v úterý 14. února chtějí znovu protestovat.

Pokles výdělku o pětinu 

Wolt změnil způsob odměňování na konci ledna. Již dříve firma uvedla, že v ČR spolupracuje se zhruba 7000 kurýry. Nově v mobilní aplikaci podle společnosti například vidí, kolik peněz dostanou za vyřízení objednávky předem a jejich odměna počítá podle délky trasy, kterou urazili. Organizátoři posledního protestu uváděli, že kurýrům kvůli změně klesly výdělky za rozvozy zhruba o 20 procent.

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak mají blízko ke dvěma stovkám

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak v Praze stojí přes dvě stovky

Za oběd v restauraci utratili Češi v lednu průměrně 178 korun, což bylo o 20 haléřů více než v prosinci. Růst cen tak výrazně zpomalil, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Edenred. Meziročně obědy zdražily o 16 procent. Prodeje obědů v restauracích nebo skrze rozvážkové služby byly v lednu asi o 30 procent nižší než v roce 2019, uvedla firma.

Přečíst článek

Společnost po protestu vysvětlovala, že k poklesu výdělků došlo kvůli velkému počtu lidí, kteří se do systému připojovali a celá situace spojená s protestem je spíše nedorozuměním. Podle vedení společnosti se odměny kurýrů dostaly již na stejnou úroveň jako před změnami systému a jejich výdělek by měl dosahovat 250 až 300 korun za hodinu.

Kurýři rozvážkových společnosti většinou pracují jako takzvaní partneři, tedy jako živnostníci, kteří musí sami hradit například sociální a zdravotní pojištění nebo náklady na údržbu vozidel.

Vedení firmy nevěříme

Nespokojení kurýři na podporu svých požadavků založili petici. Po úterním jednání organizátoři protestu v tiskové zprávě uvedli, že jsou stále nespokojení s komunikací vedení firmy vůči nespokojeným kurýrům. "Nevěříme, že se situace zlepší, a obáváme se, že naše mzdy zůstanou i nadále neúnosně nízké, nebo je vedení zvýší jen na krátký časový úsek, aby zamezilo dalším nepokojům," uvedli.

Výrobu pneu u Žatce zastaví stávka zaměstnanců. Korejský management jim nechce přidat

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku zahájí od úterního rána neomezenou stávku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, v níž žádají například navýšení mezd. Na pondělní tiskové konferenci to oznámili zástupci odborů. Stávka podle nich zcela zastaví provoz továrny. Kromě toho odboráři chystají i protesty. Ve firmě pracuje 1100 lidí, stávku podle odborářů podporuje většina zaměstnanců, přímo se do ní zapojí na začátku minimálně 191 z nich. Odboráři se v pondělí sešli se zástupci firmy, kteří ale podle vyjádření odborů uvedli, že jednat nechtěj. Vedení firmy na dotazy médií dlouhodobě neodpovídá.

Přečíst článek

Další protestní akce se je podle oznámená na webových stránkách pražského magistrátu nahlášená opět na Václavské náměstí. Na Twitteru pořadatelé uvedli, že chtějí následně pochodovat přes náměstí I.P. Pavlova po magistrále až k holešovickému sídlu společnosti Wolt.

Generální ředitel společnosti Jan Foret uvedl, že firma dokončuje další aktualizaci systému, která by měla po změně systému odměňování na konci ledna zohlednit první zkušenosti kurýrů, zákazníků i restaurací.

kurýr Woltu v Praze

Rozvážkový start-up Wolt změní majitele. Dá za něj sedm miliard eur

Finský start-up zaměřený na rozvážku jídla Wolt sedm let po svém založení dostane nového majitele. Bude jím obdobná největší americká rozvážková služba DoorDash, která za Wolt působící v 23 zemích včetně Česka dá sedm miliard eur (asi 177 miliard korun). Firmy o transakci informovaly ve společném prohlášení s tím, že obchod by měl být uzavřen v první polovině příštího roku.

Přečíst článek

"Hlavní změnou bude navýšení minimální částky za objednávku, což zatraktivní i spojené objednávky. Je pro nás důležité, aby výdělky kurýrských partnerů zůstaly na stejné úrovni jako před změnou," doplnil s tím, že společnost má zpětnou vazbu od zhruba 1400 respondentů.

Wolt přímo působí v 15 českých městech. Kromě Prahy je to například Brno, Ostrava, Plzeň nebo třeba Hradec Králové. Organizátoři protestu chtějí získat podporu i od mimopražských kurýrů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

turisté v Praze

Tržby ve službách rostou. Dařilo se cestovkám, pohoršili si filmaři a hudebníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme